onsdag den 15. juni 2022

Om at være lykkelig - trods alt

Ja, jeg mærker en vis irritation efter en halv juni (og det meste af maj måned) med masser af blæst og store vidunderlige skyer i alle mulige former og tykkelser, fra de mørke gråblå og lovende til de kridhvide Cumulus'er, som tårner sig op som stiftpiskede æggehvider over vores syndige hoveder, og stadig ingen regn! Af og til drypper det ganske vist i 5 minutter, men det er lige tid nok til at man kan nå at bære have-hynderne ind, og så stopper det, inden regnmåleren kan nå at registrere noget.Jeg har været beskæftiget med et stort lugearbejde i skyggebedet, hvor steffensurt har bredt sig helt uhæmmet og dækker både bregner og alunrod, så man helt glemmer de er der. Mine håndled værker af gravearbejdet med små håndredskaber, som er det eneste der dur mellem de bevaringsværdige vækster, for nu er jorden så knastør, at overfladen virker som et stampet lergulv, og det støver!
   Tænk, hvad en regnvejrsdag kunne udrette lige nu!

Nå, men midt i dette nådesløse sommervejr er der jo stadig liv i masser af planter, og nogle af de nye buske blomstrer for første gang i vores have. Trælupinen er ny og har masser af knopper, mens den nye blærespirea fyrer alle blomsterne af på én gang, og humlebierne flokkes om den. Hebe var i gang med blomstring allerede sidste år og fortsætter med sine nuttede små hvide blomster, som også trækker humler og bier til.De tørketålende stauder som løvehale og ikke mindst staudesalvie er magneter for andre arter af bier og humler, så her er lidt for enhver smag.Fingerbøl er som skabt til humlebier så her er sandelig også god trafik for tiden. De elegante blomster i rosa nuancer står så fint sammen med den røde hassel og blomsternes plettede mønster ses både forfra og bagfra, mens de hvide passer ind allevegne.

Og apropos hvidt er hyldetræerne nu i gang med deres smukke og velduftende blomstring. Jeg holder så meget af hylden og kunne slet ikke forstille mig en have uden hyld, så vi har en på terrassen og flere i hegnet ind mod begge naboer. Under hylden kravler flere klematis rundt på endevæggen af carporten.Haven ser jo stadig meget godt ud og vi glæder os over den hver eneste dag, så måske skal man bare lukke øjnene for det knastørre vejr og nøjes med at nyde de flotte skyer på himlen. Vandet må vi hente fra vandværket og det hjælper da en lille smule.


Juni har ikke givet os regn, men mange flotte solnedgange og de er jo værd at tage med. Her er et par billeder fra denne aftens 'grande finale'.
18 kommentarer:

 1. Hej Ulla,

  Helt rätt! Som boende på en halvö som regnet ofta "missar" känner jag igen din frustration så väl. Men bättre att glädja sig över det som är bra än att må dåligt över något man inte kan göra något åt. Du har verkligen mycket att glädja dig åt, så vackra blommor (som kämpar på) och en härlig trädgård som ser helt fantastisk ut.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er af en eller anden grund altid rart at der er andre der kæmper med de samme forhold, selvom det jo ikke skulle være en trøst:-) Og selvfølgelig har du ret - for vi kan jo ikke gøre noget ved det. Man må glæde sig over det der lykkes og klarer forholdene, og der er faktisk meget!
   Tusind tak for din kommentar!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Fördelningen av regndropparna är inte alltid som man hoppas på. Vi har fått mer än vår andel, men helt perfekt fördelat med sol emellanåt. Hoppas dock att du också får lite regn. Trädgården ser ändå ut att må riktigt bra, med alla växter som blommar fint. Det ser grönt och frodigt ut.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da godt du har fået en passende mængde, og det kan man også godt se på din have, hvor selv græsset er kommet op. Her er det mig og min vandslange der sørger for vandet, og det kan aldrig blive så godt som regn. Men grønt er her da endnu.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Når man går rundt og ser alt det skønne, der sker i ens have, er man lykkelig trods alt ;) Men så tør jord så man får ondt i håndleddene af at arbejde med den, er bestemt ikke sjovt. Min steffensurt opfører sig slet ikke som din, jeg betragter den som bunddække. Heldigvis er der også meget skønt i din have, og himmelbillederne er så fine, jeg fik ikke taget solnedgang i aftes, træerne er så høje, at jeg skal gå langt for at tage billeder, det var ikke lige i aftes ;)
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er ikke godt at grave i vores hårde jord lige nu, men jeg synes det havde stået på længe nok med ukrudtet, og bedre er det jo ikke blevet selvom jeg udskød og udskød. Steffensurt er skam nydelig og jeg har nydt den et par år, men nu har den indtaget det meste af skyggebedet, hvor den kvæler hasselurt, primula og små bregner, sammen med alunrod og vinterglans, så nu skulle der statueres et eksempel! Rodnettet er imponerende - desværre...
   Ja, men vi nyder da også haven og er glade for de nye blomstrende buske!
   Jeg har det jo nemt med solnedgangen da vores udsigt vender nord-vest, så der kan jeg lige klare at åbne døren og snuppe et par billeder:)

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Jeg forstår veldig godt din frustrasjon, Ulla. Regn er blitt et luksusprodukt som vi alle tok for gitt tidligere. Nå er vi ikke sikre på om det kommer regn i det hele tatt. Likevel er din hage så frisk og fin at den ser ut som den har fått masse regn :)
  Jeg føler med deg i mangel på regn...

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for din sympati Marit! Jeg ved du forstår mig, og det er jo rigtigt, regn er blevet en luksusvare, og kommer enten helt koncentreret - eller slet ikke!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er vildt, så store udsving der er i mængden af nedbør her I landet. Mens du nærmest ingenting har fået, har det regnet lige tilpas hos os. Alligevel ser din have jo frisk og frodig ud, og det kan man kun glæde sig over.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har også undret mig at skyerne kan være så eksklusive i vores lille land! Man skulle da tro der kunne gå hul på bare nogle af de store sorte skyer her hvor vi bor - men nej!
   Jeg tror vi har nogle meget nemme og tålsomme stauder, som nærmest ikke er til at slå ihjel, men buske og træer skulle jo også gerne godt fra start, og dem bekymrer jeg mig mere om.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Ja der er flotte skyer på himmelen , men de giver ingen regn. I søndags tårnede der store sorte skyer op med torden, Men de delte sig norden og sønden om os, vi fik 3 dråber, der liige plettede fliserne. Og datteren i Glumsø sendte billeder af et mega regnvejr hos dem. øvøv
  Jeg når næsten ikke at luge-rense, jeg render med vandkander til de nyplantede.. Det giver armmuskler hmpff.
  Blærespirea ser flot ud med de mørke blade og lyse blomster. Det er vist en plante jeg skal ha tjekket ud. Hvor voldsom bliver den?
  Der ser da ualmindelig grøn og frodigt ud hos dig, trods tørke.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, søndag så lovende ud men blev atter en laaang næse, også her, og det er jo besynderligt at Glumsø midt imellem os skal have en ordentlig skylle! Skyerne må være ret små siden de sådan kan undgå os helt systematisk. Her går tiden også med vanding, suk!
   Blærespirea er en smuk busk med de rød-gyldne blade, og jeg fik den som en stikling for 1,5 år siden. Fik at vide den bliver omkring 1,5 m i højde og drøjde, og sådan som den vokser kan det jo snart ske:) Foreløbig har den været et nemt bekendtskab.
   Jeg har jo nemme stauder, som ikke er krævende, og så er der en del skygge i den ene halvdel af haven. Tænker det hjælper lidt.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg holder så meget af hyldetræer, de er nærmest indbegrebet af sommer i Danmark.
  Bedet med de forskellige hosta er så fint og enkelt. Hvad mon det er for et træ, men ser stammen af?
  Jeg har det nøjagtig som dig. Åh, hvor ville jeg gerne, der ville komme regn. Man bliver så træt af at bære den ene kande vand efter den anden ud i haven. Vores sandjord bliver heldigvis ikke hård.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hyldetræer er indbegrebet af midsommer - og Danmark - sådan er det bare!
   Efterhånden har jeg temmelig mange Hosta, som trives godt i vores jord, men træet i bedet er et hensygnende æbletræ, som jeg ikke aner hvad fejler. Det blomstrede overdådigt og har kolossalt mange æbler på vej, men bladene er få og små, så det bliver nok ikke til så meget med frugten. I et par år er barken faldet af stammen, og til næste år tror jeg det bliver til klatrestativ for en klematis... Jeg orker ikke at grave det op:)
   I morgen har vi chance for 0,5 mm eller 20 mm regn. Gæt selv hvad jeg håber!
   Har lige kigget på blogindlæg fra juni sidste år, og der var det åbenbart også tørt. Nye tider...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Din have ser rigtig flot og frodig ud trods alt. Kan godt forstå, at du nyder den. Jeg må sige, at manglende vand har gjort flere af mine stauder lavere og tættere og det pynter. Ikke noget der vælter. Jeg var ikke klar over at Hebe blomstrede. Nej hvor er den fin!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Det kan da være du har ret i der er fordele ved tørken også. Jeg var mest optaget af om træer og buske kunne overleve... Hebe var også en overraskelse for mig, men den er populær hos insekterne og meget sød i blomst, så den er velkommen med sine blomster.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hagen ser jo så fin ut. Jeg er også litt lei av luking i år, blir liksom aldri ferdig. Jeg ser du har Løvehale (de gule i etasjer), jeg har hatt en i flere år som ikke blomstrer, lurer på om den burde hatt skrinnere jord? Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej lugning bliver man aldrig færdig med Ingeborg! Jeg tror løvehale kan klare det meste, og her hos mig står den tørt og får masser af sol. Det passer den godt, og jeg tror ikke den 'tænker' så meget over jorden:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet