onsdag den 25. august 2021

Om ting og træværk i haven

Haven består af andet end beplantning og disse andre ting er også med til at skabe den stemning haven får. Jeg er flyttet flere gange og har haft fingre i en 4-5 forskellige haver undervejs, og jeg har altid prøvet at få det bedst mulige ud af forholdene uden at ændre på de store linjer, men enhver have vinder ved en form for møblering.


I vores nuværende have var en af de første ting jeg lavede denne plantehylde på nordsiden af huset, og den har jeg været rigtig glad for lige siden. Som man kan se til venstre nedenunder løber hylden i niveau med øverste trin af trappen og er med til at gøre hus og terrasse mere sammenhængende. De grønne planter bryder også den store gule murstensvæg og hylden skjuler det høje fundament.
   Selve hylden er lavet af tre bjælker fra stuegulvet, som vi fik renoveret da vi flyttede ind, og de hviler ganske løst på mursten der er stablet og malet med fundamentets farve, så det hele kan pilles ned i et snuptag. Det er typisk for mig at arbejde med rester og overskud fra andre opgaver.


Sidste efterår fik vi lavet et andet arbejde som bryder den store grå flade af ensartede fliser og skaber en "ø" af natursten, grus og planter på den store terrasse. Omkring det lille træ (en Gleditsia Sunburst) har jeg plantet gulstribet Hakone-græs og imellem naturstenene trædebregner.
   Den runde beholder med græs er toppen af en kompostbeholder, og underdelen står i baggrunden, hvor den fungerer som tomat-bed i år. Genbrug af det forhåndenværende er altid tilfredsstillende.

Nu har vi boet her i 5 år og det var på høje tid at få ordnet træværket.


Bænken herunder har jeg engang lavet af rester fra et terrassebyggeri, og den så også lidt træt ud, så den fik samme farve som vinduer og døre. Det er vores "solnedgangsbænk", så den står mod nordvest foran et vindue og skal være lav for ikke at tage udsigten indefra.


Hvis man sidder eller ligger ganske stille, kommer fuglene gerne hen til badet og er ret tillidsfulde.


Ikke alt træværk kan nøjes med en gang maling eller træbeskyttelse, og vi var nødt til at skifte alle brædderne på garageporten i år. De gamle brædder var ved at smuldre og man kunne se lige igennem flere steder. De ny brædder er tykkere og bredere, og de fik en gang træbeskyttelse med det samme.


Nu er porten så solid at vi kan hænge alle redskaber op på indersiden, og det gav startskud til en større oprydning i hele garagen, som nærmest fungerer som redskabsskur. Porten bliver aldrig åbnet, og derfor kan vi bruge den til ophæng.


Et andet praktisk ophæng er disse "galger" i loftet, hvor drivhus dele og party-telt og alt den slags kan hænge. Vi har haft alle disse ting liggende på gulvet i årevis og det er en stor lettelse at få dem af vejen.


Det er dejligt at have alt træværk i orden inden kulden kommer, og mens John byggede garageport, fik jeg skuret et tykt lag grønalger af det lille plankeværk og malet det. Selv fuglehusene blev tømt for gammelt redemateriale og malet udvendig, så nu holder de nok et år mere.Bordet her på morgenterrassen er også genbrug. Det er en skiferplade som engang lå under brændeovnen i stuen. Den hviler på nogle gasbeton-sten - i al sin enkelhed. Om sommeren bliver den så varm at man hverkan kan have planter eller stearinlys stående på den, men den er god til at holde kaffen varm:)


Sidste nye genbrugs-idé har jeg fået på tv i "Sommer med Ernst" og "Søren Vesters have". Jeg bygger skjulere til vores murerbaljer af gamle paller og andet overskudstræ. Det er slet ikke så nemt som det ser ud på tv, kan jeg godt røbe, men nu har jeg øvet mig på denne her og tænker på at fortsætte med flere i forskellige størrelser - belært af erfaringerne fra den første.


Jeg har længe ønsket at gøre de sorte plastik-baljer på terrasserne lidt mere præsentable, og måske bliver de det nu:) Planen er at stable baljerne op på fliser og sætte skjulerne ned over dem. Så får vi hævet dem op over myrerne og skaber lidt flere muligheder for arrangementer i flere højder. 


En sidste trækonstruktion i haven jeg er vældig glad for er pergolaen, som vi fik bygget for et par år siden. Den har virkelig ændret haverummet mod vest og nærmest skabt en visuel udvidelse af stuen, og om nogle år vil den også give god skygge til vinduerne i sommertiden.


Man kunne jo også nævne havemøblerne, som er med til at gøre de forskellige haverum brugbare, men her er vi vist ret gennemsnitlige og ikke særligt moderne. Stole og borde skal der til, men et par bænke er nu altid godt, og navnlig når f.eks. denne gamle røde bænk passer så godt til blomsterne netop nu.22 kommentarer:

 1. Smart hylde af genbrug. Og dit bord må da være fint til at holde aftensmaden varm når I sidder ude og spiser, hihi. Tja en kompostbeholder kan bruges til mange ting. det ser faktisk godt ud med den runde "krukke" til det skarpe græs.
  Den baljeskjuler er noteret... supersmart. Jeg har nemlig et par store plastbaljer med planter jeg har forsøgt at skjule uden det store held.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor! Det bord kan man brænde sig på hvis solen har stået på en formiddag, og jeg har smeltet et helt bloklys som stod der i en lygte. Et værre svineri med stearin helt ned på fliserne...
   På den næste skjuler jeg laver skal brædderne sidde lidt tættere sammen af hensyn til stabiliteten, og så går der altså også en del træ til! Men har man noget rallet træ kan det bruges, og så tænker jeg det holder bedre end måtter og hvad man ellers sælger. Søren Vester skruede brædderne direkte fast i plastik-beholderen, hvis det var noget? Min tanke er også at hæve potterne op på en stabel fliser eller andet, så jeg skal til at lave nogle højere, og så kan baljen ikke hænge frit i luften med al den vægt. Ork, jeg har gjort mig en del tanker undervejs:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så flott hylle du har laget, Ulla. Gjenbruk er jo bare så bra. Dere er virkelig gode på det! Garasjen ser jo ut som ny.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja, genbrug er først og fremmest sjovt, og det sætter mine tanker i gang på en helt anden måde end hvis jeg køber ind i tømmerhandlen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Nej hvor er du/I kreative og ikke mindst flittige. Sikken en masse I har fået lavet, og alt sammen pynter. Jeg er imponeret, men jeg vidste jo egentlig godt, at du er god til at få idéer. Også smart idé med skiferpladen som bord, den bliver varm, men den må da kunne holde til solen :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Engang imellem kommer der noget godt ud af det når vi lægger hovederne i blød, og som vi siger, er to hjerneceller bedre end én:)
   Skiferpladen var for lille til brændeovnen. Det kunne vi se på alle de brændte huller der var i det gamle tæppe, så den var fin at få ud i haven, og den blæser i hvert fald ikke væk! Den får en klat linolie når den ser ud til at trænge, så det er en nem installation.

   Tak skal du have Lisbeth!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Både plantehylla og de store steinhellene du bruker som trapp la jeg spesielt merke til.
  Smart !

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Martin!
   Genbrug kan blive pænt og samtidig praktisk:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er så godt med genbrug i haven og sikke nogle fine ideer du/I har. Jeg så godt de fine skjulere i Vesters have, desværre har jeg slet ikke mod på, at gå i gang med sådanne ting.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænker også Søren Vester har bedre arbejdsforhold til den slags projekter i sin have, og nu er jeg træt af at ligge på knæerne og forsøge at samle alle dele - men man kan blive stædig, og så skal det bare lykkes:)
   Tak skal du have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Så mycket ni har hunnit med. Det blev riktigt fint med nytt virke på dörren, och smart upphängning i taket. Alltid bra att hitta ny användning för saker i stället för att kasta. Din "Ernst" träkorg blev riktigt fin.
  Ha det fint /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder meget af praktiske løsninger, hvis de er pæne at se på, og hvis det indbefatter genbrug er det bare rigtig godt!
   Jeres gode Ernst har efterhånden inspireret mig meget, men på tv ser alting nemt og hurtigt ud. Det er det bestemt ikke altid:)

   Tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det er helt utroligt, så meget det frisker op, når træværket bliver malet eller skiftet ud. Man tilbøjelig til at gå i sin egen trummerum, synes jeg, uden at lægge mærke til, at der er plads til forbedring. Forfald har en vis charme, men alting med måde 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en fornøjelse at male og se hvor det pynter. Det er alle forberedelserne der virker kedelige, men det skal jo til, hvis resultatet skal være i orden. Man kan sagtens stirre sig blind på de hjemlige forhold, og så er det rart at få lidt inspiration udefra.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Förlängningen av trappsteget längs fasaden var en fiffig lösning för att få dit lite grönt och mjuka upp fasaden. Tycker också om er stenlagda yta med sina olika lösningar för planteringar. Gräset i kompostlocket är väldigt vackert.
  Sen måste man ju sätta av tid för underhåll och när det väl är gjort så känner man sig så nöjd. Ofta går det också smidigare än man kanske tror och vilken skillnad det gör!
  Tipset om brädor och spikband runt murarbaljor eller större plasthinkar var riktigt bra. Det ska jag lägga på minnet för framtiden. Försöker som du återanvända material i hög utsträckning.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Det varmer når andre kan se forskellen:)
   Jeg synes jo ikke det var nemt at lave den første "balje-skjuler", for jeg har ikke rigtig de maskiner og pladsforhold der ville være smarte at have, men jeg synes da virkelig det pynter, og jeg vil fortsætte med at lave flere af dem.
   God arbejdslyst med dit genbrug!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hei! Det er veldig inspirerende å se disse bildene av hva dere har laget i hagen. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne! Jeg finder også megen inspiration på andres have-blogs.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Hvor er der mange smarte løsninger :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Jeg følger jo også med i jeres have og finder mange gode idéer. Her senest "Fyrtårnet"!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Jeg er meget begejstret for den lange hylde, I har langs husmuren på nordsiden af huset. En høj sokkel er ikke så pæn, men den bliver jo fuldstændig skjult af hylden. Det må være praktisk at have en hylde på skyggesiden til potter med fx stiklinger.
  Hold op hvor har I en fin orden i jeres garage. Det er dejligt, når man kan finde tingene 😉.
  I er virkelig gode til at få ideer til, hvordan ting kan genbruges. Det er altid en tilfredsstillelse, når man kan genanvende i stedet for at smide væk.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen skyggehylden er nok også den til dato enkleste og billigste forbedring af haven, så den opfylder på en måde alle de fordringer man måtte have til en genbrugsløsning - uden en eneste skrue:)
   Det gælder om at tage billedet af garagen lige når oprydningen er overstået! Du skulle bare se alt det skrammel vi har samlet på traileren...

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet