tirsdag den 17. august 2021

Vådt er godtRegnvejr er det vel ikke i meteorologisk forstand, men med tilstrækkeligt mange byger får vi alligevel vand til den tørre jord, og det er godt. I formiddag kiggede vi ud af dette ostevindue i stuen, og det føltes ekstra godt fordi vi lige har fået malet vinduerne inden regnen kom. Man kan vel godt tale om en lidt udflydende udsigt:)De sidste par dage har givet 18 mm i regnmåleren.


Ind imellem bygerne har jeg flyttet rundt på nogle stauder og justeret på farvesammensætninger. F.eks. i skyggebedet, hvor jeg længe har været træt af den karamel-farvede alunrod sammen med den citrongule daglilje. Man ser det bedst på billedet herunder.


Alunroden er nu flyttet til den anden ende af bedet og erstattet med en løvefod, som er udmærket mellem den gule daglilje og den blå Hosta.


Her i den anden ende er bedet plantet til i år, så de mange bladbeder har fyldt hullerne ud, men nu er alting ved at vokse til, og jeg fjerner dem efterhånden.


Så blev der plads til alunrod, både den karamelfarvede og en lille rød, og flere andre planter måtte rykkes rundt. Det er meget rart at have alunrod i denne afdeling af bedet for de beholder jo bladene om vinteren i modsætning til Hosta, som fylder godt nu.I det blæsende og regnfulde vejr har den gule tretorn på terrassen mistet en lang gren. Den knækkede af forleden og måske bliver det ikke den sidste. De meterlange grene træet har skudt i år vokser af en eller anden grund nedad, og det har undret mig en del. Vi ville jo gerne have et træ der kunne skygge over vores hoveder - og ikke bare fødderne. Flere andre grene er i fare for at lide samme skæbne og få en plads i husets største vase.


Men ellers går det sådan set tilfredsstillende med havens øvrige vækster. Bøf-tomaterne skal høstes i dag og indgå i en god middag og de små Tiny Tim modner så småt.Artiskokken får lov at beholde sine blomster i år, for vi vil gerne nyde synet af de flotte blå tidselblomster. Hvis den overlever vinteren og bliver større næste år, skal vi nok smage de lækre artiskokker til den tid.


Kastanjerne vokser og hvis de er bestøvet i år bliver der et par stykker til hver.


Æblerne vokser og begynder at få farve,


og agerhønsene er flyttet ind i haven og farer omkring som hovedløse høns eller slanger sig i bedene med støvbadning. Kyllingerne er nu næsten lige så store som de voksne, men dem sætter vi altså ikke på middagsbordet:)


Vejret virker allerede efterårsagtigt og i nat var vi nede på 10 grader, men det kan sagtens nå at blive sommer igen, så der er ingen grund til panik. Vi har haft en rigtig god vækstsæson indtil videre, og nu går haven mod de gyldne og brændte farver.

18 kommentarer:

 1. Ja på dette tidspunkt i august er der ofte hedebølge, men ikke i år. Det er noget køligt og ikke mindst blæsende. Trods det nyder Bent det på sin cykeltur, det er noget, han kan lide. Jeg nyder det herhjemme, men ville gerne have mere regn, vi fik 12½ i nat, men også I har fået mere end os. Der er ikke mere regn til os nu den næste uges tid, siger DMI, så vi må nøjes. Jeg havde en artiskok sidste år, den har klaret sig i flere år, men i vinter døde den desværre.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og blæst som varer ved i dagevis er enerverende.
   Det er småt med vand hos dig, og mærkeligt I bliver snydt hele tiden. Vi har fået nogle saftige byger, som giver en del på kort tid, men samlet hjælper det.
   Godt Bent nyder sit cykelliv trods vejr og vind!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja heldigvis lader det til vi slipper for hedebølge.
  I har da fået noget mere vand end os. Vi fik 16mm i nat og morges. akja
  Sjovt med alunrod. Mine gamle af ukendt oprindelse er super gode i bedene, men de nyere købte vil ikke gro i bedene, kun i krukker.
  Hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jeg egentlig også tilfreds med, selvom lidt mere eftersommer ville være rart på et tidspunkt.
   Alunrod kan være lunefuld, og jeg holder også fast i dem der kan klare mosten. De deler sig selv og kan formeres på den måde. Tror jeg har en 3-5 slags som har vist sig holdbare. Mærkeligt nogle kun vil vokse i krukker!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så godt for dere at det kommer såpass mye regn! Det monner jo godt i hagen. Her blåser det ikke ofte, men i dag gikk markisen inn av seg selv på grunn av den kraftige vinden, og det skjer ikke ofte!
  Så flotte epler dere venter på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har rigtigt blæsevejr i denne tid, og vindstød af en vis kraft. Det bliver jeg hurtigt træt af:)
   Æblerne ser fine ud, men selve træet er vist ved at dø, så måske bliver det de sidste vi får - på det træ. Gælder om at nyde dem!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det er bare lækkert med lidt regnvejr, så man kan tillade sig at flytte rundt på stauderne. Det er så dejligt at kreere, men helst uden at man skal vande ustandseligt bagefter. Bedene ser flot og frodigt ud. Alunrod er en fantastisk skud farver i bedene, men jeg synes de driller nogle gange. Nogle kan hos mig mens andre går til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er det samme her, så jeg holder fast i de alunrod som kan og vil. Ingen grund til alt for mange eksperimenter... I øvrigt synes jeg ofte de ligner hinanden meget og måske giver man dem bare nye navne?
   Ellers har du ret, det er en god proces at flytte rundt og finjustere, og navnlig når der kommer lidt regn til jorden!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Vi vande oss med solsken och fint väder på resan, nu har det regnat sedan måndag då vi kom hem. Det känns onekligen som höst, men det blir säkert fint igen. Din trädgård ser välmående ut, gillar de röda tonerna på sista bilderna. Det går fort med kycklingar, dotterns ankungar har vuxit sig stora redan. Tråkigt med trädet som mist sin gren.
  Ha det riktigt gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika, og i lige måde!
   Godt der kommer regn nu til os begge to, selvom det føles ret høst-agtigt og man også savner sommeren lidt. Det går rigtig hurtigt nu, og alle frugter og unger skal nå at vokse færdigt inden det bliver koldt for alvor.
   Jeg er også lidt ked af vores træ der vokser så mærkeligt at det mister grenene. Må bare håber det skifter retning til næste år.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Vådt er simpelthen rigtig godt! Mærkeligt med de hængende grene på jeres tretorn. Med den placering, træet har, er det selvfølgelig ikke ideelt. Det er mit indtryk, at du rokerer meget rundt på dine stauder i jagten på den perfekte kombination. Det er sjov tidsfordriv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det våde element har vi savnet siden starten af juli, og når man nu er glad for at flytte og dele sine planter, skal der lidt væde til. Jeg prøver som du siger at få kabalen til at gå op, men det er vist et evighedsarbejde:) Heldigvis hygger jeg mig med det, og her i starten af en ny have er det et spørgsmål om at få dækket jorden bedst muligt.
   Hvad der er galt med tretornen aner jeg ikke, men burde den ikke vokse opad?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Dette er da et godt år til at få flyttet rundt på væksterne, ikke mange år har vel en august som denne.
  Morsomt med agerhønsene - de har det godt og sikkert i jeres have!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er det ved at være et godt år - igen - men vi har sandelig ikke ligget i den våde ende af landet den sidste månedstid.
   Agerhønsene er endnu et festligt indslag i havens fugleliv, og jeg tror de føler sig godt tilpas nu hvor de kan gå i dækning i staudebedene. Mage til nervøse høns skal man lede længe efter:)

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Den røde bænk med de røde og orange blomster omkring springer så fint i øjnene sammen med den grønne baggrund. Der kommer ofte noget spændende ud af at lege med komplementærfarver. Er det en rosmarin der står forrest i billedet?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den røde bænk er et godt indslag i dette hjørne af haven her i sensommeren, hvor krydderbedet er præget af røde farver. Jeg er også godt tilfreds.
   Rosmarinen gik tabt i vinterkulden, så det er en vintersar der blomstrer hvidt, og til højre en forpjusket estragon. Heldigvis er der stiklinger af rosmarinen på vej andet steds i haven:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Jeg tror, at det er godt, vi ikke kan bestemme over vejret, vi kunne nok ikke bliver enige :-) Vi har også sukket efter regn, men vi har fået over 50 mm her i august, så nu vil vi godt lige vente lidt igen :-) men det er perfekt, at flytte planter i fugtigt vejr.
  Vi har ikke rigtig held med Alunrod, den er ellers så fin.
  I år har vi næsten ingen æbler, men til gengæld er der mange mirabeller og blommer. Agerhøns har vi heller ikke, jeg synes bestanden er blevet meget mindre her i Nordjylland de sidste år, ved ikke om det passer.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror du har meget ret i din mistanke om at agerhønsebestanden er dalet kraftigt, og det er måske derfor jeg føler mig lidt glad i låget over vores "gæster". - Men genboen er jæger, så gad vide hvor længe vi har de sjove høns?
   Nej vejret ville vi ikke kunne enes om - heller - men der er nu alligevel noget i gære med det vejr efterhånden... Lange regntider og lange tørketider. Kan huske dengang det danske vejr var GaJol-vejr og dermed mere blandet.
   Men som sagt har vi haft en fin sæson i år og vi klager næsten ikke:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet