torsdag den 4. august 2022

Stille start på august

Et enkelt lille projekt er det blevet til her i starten af august, men ellers tager jeg det roligt mens en lille hedebølge rammer min egn. Forinden fik jeg beskåret den gamle syrenbusk - igen! Min tidligere beskæring havde til formål at bringe busken ned i højde med hegnet, så den ikke stod og lænede sig ud over det, men det viser sig at den åbenbart ikke vil blomstre i den højde, så nu er den blevet etage-formet.Fremover vil jeg klippe det nederste som en lav hæk i en god halv meters højde, og lade de høje stammer blomstre oven over hegnet. Så håber jeg vi kan bevare den for eftertiden.I går var det 33 grader i skyggen og en meget varm vind fra vest, som fik mig til at føle, at jeg boede midt i en hårtørrer, og i dag skal det blive endnu varmere, så nu er det slut med at fare omkring i haven.I solbedet er den hvide Asters med de små blomster så småt begyndt, og i skyggebedet blomstrer havens måske flotteste Hosta under Viburnum Mariesii.
I den stille have kommer kernebideren dagligt på besøg på foderbrættet, og jeg håber også den vil finde solsikkerne ved vejen, når de begynder at modne deres kerner. Det er en flot fugl med et næsten papegøje-lignende hoved.Lige på tærsklen til august fik vi en aften med stille regn et par timer. Alt i alt gav det kun 4 mm, men da det ikke fordampede om natten, virkede det som om planterne fik lidt glæde af det, og om morgenen den 1. august var haven frisk og fugtig endnu. Jeg tog en tur rundt med kameraet på jagt efter regnvåde vækster.


Man mærker sensommeren er godt på vej. Der er tung trafik af høstmaskiner på vejene og store kornlæs køres hjem i varmen. Stjernerne lyser klart om natten, og om kort tid vil vi kunne nyde masser af stjerneskud, når jorden drøner igennem Perseidernes meteorregn. Op til 100 stjerneskud i timen skulle man kunne se midt i august. 
   Inden da håber jeg virkelig vi har fået noget ordentlig regn, som kan gennemvæde jorden og rense luften for støv og skidt. De sentblomstrende stauder har sandelig brug for vand, og hvis æblerne skal blive flotte - og de ser lovende ud - må der også regn til.15 kommentarer:

 1. Ja og åh hvor vi længes efter at se regndråber på vores vækster. Det gør de nok ikke i Nordjylland, det får det hele, mens vi (især jer) må nøjes med varmen, måske er de misundelige på vores solskin. Her er det knap så varmt, men varmt nok og så blæser det og tørrer endnu mere, det er trist, men hjælper ikke vi klager.
  Jeg har også gjort mig erfaringer med klipning af syrener. Jeg har Beauty of Moscow i hækbedet, sidste år syntes jeg, den blev for høj, så jeg klippede, resultat: ingen blomstring i år :(
  Hvis I kommer en tur i efteråret må I have nogle hostaer med hjem, hvis det har interesse, de skal alligevel deles, og jeg vil gerne dele med dig :)
  Knus fra Lisbeth

  Flot med en kernebider, sådan en ser vi sjældent her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk netop som jeg var ved at gå i stilling med vandslangen her til aften, begyndte det at regne. Rigtig torden-regn, og nu har vi fået 7,5 mm. Det betyder meget ovenpå sådan et par varme dage! 27 grader i soveværelset er ikke godt:)
   Denne syren er en rigtig gammel en med rodskud til alle sider, og det har taget den 2-3 år at komme igen efter min første beskæring, men det er en sølle blomstring. Nu håber jeg at få blomster i toppen og bekæmpe rodskud med en hæksaks forneden. Hvis det lykkes vil jeg føle mig heldig.
   Tak for tilbuddet om Hosta! Jeg har faktisk så mange at der snart ikke er plads til flere, og nu skal mange af dem også deles, så måske ender det med jeg kommer med Hosta til dig:) Håber stadig på en høst-farve-fest hen på efteråret på Samsø.

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Nej hvor er I heldige med regn, vi fik ikke en dråbe :(
   Tror ikke lige, jeg har plads til flere hostaer, men det kan jo være, jeg har nogle, du ikke har.
   Ja men vi glæder os til at se jer til høst-farve-fest :)
   Knus

   Slet
 2. Wow, den kernebider er virkelig speciel og fin. Din have tager sig godt ud på billederne, selvom I ikke bliver forkælet med regnvejr. Sjovt med de to hostaer side om side, hvor den ene har sneglehuller, og den anden ser helt uberørt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en flot fyr, og næbbet er så stærkt at den kan knække stenene fra både blommer og kirsebær. Regn og torden kom her til aften og det var en stor lettelse oven på 2 hede dage! Nu kan man trække vejret igen, men der mangler selvfølgelig stadig meget i jorden.
   De to Hosta side om side har jeg også undret mig over. Den med de hvide bladkanter er selvfølgelig mere solid end den lysegrønne, men til gengæld står der andre tyndbladede rundt omkring som heller ikke er sneglespist, så måske er der en meget lokal snegl som bare bor her og spiser hjemme:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Flotte bilder av både regndråper og kjernebiter. 4 mm er det noe Ulla, selv om det er alt for lite. Her har vi fått 0,6 mm i dag, og det er det hele :(
  Du har fine hosta i din hage, og det er visst flere som liker de.
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Ja, de 4 mm var slet ikke nok, men nu har vi fået 7,5 mm til aften sammen med torden, og jeg glæder mig over hver millimeter (eller 0,6 mm:) vi får! Nogle Hosta står flot og andre har gæster til middag hver aften(!) men der er ikke rigtig noget system i det. Vi har flere af de lysegrønne som ikke bliver spist.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Stenknäcken är en fin fågel, jag hade besök av den tidigare i sommar. Ikväll fick vi ett riktigt oväder, åska och muller och en massa regn. Vet inte om blommorna har klarat sig eller om allt ligger ner. Får se i morgon hur det ser ut. Din trädgård ser fin ut, hostan med de vita kanterna är mycket fin och de gula dagliljorna är vackra.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have tak Marika! Ja, vi har også haft tordenvejr og dejlig regn til aften. 7,5 mm blev det til, og det gik fredeligt for sig. Håber også dine planter har nydt det! Vi får flere og flere forskellige fugle her og jeg tror de kan lide vores have. Kernebideren er virkelig flot synes jeg, og lige for tiden kommer den næsten hver dag. Dejligt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Fine billeder fra haven selv om du bor i en hårtørrer for tiden. Godt (og lidt uhyggeligt) beskrevet! Vi har været heldig i Jylland med mere kølig og ustadig vejr. Billederne med regndråber er rigtig gode. Kernebideren er en smuk fugl. Den får vi ikke i haven, men vi fodrer kun mejserne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis er der slukket for hårtørreren for denne gang! Nu har vi fået regn (13 mm tror jeg) og blæsten er frisk og fejende med 18-20 grader. Det er en helt anden historie. Kernebideren kommer tit og tager med stor fornøjelse solsikkekerner på brættet, men mejserne kommer mest om vinteren, så de kan åbenbart klare sig selv nu. Vi må jo sørge for dem allesammen:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Ugh, det er lige i øjet , bo i en hårtørrer på højeste varme.
  Vi fik et par tordenskrald og 3 -4 dråber regn i går eftermiddags, plus lidt tjatdråber i nat, sammen lagt 2mm .
  Kærnebideren er så sjov at se. Spændende du har fanget den ved foderbrædtet. Vi har den sommetider i kirsebærrene. Og der er jo mange bær i år, så mon ikke den dukker op.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kommer du ikke langt med! 2 mm er det bare pjat. Vi var endelig anbragt det rette sted.
   Vores kirsebær er væk, så nu må kernebideren nøjes med solsikkekerner, men det er så fint at se den på foderbrættet. Tidligere har vi kun set den enkelte gange om vinteren, så jeg er glad - og det bliver du nok også når du ser den!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det er en sjov ide med en syren i to etager.
  Kernebideren kender jeg kun fra billeder. Det er en smuk fugl, som det må være sjovt at have i haven. Dine solsikker vil helt sikkert bekomme den vel.
  Regndråber kan virkelig gøre en glad. En brun græsplæne er noget så kedelig at se på.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har tidligere haft en have med en gammel syrenhæk, og der lod jeg enkelte stammer gå i højden for at bevare blomsterne, så jeg tænker det godt kan lade sig gøre her også. Det kræver bare at jeg er over den, for den gror jo hurtigt og sætter mange rodskud.
   Ja, kernebideren er så flot, og også en ret stor fugl, så man lægger mærke til den. Der er efterhånden et vist efterslæb, trods den seneste regn, og græsplænen er såmænd ikke det der bekymrer mig mest - men køn er den jo ikke:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet