onsdag den 1. juni 2022

Sommerstart og kamp om pladsen

Maj har bragt en overvældende frodighed ind i haven og dækket den brune jord med bladplanter som står i trængsel. Det minder mig om et nyhedsklip fra fjernsynet jeg så engang, da Tokio var ramt af hedebølge og folk strømmede til de offentlige svømmebassiner. Her stod de ret op og ned - skulder ved skulder - i en halv time inden næste hold fik lov at komme ned i det svalende vand. En udmærket og civiliseret kamp om ressourcerne. Her strækker planterne sig for at komme først op, så det er en kamp om både lys, væde og næring, og de stærkeste vinder.Med juni er vi gået ind i sommeren helt uden hedebølge, men med udsigt til sommerlige tilstande i pinsen, og det er fint for mig. Her er lidt af alt det der trænges i havens bede på tærsklen til sommer.

Akeleje dukker op rundt omkring - den behøver jeg ikke at plante - og pudenellike vokser i skøn samdrægtighed med violer.
Pileurten Painters Palette skal nok få tilkæmpet sig en plads her mellem Geranium Rozanne, løvefod, knopurt og andre kraftige stauder, mens både blærespirea og Hebe har lagt an til blomstring med mange små knopper. En ny dværg-syren er i fuld blomst.Trælupin er ved at komme i form og sætter også af til blomster i år. Det er en frøplante fra Høneballe-haven, som jeg fik med hjem sidste sommer sammen med en mængde andre planter, blandt andet den fine lungeurt med plettede blade og hvide blomster.
Hosta er et dejligt indslag i skyggebedet, hvor jeg efterhånden har en del - mange fremkommet ved deling efter et par år i en krukke på skyggehylden - og den gule tretorn lyser op på terrassen med sine friske blade.I den gule afdeling har vi også mange kraftige løvehaler, som lige nu står parat til udspring med etager af lysegule blomster.Ja med sådan en overvældende planterigdom her ved sommerens begyndelse er jeg en meget lykkelig haveejer. Det meste ser overordentlig triveligt ud ovenpå et rekord solrigt forår, og haven er lige nu netop som jeg kan lide den: et overflødighedshorn af frodig plantevækst, som truer med at sprænge alle rammer. Glem alt om civiliserede forhold:)
16 kommentarer:

 1. Hei! Du har all grunn til å være en lykkelig hageeier. Du har så mye fint. Det er morsomt å se hvor fort hagen blir enormt frodig. Flotte bilder. Ha det got! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er virkelig gået hurtigt her de sidste par uger, og jeg nyder frodigheden meget. Lykken er en have i trivsel!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det ser riktigt fint ut hos dig. Vi har fått en hel del regn så trädgården är grön och frodig.
  Aklejorna frodas här också, har sått några vinröda, en William Guinness och en enfärgad. Hoppas så att det blir de färgerna också. Din trädgård ser så fin ut.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Her kan vi stadig bruge regn, men når planterne dækker jorden hjælper det på fordampningen - i det mindste. Man kan bare håbe dine nye akelejer kommer i de rigtige farver. Jeg ved du er meget bevidst om dine farvevalg og altid lave smukke sammensætninger.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja der er gang i den derude, jeg kan slet ikke nå at luge ukrudt væk og pille visne blomster af rhodoerne, men det er flot, når det står tæt, så må vi leve med, at vi ikke kan nå det hele. Det glæder mig at se, at trælupinen trives hos mig, den er lige så langt som mine, den skal du nok få glæde af både blomsterne og duften. Den har en forrygende duft.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, nu kan vi ikke følge med mere, og ukrudt er der da også her hos mig, men som du kan se har det trange kår mange steder i bedene:) Din trælupin har haft en besynderlig vækst det første årstid med to lange grene som lå hen ad jorden, men nu har jeg forsøgt at tvinge dem lidt op med en pind og en snor. Tænker den hellere selv må finde ud af resten... Jeg glæder mig til at se blomsterne og dufte til dem!

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla,
  Förstår att du känner dig nöjd och stolt över din trädgård. De två sista bilderna på trädgården är ljuvliga.
  Vad många fina, välmående plantor du har och alla kämpar de för att försvara sin plats! Liknelsen med de badande i Japan fick mig att le. Trädlupin (busklupin här) var en ny bekantskap. Ska bli kul att se bilder på den lite längre fram.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja her i haven er glæden flyttet ind i løbet af maj måned, og jeg nyder det hele! Det er sjovt at tænke på hvor forskellige haver er, for her kan man jo overskue hele haven fra et enkelt punkt, i modsætning til din have, som byder på forskellige miljøer og niveauer og mange skønne haverum. Trælupinen er også ny for mig, og jeg ved den kan have det meget svært når det er rigtig koldt om vinteren, men ellers har den grønne blade hele året hvilket tiltaler mig. Håber den kan vokse sig stærk og robust i sommerens løb!
   - Og hvor var vi henne uden lidt humor...:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Grøn og frodig er din have bestemt, ja selv krukkerne langs huset er godt i gang og gør opmærksomme på sig selv. En af de flotte planter er løvehale, selv i knop har den denne flotte og iøjnefaldende struktur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Ikke lige din stil med al den ukontrollerede vækst tænker jeg, men sådan er vi jo så forskellige. Løvehale er kommet for at blive for hele planten er flot, men den blomstrer desværre kun så kort.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Så flott det er i hagen din nå, Ulla. Vakre bladplanter som kjemper om plassen ja. Sånn er det når alt vil opp og frem på en gang :)
  Din nye header med fugler er veldig fin.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Gråspurvene var et par unger som sad helt stille på drivbænken mens jeg hentede mit kamera og tog et billede. De vidste ikke noget om verdens ondskab - endnu.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. De sterkeste vinner, ja. Sånn blir det, om man ikke passer på og rydder plass til de mer beskjedne. Vakkert og frodig med ulike grønntoner, og fasonger på bladverket!
  Ha det fint!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Irene! Ja, grønt er her nok af nu og jeg prøver at skabe plads til de mere beskedne:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Ja det er akeleje fest nu. Jeg er begyndt at kunne se, at jeg lidt mere blid ved dem, de er ved at blive mange igen. Gemalen pev over der ikke var så mange som vi "plejede". Jeg købte ligefrem et brev med gule sidste år. Så dem er jeg spændt på at se.
  Jeg har osse trælupin fra Høneballe... Men de er nye, de spirerede i vinters. Jeg glæder mig til at se dem store. Meen sneglene er desværre osse glade for dem. Så jeg skal være klar med sneglejernet.
  Det er det skønne ved denne årstid, al den grønne vildskab med farverne indimellem.
  hilsner Gunvor
  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror aldrig jeg har sået akeleje... Jeg har bare reguleret mængden i de haver jeg har haft, men gule akelejer lyder da slet ikke så tosset!
   Jeg forsøgte mig også med såning af trælupiner fra Lisbeth, men de gik til i vinters da det blev koldt/vådt/eller begge dele. Kender dem ikke så godt endnu, men tænker ikke de er glade for alt for meget vinter. Den der lever var en lille plante fra kanten af et Høneballebed, og den har overlevet i et bed her og endda klaret oversvømmelserne i februar, så den må være sej. Jeg har sat den i solbedet og ikke observeret snegleproblemer der - endnu.
   Ellers er her sandelig vildskab nok:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet