lørdag den 27. august 2022

Ud at se - i det danske sommerland

5 dages ferie i det nordvestlige hjørne af landet gav så mange oplevelser at vi synes vi har været afsted i et par uger, og det har været skønt at besøge en egn vi ikke kendte meget til på forhånd. 


Her ved den jyske vestkyst er det nok ikke typisk med varm vind fra øst, men det var nu det vejr hele landet havde i de dage, og det milde sommervejr klæder jo også Vesterhavet. Alene det lys der er over landskabet er jo nok til at hæve humøret helt op i højderne.

Anne Just's Have i Hune var et naturligt sted at stoppe, navnlig når man aldrig har været her før, men har fulgt hende i bøger og tv gennem årene. Her i haven oplevede vi en halv times styrtregn, men nåede dog at se det meste inden regnen brød ud.Der er så mange andre der har beskæftiget sig med denne have, at jeg blot vil sige, den skuffede ikke! Nu hvor både Anne Just og Claus Bonderup er døde holdes haven stadig i god form, og det håber jeg fortsætter.
   Haven var lige så sprudlende som jeg forestiller mig hun må have været, og i atellieret fandt vi en fin sammenhæng mellem hendes overdådige glæde ved det levende og hans stringente art-nuveau inspirerede formsprog. Her samledes trådene i det smukke rum med hendes billeder og hans arkitektur, møbler og lamper i et meget frugtbart samarbejde!

Et andet poetisk sted i Hune var Papirmuseet, som vi var meget glade for at se. Endnu en stærk kvinde står bag dette fantastiske sted. Bit Vejle er en gudsbenådet papirklipper og man fatter ikke rigtig hvordan hun egentlig magter de kæmpestore 'gækkebreve' fyldt med organiske former, symboler, balletdanserinder, heste, blomster og flydene net af mønstre der som musik strømmer én i møde.

Dette museum skal bare opleves - også fordi der er nogle helt utrolige gæsteudstillere, som bruger papir på de mest overraskende måder.

Fra Bit Vejle til Vejlerne ved Limfjorden, hvor landskabet sandelig også imponerer!
Land, vand og lys!
   Limfjorden med Mors og Thyholm, ja hele det skønne landskab skal naturligvis også nydes på stedet. Vi havde et par overnatninger i Thisted, og gjorde udflugter til vestkysten og baglandet med de flotte klitplantager med lyng i fuld blomst.
Ved Nørre Vorupør lå der stadig et par fiskerbåde på strandenog på Mors tog vi denne nuttede færge til vores videre færd sydpå. 5 minutter med Næssund!


Hele landskabet heroppe er så fyldt af vand, sand og lys, at det var helt skønt at slutte turen af i en dejlig have i Ringkøbing, hvor vi havde lavet aftale med Elna der har bloggen 'Havesysler'.
   Hendes egen blog fortæller så godt om havens fine indretning, de grønne rum og de brogede bede, at jeg bare vil sige, vi nød både haven og en varm gæstfrihed! Det var dejligt at se haven i virkeligheden, fordi jeg altid har haft en fornemmelse af de tanker der ligger bag - og dem fik jeg bekræftet ved at stå der selv.

Denne lille ferie virker slet ikke så lille endda! Her har jeg blot beskæftiget mig med nogle af de steder vi besøgte og dem der virkede mest relevante på en haveblog. Jeg kan bare sige at det ikke er sidste gang vi drager i denne retning i vores ferier.

14 kommentarer:

 1. Så flotte bilder fra deres ferie vestpå, Ulla. Jeg har selv vært på ferie i de områder for mange år siden.
  Havet og himmelen har du fanget så fint på dine bilder. Jeg har fulgt Elna sin blogg i flere år, og det er morsomt å se dine bilder derfra.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja, det var en stor oplevelse - og så i det fine vejr. Vi synes selv det var et helt fantastisk landskab, og der var rigtig mange gode kulturtilbud. Besøget hos Elna var et dejligt punktum for en god ferie.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hold da op for nogle fine billeder, du har taget, især dem af Vesterhavet har en utrolig friskhed. Måske var det en lille tur, men I nåede da utroligt meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! I det flotte vejr var det næsten umuligt at tage dårlige billeder, og jeg er bare glad for de ser ud som vi også oplevede det. Vi synes selv det var en indholdsrig tur med dejlige landskaber, hyggelige mennesker og gode kulturelle oplevelser.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Ni har varit på en riktigt skön tur och upplevt mycket fint. Vackra bilder från trädgårdar och en härlig natur. Fin bild med fiskebåtarna på stranden. Du har lyckats fint med bilderna på molnen som speglar sig i vattnet. Det var säkert trevligt att få uppleva Elnas trädgård, i verkligheten. Det blir lite annorlunda än att se på bilder.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt at se nye hjørner af vores lille land - og så i vores alder:)
   Naturen heroppe er storslået og meget frisk, men vi oplevede det hele i varmt sommervejr. Om vinteren føles det sikkert meget anderledes.
   Lyset var fantastisk i det store landskab, og helt anderledes end her på Sydsjælland, og Elnas have var en dejlig afslutning på en god ferie!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. I har sandelig nået meget på jeres ferie. Klithederne i Thy er i mine øjne noget af det mest storslåede vi har, og landskabet er allersmukkest netop nu, hvor lyngen blomstrer.
  Papirmuseet vil jeg huske, næste gang vi kommer til Hune. Det er helt utroligt, at de smukke billeder er klippet i papir.
  Næste gang, I drager mod det nordvestlige Jylland, må I jo endelig kikke forbi igen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har jo gjort en del reklame for vestkystens natur i dine blogindlæg over årene, og jeg indrømmer at du ikke har overdrevet! Her er en følelse af plads, rum og lys, som vi ikke kan konkurrere med i det sydlige Sjælland, og vi følte os meget opløftede i den store natur. Papirmuseet skal du bestemt skrive på huskesedlen - det var også en stor oplevelse, selvom museet er helt overskueligt. Vi mødte et par der fejrede deres papirbryllup på stedet:)
   Vi vil meget gerne kigge ind igen en anden gang, og i er selvfølgelig lige så velkomne her hos os - skulle vejen falde forbi.
   Alt i alt en herlig tur som gav os oplevelser til mange lange vinterdage!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla
  Det var lidt sent, at jeg fik øje på dit indlæg, jeg havde på fornemmelsen, at I var på tur. En dejlig tur ser det ud til, der er skønt på de kanter, og jeg nød dine billeder. Jeg kender flere, der har været på papirmuséet et spændende sted, kan jeg se.
  Spændende må det også have været at besøge Elnas have, jeg var glad for at se dine billeder fra hendes have.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Bare rolig - det haster ikke så meget:)
   - Men ferien var en meget god blanding af natur og kultur, og dejlige mennesker, og så i et rent ud sagt fantastisk sommervejr. Hvad mere kan man ønske sig? Ydermere fik jeg jo en samling stauder med hjem fra Staudemarken, så der er allerede plantet nyt både hjemme og i kolonien. Forhåbentlig tager de fat og står som minder om en skøn lille ferie!
   Jeg kan anbefale papirmuseet på det varmeste, og Elnas have var en en dejlig oplevelse!

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Dejligt at høre Haven i Hune stadig fungerer. Sjovt nok hat vi fundet de gamle Anne just haveudsendelser via en dims på tvet. Dejligt gensyn. Og det papirmuseum er skrevet bag øret. Spændende.
  Dejlige billede bilder af hav og Elnas have.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor! Det var næsten umuligt at tage dårlige billeder i det skønne landskab - og vejr - og egnen byder på mange gode kulturelle oplevelser også. Det er bare at komme afsted:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Tak fordi vi måtte være med på tur i det nordvestjyske! Sikke en flot natur. Det er nogle år siden jeg var i Hune, og dine billeder frister til endnu en tur. Sikke nogle flotte billeder du har taget ved Vejlerne. Storslået!

  SvarSlet
 8. I dette blogginnlegget viser du mye spennende Ulla.

  SvarSlet