torsdag den 30. juni 2022

Højsommer

Ja, højsommer er det sandelig og dagene er lange, lyse og varme. Det er en fin start på skoleferien.
   På marken bag vores have er det første høslet taget, og de store baller ligger og venter på at blive samlet sammen. Vi tog en lille aftenrunde ud på marken for at nyde udsigten, nu hvor man kan traske rundt uden at få flåter på sig fra det høje græs.For tre dage siden fik vi et forrygende tordenvejr om aftenen, og der kom et torden-brag så højt og skarpt, at jeg skreg af forskrækkelse, mens jeg var i gang med aftensmaden. I dag viste det sig at lynet slog ned i dette egetræ 2 huse fra os, lige i skovbrynet, og det var det gamle træ der skreg om kap med mig da det mistede halvdelen af sin krone. Forståeligt nok!Selvom vi fik 10 mm regn efter tordenvejret, kan vi godt undvære den slags naturkræfter lige her. I går var det heldigvis en anderledes fredelig aften der lå og solede sig i de sidste gyldne stråler fra himlen.Haven antager også sin egen stemning når solen går på hæld. Lyset er skarpt og skyggerne sorte, men man nyder jo disse dejlige lange lune aftner.
   I dag kom jeg i mål med hækklipningen og det har været en langsommelig affære der strakte sig over mange dage. I varmen kunne jeg kun arbejde et par timer ad gangen, så hækken ud mod vejen blev gemt til sidst, da den krævede et par dage.Det er utroligt så store solsikkerne allerede er blevet! De står godt og nu er de yderste tøjret til tipi'en. Nedenunder solsikkerne har jeg plantet nogle Linné-tagetes og sået nogle talerkensmækkere.


Her på morgenterrassen er solen helt væk på denne tid, men på den anden side af huset stråler den lystigt på alt hvad den kan nå, så her er kontrastene trukket godt op.
   Tretornen på den store terrasse vokser stadig nedad, mens græsset blomstrer fint med sine røde duske. Tomaterne vokser heldigvis opad og trives i vores egen kompost. Jeg har plantet masser af forskellige basilikum ud mellem tomaterne og de uundgåelige Amarant, der altid følger med komposten.
Løvefod er her og der og alle vegne, og en selvsåning mellem fliserne og soklen er bare velkommen.Haven passer stort set sig selv og skal bare nydes og nusses lidt af og til.
Og nu er det tid for marguritter


- de blå Rozanne'r og alle Hosta'erne.
Det er en skøn tid!

14 kommentarer:

 1. Huff, det hørtes skummelt ut med lynnedslag så tett på dere. Stakkars eiken, og den skrek nok den også ja! :)
  Høysommer er jo den flotteste tiden på året før vi merker at dagene igjen blir kortere...
  Bedene dine er så frodige og flotte nå, Ulla!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var skummelt, og egen er flækket langt ned i stammen, så det er et spørgsmål om den klarer sig på længere sigt.
   Juni har været en flot måned og nu håber jeg bare vi stadig kan få lidt regn, så juli kan fortsætte i samme fine stil, men man ved jo godt det hele går så hurtigt fra nu af:)

   Tak Marit! - og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det har känts som att vi skulle få åskväder i några dagar, det har inte blivit något, och lika bra det. När det mullrar och blixtrar så är det inte trevligt. Tur att inget hus blev träffat. Idag har vi inte samma solsken, och det känns bra, men det är fortfarande varmt. Er trädgård ser ut att må riktigt bra och är grön och fin. Solrosorna ser ut att bli långa och resliga.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville også gerne undgå lyn og torden og nøjes med regnen, men det er jo slet ikke sjovt når lynet slår ned lige i nærheden. Der står et hus meget tæt på egen, men det blev vist ikke ramt. Her er det også varmt stadigvæk, og regn kunne vi godt bruge mere af, men det går nok:) Solsikkerne ser lovende ud! De er min hilsen til Ukraine.

   Hilsner til dig også!
   Ulla

   Slet
 3. Det er en skøn tid lige nu, hvor jorden i bedene er dækket af planter og lugningen derfor minimal. På den anden side synes jeg, alting har vokset enormt, og nogle ting trænger til beskæring. Godt at lynet ikke slog ned i et af jeres træer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nyder virkelig at jorden er dækket og ukrudtet enten fraværende eller bare usynligt:) Vores træer er små i forhold til de gamle ege i skovbrynet, og her er det egentlig kun en gammel pære der stikker i vejret. Hvis den falder kan den ikke ramme huset heldigvis!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla
  Ja sådan et tordenvejr er ret uhyggeligt, især hvis det slår ned, det gjorde ikke hos os forleden dag, men vi fik en herlig masse regn.
  Min have passer ikke sig selv nu, det er fordi jeg har roser, de skal deadheades, så der er lige lidt at se til, nu gæsterne er rejst hjem igen.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror du ville kede dig hvis der ikke var et eller andet der skulle ordnes i haven, så det er sikkert som det skal være:) Jeg er helt ked af den gamle eg blev ramt, for der er ikke så mange af dem tilbage, men måske kan den overleve endda. De gamle ege er jo meget robuste. Det knald der lød da den flækkede i to var virkelig voldsomt...

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Ja, vi fik osse regn med torden i mandags, Dog ikke så voldsomt som jer. Stakkels træ. Sikke et smæld det må ha givet.
  Smukke bede, og jeg spottede en fin trælupin i det hele? Ih jeg glæder mig til min bliver lige så stor.
  Jeg luger skvalderkål i skyggen, og håber det bliver til at kunne klippe "hæk" i weekenden. Det er midt i solen, sååe. phyyy
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lover dig jeg blev forskrækket. Det var et ordentligt knald!
   Ja, bedene klarer sig godt her i varmen og jeg er også imponeret over den størrelse trælupinen allerede har fået. Du har noget at glæde dig til!
   Hækkene her står også i solen, så det har været en sveddryppende affære! Jeg skal tænke på dig mens du knokler:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Uha ja det er uhyggeligt med lynnedslag så tæt på. Det er godt gået at du er nået i hus med hækklipningen. Det har bare været alt for varmt til de store anstrengelser. Jeg holder mig til nusseopgaver! Men jeg skal love for din have ser rigtig fin ud. Flotte farver men også masser af frodige grønne vækster. Lækker højsommer!

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis er det nu blevet mere normalt sommervejr, og vi kan trække vejret igen! De næste tordenvejr er gået uden om os med regnen desværre, men haven er nu alligevel stadig pæn. Mange tak Sydney!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Ja nu känns det att det är sommar. Även här har det varit varma dagar och härliga kvällar och många av de åskväder som ofta kommer med värmen. Men, usch så obehagligt med åsknedslag så nära och tråkigt med eken som miste sin krona.
  Er trädgård ser riktigt sommarfin ut med de nyklippta formerna och sina välfyllda planteringar. Vilka fina färg- och bladkombinationer det är i dem, alla lite olika. Förstår att ni njuter av att ta rundor i trädgården, allra helst i det fina kvällsljuset. Och visst är det lustigt (och ofta välkommet) med fröplantor som dyker upp på de mest underliga ställen.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en trist historie med den gamle eg. Den har måske stået der i 150 år, og nu er den helt væk. Et par skovarbejdere skar den ned efter et par dage, og den var flækket hele vejen igennem stammen.
   Ja, vi nyder vores have og den store grokraft! Jeg vil hellere have for mange planter end for få, for man kan jo altid fjerne noget. Jeg holder ikke af bar jord - det giver alt for meget ukrudt. Til gengæld trives sneglene vældig godt i vores jungle-have, så der er sneglejagt hver aften:)

   Mange tak Ulrika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet