onsdag den 27. april 2022

En heftig arbejdsdag

I går gik det løs med træmand og hele udtrækket af mekanisk udstyr i kolonihaven, da den stærkt forvoksede 'tuja-hæk' endelig blev skåret ned. Vejret var perfekt til arbejdet, tørt med fuld sol og ingen større problemer, da vores træmand var en meget dygtig ekspert.
   Vi arbejdede faktisk slet ikke i kolonihaven, men derimod inde i nabohaven, hvor der var plads til at komme rundt med de store maskiner. Dette var naturligvis efter aftale med naboen, som ikke var hjemme, men bare måtte krydse fingre for vi ikke lavede alt for meget ravage i hans fravær.De store træer blev skåret ned i sektioner og hevet ind i nabohaven af træmanden højt til vejrs, så de ikke landede på vores side af skellet, hvor det lille kolonihus står.
   John og jeg havde meldt os som arbejdsmænd og bestilte ikke andet end at hugge flis hele dagen. Hver gang vi havde fjernet en stor bunke tuja, hyld og humle et sted, havde træmanden lavet en ny et andet, så det var fast arbejde! Først fik vi fyldt vores trailer, og resten blev blæst gennem et hul i hegnet ind i kolonihaven. I forhold til hvordan naboens have var fyldt med fældede træer den ene gang efter den anden er det utroligt så lidt det fylder efter flishugning, og det må siges at være ganske genialt.Så meget lys har der aldrig været bagved vores hus før. Det er virkelig en stor forandring der er sket med kolonihaven, og man skal lige vænne sig til den store himmel, alt lyset og udsigten til 'den ydre verden', som vi ellers har været afskåret fra.
   Den store tuja man kan se her under til højre, står i en helt anden have og generer ikke os:)
Med indlagt formiddagspause i kolonihaven var vi færdige ved 14-tiden og så skulle der ryddes op i nabohaven. Jeg rev hele plænen, John fodrede flismaskinen med de sidste bunker og træmanden manøvrerede sine maskiner ud på de medbragte køre-plader, som vi måtte flytte rundt en del gange. Under de sidste arbejdsopgaver gik vi vistnok 'sukkerkold' allesammen, men kom da i mål.


Det var egentlig meningen at vores store krøllede piletræ også skulle have været stynet til sidst, men jeg var så træt at benene rystede under mig, og de andre var også rigeligt brugte og svedte, så vi bestemte os for at lade det stå til efteråret, hvor træmanden kommer igen. Til den tid er det vores nabo mod syd, der skal have fældet nogle træer, og det skulle så gerne hjælpe i vore køkkenhave. Foreløbig kan vi leve med pilen, som nu er det eneste træ vi har mod vest, og da det står i det nordvestlige hjørne af vores have giver det ikke megen skygge i kolonihaven.En velfortjent frokostpause hen ad eftermiddagen på terrassen, hvor vi nu har fuld sol - i hvert fald så længe solen skinner:) 


Det slår mig hvor lidt vi egentlig har været i kolonihaven dette år. Faktisk er det lige som om startskuddet nu er gået, og vi kan komme videre med de rituelle forårsforberedelser i køkkenhaven på trods af rådyrenes stadige besøg, og deraf følgende ødelæggelser. På et tidspunkt, når byen vågner rigtig op af sin vinterdvale, må de vel flytte ud til mark og skov!Tulipanerne står sikkert i buret og den pilebladede pære blomstrer skønt i solen.Og så havde jeg nær glemt at vi i sidste uge fik malet havelågen færdig og monteret de gyldne kugler på toppen af stolperne. Det er som om den slags detaljer, som var det store hit for en uge siden, nu står i skyggen af træfældnings-projektet, men I skal da lige se hvor nysseligt det blev:)
Jeg kan jo kun være tilfreds, og vil slutte med en tak til jer der fulgte med hele vejen - eller som de siger i telefonkøen :"Tak for din tålmodighed!"13 kommentarer:

 1. Wow for en arbejdsdag! I slap af med nogle forvoksede thujaer og fik dem omsat til anvendelig flis i stedet. Havelågen er noget så fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! Jow, det var en heftig dag, og man kan mærke sin krop i dag, men skønt var det at få det overstået. Havelågen er jeg også glad for!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Vilket stort jobb det blev, kan förstå att ni var trötta allihop. Resultatet blev fint och skönt att få mera sol i trädgården. Grinden med de gyllene kloten blev riktigt fin.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det er længe siden jeg har knoklet så meget på en enkelt dag, men hvor var det dejligt at få det overstået. Lågen er da også meget tilfredsstillende:)
   Mange tak Marika!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hold da op en masse lys I får ind, det er bare så godt, men det var et stort arbejde for arbejdsmændene, jeg håber, I er kommet til krylt igen (det ord kendes vist ikke :) af stavekontrollen, jeg har lært det af Bent.
  Lågen er vel nok blevet fin. Nu kan I rigtig arbejde i kolonihaven.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt udtryk Lisbeth! Nej, jeg kender det heller ikke, men hvis jeg forstår det nogenlunde skal der nok gå et par dage før jeg er helt på mærkerne igen. Man er jo øm overalt, og navnlig træt i benene...
   Det meget lys er næsten skræmmende i forhold til hvordan det var, og kræver sin tilvending, men jeg er sikker på vi nok skal blive glade for det - og planterne med!
   Ja, nu må vi se at komme igang med haven! Ingen hvile for de trætte:)

   Tak og knus fra Ulla

   Slet
 4. Du verden hvor mye lys dere plutselig fikk inn i kolonihagen! Thuja som får vokse fritt kan med tiden bli litt av et problem, og godt å ha dyktige folk til å gjøre beskjæringen. Det blir mye flis ut av en sånn nedskjæring ja.
  Din grønne port med de flotte kulene ble veldig fin! Det har vært morsomt å følge forvandlingen!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er næsten lidt for meget - og virker lidt skræmmende her i starten, men nu må vi prøve at holde tuja'erne nede i en ordentlig højde fremover. Vi var heldige at have en virkelig dygtig og meget hyggelig træmand til at stå for arbejdet. jeg følte mig helt tryg ved hans arbejdsmetode.
   Ja, nu har vi fin flis til begge haver, og det er navnlig godt til surbunds-vækster tænker jeg, men da der er meget grønt i bliver det sikkert ret hurtigt til kompost.
   Lågen er også endelig blevet færdig og jeg er meget tilfreds:)
   Tusind tak Marit!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. nåda her kan jeg godt komme ind og kommentere som mig og ikke kun anonym. De laver det blogsystem om lige når man er blevet velkendt med .
  Sikke med lys I har fået, herlig. Men heldigt I har en god træmand.
  Det er en rigtig kolonihavelåge, så fin. De guldkugler er altså lige i øjet.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, et eller andet har de lavet om på, men jeg kan kun se det ser anderledes ud når man kommenterer. Gad vide hvorfor der skal laves om hele tiden? - men godt du finder ud af det Gunvor.
   Det er blevet en hel anden have føler jeg, men vi skal jo til at holde tuja'erne nede fra nu af, for ellers går det galt igen. Jeg er sikker på det bliver bedre når vi lige har vænnet os til det.
   Godt du kan se kolonistilen i de gyldne kugler:) Jeg synes jo det har været sjovt at lave.

   Mange hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Uha et stort stykke arbejde, men det må være fantastisk med alt det lys I får ind i haven. I studser nok de første par gange I kommer i haven! Havelåget er blevet meget fint. Godt fundet på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Flishugning har jeg prøvet før og man ved jo hvordan det kryber ind allevegne, så man er helt lykkelig over at komme hjem i bad til sidst, men det er jo samtidig en super-effektiv metode til at skaffe sig af med flere vognlæs træ.
   Jeg tror du har ret. Man kommer til at studse de første gange, for nu har vi været vant til at gå i vores egen dunkle verden bag de store træer, men det er jo skønt med sol på pladsen foran huset!

   Tak og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hei Ulla!
  For en kjempestor endring i din kolonihage med alle de store trærne borte.
  Må være en god opplevelse å få så mye mer lys inn i hagen.
  Det må ha vært en stor jobb å få bort all kvist - så flinke dere har vært!
  Nydelig port dere har fått inn til et koselig hus med hage!
  Ha en fin helg!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlet