lørdag den 12. juni 2021

Blodlus

Ja, det er rigtigt nok, der står blodlus og ikke bladlus, men problemet er det samme omend noget værre.


Angrebet er sat ind på vores lille paradisæbletræ i kolonihaven, og sådan så det ud før vi i går kastede os ud i en form for behandling. Som man kan se vokser der hvidt skæg ud på grene og blade, ja, også langt nedad stammen, og det er de små blodlus der er dækket af et tykt vokslag, som giver dette mærkelige uldne udseende.


Vi brugte hver en time på at skure alle grene og blade med hvad vi havde ved hånden - og det var koldt vand. Lusene sidder vældig godt fast, og når de går i stykker bliver de røde - deraf navnet blodlus. Vaskevandet blev helt lyserødt og skulle skiftes ret ofte, og vi var smurt ind i fedtet snask opad armene, i hovedet og alle vegne hvor det ellers ramte os.
   Fjernelse af blodlus er bestemt ikke en loppetjans, men derimod en ret ulækker og besværlig proces! 



Sidste år blomstrede det nye træ så fint, men i år har det kun haft et par enkelte blomster, så det har sikkert været inficeret med lus i længere tid, og spørgsmålet er om vi kan redde det. 
   Vi har læst lidt om blodlus nu, og kan se de overlever ned til 25 minusgrader, kan producere 10 generationer om året, og lever både på rødder, grene og blade, så kampen synes ulige, og formentlig har vi placeret træet for skygget og fugtigt i et af de mørke hjørner i haven. 
   Blodlus angriber særligt æble, paradisæble, japansk kvæde og Cotoneaster, så nu gælder det om at holde godt øje og ikke bringe lusene rundt i haven. Sikke noget skidt!



I solsiden af haven blomstrer klokkebuskene til gengæld helt overdådigt og bierne er glade for både dem og salvien og alle de selvsåede akelejer, som pynter rundt omkring. Snart er det tid for blomstring i lavendel-hækken og alle krydderurterne i midten af køkkenhaven.



Bortset fra det uvante arbejde med æbletræet, ser resten af haven rimeligt godt ud ovenpå en uge med meget arbejde. Vi har fået trimmet alt det høje græs, luget alle havegange og fjernet en del ahorn, tjørn, humle og snerler fra ligusterhækken, og i går fik vi også sået buskbønner, så nu er køkkenhaven ved at være fyldt ud. 


Vi var i kolonien både formiddag og aften, og det var rart at holde en god siesta i den varmeste tid. Der blev tid til snak og hygge med andre kolonister, og med min gamle far.


13 kommentarer:

  1. Usj, de så ekle ut, Ulla! De har jeg aldri sett her, men jeg har ingen av de trær du nevner. Det ser ut til å ha vært litt av en jobb. Jeg har et tips til deg som du kan prøve ut hvis du vil. Jeg har brukt Neemolje mot vanlige bladlus her og det fungerte fint. Måtte bare bruke dobbeldose, og så virket det. Jeg vet jo ikke om den vil virke mot disse blodlusene, men det kan jo være verdt forsøket hvis du kan få fatt i det. Jeg bestikte min fra en nettbutikk, for jeg har ikke sett det til salgs andre steder.
    Ha en god weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var et stort job kan du tro, og jeg ved ikke om vi orker at blive ved med det, hvis lusene vender tilbage...
      Jeg kender ikke Neemolie, men kan forstå det er en træolie. Kan godt huske du brugte det engang i foråret - i dobbelt dosis. Men tak for din idé, jeg skal huske den!

      Hav det godt!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Uf, der ser ikke rart ud. Jeg håber, behandlingen hjælper, så det fine træ bliver reddet. Resten af haven ser fantastisk ud!

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak for dine pæne ord!
      Jeg har aldrig set sådan nogle blodlus før, men de er tilsyneladende meget glade for paradisæbler - og navnlig træer der står fugtigt og skygget. Det er nok der vi har lavet fejlen - uden at ane det.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. ædik, de ser klamme ud. Forhåbentlig får I has på dem, og træet vil overleve.
    Hele have ser godtnok fin ud. I har da været flittige.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ædik! - det er lige ordet!
      Vi synes faktisk selv vi har været flittige, men det var sandelig også nødvendigt:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Øv det er da ikke rart med blodlus, det har jeg aldrig været ude for, heldigvis.
    I har da ellers været flittige, så er det træls at bruge tiden på sådan noget, der findes meget arbejde, der er sjovere, selv lugning.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hellere lugning end sådan en omgang "æblevask"! Disse tynde grene svirper rundt i hovedet på én og er ikke nemme at skure - vi følte os faktisk ret fjollede, mens det stod på:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Hej Ulla

    Nej det så ikke spændende ud! Træet skal jo nok klare sig tænker jeg, blodlus er ikke specielt udbredte fordi der er så mange naturlige fjender... Men jeg ville nok gøre som jer - det ser bare ikke sundt ud... og da slet ikke i jeres flot tjekkede have!

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var opløftende ord fra dig, Karsten! Jeg var allerede ved at opgive træet (jeg tror ikke vi orker at blive sådan ved) og tænke på om en røn måske bedre kunne klare forholdene, men nu ser vi lige hvordan det går.
      Der er tjekkede og utjekkede områder i haven og det er helt i orden. Jeg holder af begge dele:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Hej Ulla!
    Det låter inte alls bra, har aldrig hört om blodlöss. Hoppas att ni lyckas få bort dem, och att inte de andra träden drabbas. Ser riktigt fint ut i trädgårdslandet.
    Ha en skön söndag /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg havde heller ikke hørt om blodlus før vi opdagede dem på træet, og jeg håber det er sidste gang jeg skal beskæftige mig med dem!
      Tak skal du have - og i lige måde!

      Hilsner fra Ulla

      Slet