lørdag den 21. oktober 2023

En meget våd affære

Nyhederne bugner med indslag om den største stormflod i over 100 år, og jeg bor jo på de kanter hvor ulykkerne skete, så her er en lille rapport.
   I selve Præstø by står 2 store supermarkeder, busstationen, apoteket, cykelsmeden og pølsevognen under vand, både i havnen er smadret og flere restauranter har også været oversvømmet. Slusen ved Tubæk Å gik i stykker og måtte forstærkes af en stor container fuld af sten og beton, som en kran holdt på plads fredag nat, og naturligvis har mange mennesker fået vand ind i huse, haver og biler. Det er meget omfattende ødelæggelser og kun så småt vender elektriciteten tilbage til hovedgaden.Selv bor jeg 25 meter over havoverfladen lidt udenfor byen, så her gik det ret fredeligt for sig. En enkelt potteplante faldt omkuld og gik i stykker, men jeg havde også reddet et par ting ind i værkstedet før stormen tog fat. Alle de sidste æbler og en mængde store flotte pærer faldt ned, vores unge træer gik næsten i knæ i den heftige regn og vindstød af stormstyrke, men de holdt!
   I dag har jeg været rundt og tjekke situationen, og er meget tilfreds med havens form:-) En masse af de grønne blade på buske og træer er blevet revet af, så det bliver nok ikke det flotteste efterår rent farvemæssigt, men den vingede benved er blevet rigtig rød, og har stadig sit løv.Det bliver en svær tid for folk i Præstø by, men vi slap heldigt og det er jeg meget glad for!


Et aspekt af stormfloden, jeg ikke lige havde tænkt på, var den enorme interesse der var for at se hvor galt det gik - katastrofe-turisme har jeg nu lært det hedder. De få gader man kunne køre på i byen var blokeret af biler så man dårligt nok kunne komme frem, og det synes jeg ikke var smart, når resten af byen lå under vand. Det ville være dejligt om den slags kunne undgås!


20 kommentarer:

 1. Godt at I slap nådigt. Man kan kun have ondt af de mennesker, som er hårdt ramt af oversvømmelser og ødelæggelseŕ. Derimod har jeg intet til overs for de tv indslag, der svælger i de samme menneskers ulykke. Jeg tror, de i stor stil bidrager til den katastrofeturisme, du er stødt på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig! Det vil vare længe før de der har stået under vand er tilbage til normalen igen, og sensationslysten er måske meget menneskelig, men virker i bund og grund usmagelig.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Huff, det høres ikke godt ut, Ulla. Jeg er glad for at du ikke ble direkte rammet. Hvor mye regn fikk du? Det er skremmende å se hvor sårbare vi er når naturkreftene virkelig rammer.
  Folk er utrolig dumme i sin oppførsel når sånt skjer. Katastrofeturisme høres kvalmt ut.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det var en ordentlig omgang ulykker på én gang, og der bliver brug for meget arbejde før alt er ryddet op og genopbygget, så folk kan vende tilbage til deres liv igen. Jeg tror vi fik 20-30 mm regn, men ærlig talt har jeg mistet overblikket lidt undervejs:-) Der var mange indslag i nyhederne fra Præstø, og det har nok givet folk inspiration til at komme og se selv, men det er en lille by med smalle gader, så det gjorde det svært for os andre at komme frem...
   Vi bliver mindet om hvor sårbare vi er når naturen raser!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så bra at du slapp unna det verste! Ganske skremmende å se reportasjer fra ødeleggelsene i Danmark. Ja, været er blitt "villere, våtere og varmere" år for år. Det har vært strømbrudd og full storm på sørkysten her, men ikke så dramatisk som hos dere. Jeg ryddet inn alt jeg kunne komme på av potter og georginer etc i drivhuset, men så glemte jeg å høste eplene før stormen. Ingen igjen i dag, nei.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var meget dramatiske billeder og jeg tror da også mange begynder at tænke på klimaforandringerne på en anden måde nu. Måske er det på tide!
   Ja, Norge blev ramt af den samme storm mod syd, og alt i alt er der nok meget der skal repareres efter sådan et par dages hårdt vejr. Godt du fik reddet det meste!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Det är inte mycket man kan göra åt vädrets makter. Förskräckligt med översvämningar och stormar. Man känner sig väldigt maktlös, upplevde det själv i somras i dotterns trädgård. Jag vadade i vatten upp till låren för att försöka rädda så mycket som möjligt. Det viktiga var att det stannade några meter från huset. Att man åker för att titta på andras olyckor, förstår jag inte alls. Tur att ni klarade er.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, magtesløs er lige ordet! Og vi må vel til at vænne os til vi ikke kan styre alt. Vejret bliver mere voldsomt, og måske skal vi ikke bygge huse i strandkanten som vi ellers har gjort. Denne gang var vinden også stærk, så de store bølger har ødelagt mange både og havne desværre. Nej, jeg forstår heller ikke at man er så sensations-lysten at man kører afsted med hele familien for at se hvor slemt andre har det.
   Ja, vi har bosat os højt i landskabet, og det har vist sig at være en god idé.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Det var dejligt at høre fra dig, Ulla. Det er godt, at I bor et stykke væk fra havnen og har jeres på det tørre. Det er jo kun en måned siden, vi var på vores lille ferie i Præstø og gik på havnen og i de hyggelige gamle gader. Nu har vi set billeder, hvor disse områder står under vand. Jeg mindes også den hyggelige havn i Rødvig. Nu er de røde træhuse forsvundet og bådene er ødelagt. Hvor er det trist for alle de berørte.
  Stormturister må have en lille hjerne.
  Vi har været på efterårsferie i Flensborg, og skulle hjem i fredags. Det var vi heldige med. Torsdag aften blev der lagt sandsække uden for vores hotel, så da gik alvoren op for os. Vi stod tidligt op fredag morgen og pakkede bil og kørte ud af byen. Da var flere gader allerede oversvømmet. Senere på dagen blev Flensborg erklæret i undtagelsestilstand , og store områder blev spærret af.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna! Jeg tænkte netop på jer og jeres tur op langs kysten til Stevns mens jeg sad og så de røde fiskerhuse forsvinde i bølgerne i Rødvig. Det var godt I nåede det. Vi har jo fået en del presse hernede på Sydsjælland og det er vel det der lokker katastrofeturisterne til. Jeg er glad for at I slap ud af Flensborg mens tid var. Der havde de haft problemer med kajak- og paddleboard-folk som sejlede rundt i de afspærrede områder, og det var jo endnu værre.
   I Præstø stod et kæmpe område omkring stationen under vand, og der kan det ikke slippe væk uden pumper, da der er et dige mod fjorden. Desværre gik al strøm i den del af byen, så pumperne kunne ikke køre. Alle butikker i Præstø var lukkede om lørdagen. Jeg tror nok man er nødt til at opgradere vores installationer til næste gang! Slusen i den anden ende af byen brød jo også sammen...
   Jeg er så glad for at bo her i 'højderne'!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Godt at høre at I ikke blev hårdt ramt. Jeg havde spekuleret. Her i Midtlylland blev det kun til enkelte knækkede grene, men vi havde også flyttede det flytbare. Tænk at der er folk som betragter ulykker som underholdning. :-((

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Godt at vide du har tænkt på os, for det plejer jo ikke at være os på disse kanter der får de største ulykker. Men når vinden har blæst fra vest i lang tid, og den vender til øst lige med ét så er den gal!
   Ja, ulykker er åbenbart underholdende, og jeg synes da også pressen har gjort sit til at få pisket stemningen op.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg har haft tænkt på jer. Men godt at høre I bor så højt oppe. Det er nok ikke en villa med kystudsigt man skal investere i, i disse tider.
  Her er der heller ikke sket det store. Ikke engang ret mange af madæblerene er faldet ned.
  Ellers er det mindre knækkede grene og kviste. Men vi ligge osse i læ af naboerne fra den side.
  Det lyder ikke særligt klogt af de "turister" at blokere veje der nok osse skal bruges af oprydningsfolk. Men diverse nyheder har jo osse haft travlt med at udpensle begivenhederne til det yderste. Sommetider med nogle temmelige tåbelige spørgsmål.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Gunvor! Hvis du vil have udsigt til vand kan det i hvert fald klares uden at have huset liggende helt nede i vandkanten:-)
   Madæblerne er sikkert ikke modne endnu, og mange af vores pærer sidder også stadig på træet, men dem der faldt smager rigtig godt.
   Det er de mest tåbelige spørgsmål journalisterne stiller til folk der står i vand til livet, og jeg tror ikke jeg ville have orket at svare hvis det var mig. Hvordan føles det? - Ja, hvordan tror du?!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Jeg må indrømme, at vi er katastrofeturister, vi kørte en tur til Fåborg for at kigge, men vi generede nu ingen og så i øvrigt ikke noget. Jeg har kigget hos Mommer, der var billeder fra Præstø, ikke rart for Præstøbeboerne, så jeg tænkte selvfølgelig på jer, godt I bor lidt højere, så der ikke sker så meget
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå-nå, nå-nå Libeth:-) Jeg tror ikke helt i kan komme i betragtning når I slet ikke har generet nogen - I har sikkert ikke været tæt nok på begivenhederne. Der ligger en dronefilm på Vordingborg.in som er taget i Præstø i lørdags. Håber virkelig de har fået vandet væk efterhånden, men det vil tage sin tid at få gang i byen igen!

   Knus fra Ulla

   Slet
 9. Så tråkigt för alla som drabbades av stormen, så mycket arbete och drömmar som spolas iväg på bara några timmar. Nästan svårt att föreställa sig vilka mängder vatten som måste ha kommit. Kanske är det det som får folk att söka sig dit och titta.
  Skönt att ni klarade er bra och att inte blåsten verkar ha skadat något. Din trädgård ser lika rofylld och vacker ut som alltid!

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har helt ret! Sikke mange drømme og meget arbejde der går tabt på få timer. Tænk hvis det var min have og mit hus der lå under 0,5 - 1,0 m vand? Disse tanker kan nok få mange til at køre en tur for at se på ødelæggelserne.
   Blæsten stoppede ved 3-tiden fredag nat så pludseligt at jeg vågnede ved stilheden, og siden har det været smukt vejr med sol og næsten vindstille. Jeg bor heldigvis ikke der hvor vandet trængte ind!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 10. Hei! Det er dramatisk det som skjer med været. Vind og regn kan virkelig være ødeleggende. Det er godt at hagen din slapp unna.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver et stort og dyrt arbejde at få alt på fode igen, men vi slap med skrækken, og det er vi meget tilfredse med.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet