fredag den 20. august 2021

Høst-tid

Der knokles på markerne med at bringe kornet i hus, og vi har også travlt med høsten i en noget mere beskeden målestok i kolonihaven. Her er det bønnerne det gælder for tiden, og der er bønner på bordet hver anden dag, plus det der ender i fryseren.


Planterne tynges af de mange fine bønner men under bladene sidder der en skrækkelig masse snegle og venter på vi går vores vej, så de kan komme videre med deres bønne-høst.I dag fik jeg ram på 15-20 dræbersnegle mens vi plukkede 2,8 kg bønner. De mange bønner giver arbejde ved gryderne med blanchering, men først skal de allesammen nippes og vaskes, og det kan man bruge megen tid på. Til genæld er der mange gode måltider i vente!


Dagen blå høst gav også en pæn portion brombær og blåbær, så nu dufter hele huset af tærte. De blå bønner bliver desværre grønne når de koges, men de smager altså godt.I dag fik vi øje på den første majskolbe mellem solsikkerne og i porre-bedet dukker der stadig rævehaler op på helt eget initiativ.


Hvidløgene høstede vi i juli måned, og de har hængt til tørre lige siden. Nu er de renset for jord og flettet sammen til en ret lang ranke. Så er vi også sikret mod vampyr-besøg:)På den hjemlige front er vi myreflittige med maling af vinduer og træværk, udskiftning af brædderne på garageporten og oprydning i garagen ved samme lejlighed. Der er ikke så megen tid til havearbejde og blog lige nu, for vejret skal udnyttes mens det stadig er lunt og godt, og haven ser ud til at klare sig ganske udmærket uden min indblanding. 

Morgenmiddag


og aften.


Visse ukrudtsarter er mere end velkomne og denne prikbladede perikon har boet i havens yderste bed i et par år. Den er jeg lige så glad for, som for agerhønsene!
18 kommentarer:

 1. Ja, nå bruker du samme ord som meg her Ulla, nemlig høst :)
  Det er nok innhøsting det ordet opprinnelig kommer fra tror jeg. Dere har mye flott å høste inn, og de brombærene så veldig fine ut. De kalles bjørnebær her :)
  Drepersnegler, mordersnegler, brunsnegler er samme navn på et forhatt vesen som plager oss hageeiere :(
  Da ser dine høns mye hyggeligere ut! Den prikkbladede pericum vokser vilt her. Den er så villig at jeg luker den vekk når jeg ser den.
  Ha en deilig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er det rigtig høst hos os, så nu bruger vi de samme ord Marit!
   Sneglene er irriterende, men heldigvis er der bønner nok til os allesammen, og de spiser flere blade end bønner kan jeg se, men det er ulækkert med alt det slim de efterlader.
   Agerhønsene er meget hyggelige og spiser nu sammen med gråspurvene midt på dagen. Perikon er så køn og man kan lave en dejlig snaps af blomster og knopper. Vidste du det?

   Hilsner og god dag til dig!
   Ulla

   Slet
 2. Ja men sikken en travlhed, det bekræfter mig i, at jeg ikke skal have grønsager i haven, sikken et arbejde - både om foråret og nu ved høsttid. Men det er jo godt med alle de gode sager, der kommer i fryseren, det er ret nødvendigt hos jer, ved jeg. Hvor er det træls med sneglene, som sidder i bønnerne, men de er jo træls alle steder, det må være ret ulækkert at støde på sådan en, mens man plukker.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må du nok sige! Og jeg gider egentlig ikke hverken sylte eller henkoge, så her ryger det meste i fryseren til senere brug, men det tager også tid:)
   Sneglene er ganske enkelt ulækre - og navnlig de store dræbersnegle. Man kunne håbe på der var nogen der ville æde dem og dermed gøre os en stor tjeneste, men jeg ved ikke engang om pindsvin ville kunne spise dem...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Vilka vackra bilder från kolonin med allt ätbart. Vitlöken skall jag plocka upp idag, bärbuskarna dignar med röda vinbär hos dottern, och vädret är soligt och fint. Det har regnat en hel del i veckan, så det är bäst att få det gjort medan vädret är fint.
  De röda solrosorna är mycket vackra, och får mig att tänka på att det snart är höst.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du må hellere komme i gang med din høst mens vejret er godt! Det er jo herligt at kunne høste efter alt det arbejde man har haft tidligere på sæsonen, men alt tager tid... Heldigvis smager det godt, og hvidløgene er saftige og milde i smagen i modsætning til dem man køber, som ofte er meget tørre.
   Solsikker og majs klæder hinanden og passer sammen i størrelse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Egenodlad vitlök skulle jag vilja ha...det går åt massor här :) Ja det är sensommar och en ljuvlig tid...njut och ta väl hand om dig!
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvidløg er egentlig den nemmeste afgrøde, synes jeg, og 25 små fed har nu givet os 25 pæne hvidløg, så det er jo en god 'forrentning' af den investering:)
   Det er en dejlig tid og vi skal nyde den inden det bliver rigtig koldt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla

  Egne grøntsager er bare det lækreste:) Arbejde javist, men det er som om det mætter på en helt anden måde - og smagen, ja hvad skal man sige...

  Folk jublede jo der i 2018 da sneglene nærmest tørrede ind for øjnene af os, og der var da også færre i årene efter, nu er de åbenbart returneret - måske 22 bliver tørt igen?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvor har du ret! Det mætter alle sanser, og medfører en helt anden tilfredshed end købe-grønsager, hvor gode de end kan være.
   Vores snegleproblem er ikke voldsomt, men de ved lige hvor de gerne vil være:) I den hjemlige have går John aftentur med lommelygte og mordvåben her for tiden. Det giver 10-20 dræbersnegle hver aften.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Ja, høst, meen det ville jeg have det var september, åbenbart ikke mere. Jeg har indtil nu plukket 7 kg brombær, plus alle dem jeg bare har spist. Sikke med saft og syltetøj til vinter mums.
  Dræbersnegle bwad. De lurer alle vegne der er lidt fugtigt. Indeni et stort nedfaldent æble, feks. Og ja de er blevet store i år.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, alt går hurtigere nu om dage, og vi skal småløbe for at følge med:)
   Det lyder som en vidunderlig brombærhøst! Vi tager sådan en skål med hjem engang imellem, så det bliver bare spist med det vuns i kager eller til is og yogurt.
   Sneglene er vist bare et vilkår vi må vænne os til, som den tidlige høst... Suk!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Bønner er bare en af de lækreste afgrøder i køkkenhaven. Godt du nævner hvidløgene, for dem har jeg indtil nu bare ladet stå. Fine billeder fra haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi er også ret vilde med bønner her, og sammen med tomaterne på terrassen og de friske hvidløg giver det bl.a. nogle rigtig gode salater.
   Monty Don fortalte i en af sine utallige udsendelser at hvidløg skal (graves) op i juli. Det er åbenbart vigtigt at få rødderne med mens de tørrer - af hensyn til holdbarheden sidenhen.

   Tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Dejlige billeder af både høsten og haven. Jeg har også rigtig mange bønner i år samt grønkål og courgetter. Man bliver bare så glad når man henter egne afgrøder ind til køkkenet! Vi har usædvanlig mange snegle i år - ulækre men vi er ihærdige med at indsamle fordi vi bilder os ind at det giver færre næste år!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Godt du også får noget ud af dine anstrengelser, grønsager smager jo bare bedre når man selv har opfostret dem:)
   Jeg har også en (naiv) forestilling om at vores sneglejagt nedbringer antallet i længden, men mon ikke vejret er mere afgørende... I hvert fald får vi fjernet de værste banditter her og nu!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Den blå høst ser superlækker ud. Det er dejligt med vinterforråd i fryseren, men det kræver en arbejdsindsats at nå dertil.
  Solsikkerne er utrolig smukke i farve og facon. Jeg har droppet solsikker i år, fordi jeg synes, det er så besværligt med opbinding. Jeg kan ikke se på dit billede, at solsikkerne er bundet op, så enten har du gjort det så godt, at det er helt usynligt, eller også klarer de selv at stå oprejst?
  Nogle ukrudtsplanter kan man godt holde af. Din perikon er meget smuk, og så kan du vist endda bruge den til snaps.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, den blå høst - og vi nyder stadig den gode frugttærte til kaffen, bare herligt!
   Der er tale om solsikker fra tre forskellige poser frø som har ligget et par år mens jeg glemte alt om dem, så i år kom det hele i jorden sammen med et par poser majsfrø. Tilsyneladende har en del bevaret spireevnen, men det vokser meget ujævnt. Vi har bundet en snor om de to grupper af planter og det ser ud til at være nok for nu, men solsikkerne er ikke vældigt høje.
   Ja, perikon giver en dejlig snaps med en skøn rød-gylden farve og mild lakridssmag hvis man bruger blomsterknopperne. Samtidig er det jo en god plante som ikke spreder sig noget videre.

   Hilsner fra Ulla

   Slet