mandag den 9. oktober 2023

På en stille grå oktobermorgen...

 ... tog jeg et par billeder fra terrassen og satte mig ned for at lege lidt med dem på computeren. Det slog mig hvor nemt det er at forfalde til bredformat, når man gerne vil udgive nogle af sine billeder på bloggen, og bruger en computer til at arbejde på.

Her er det første billede skåret over i 5 højformat-motiver, som jeg synes fungerer fint hver for sig.Jeg kan jo lige vise et i stor størrelse:Det oprindelige motiv så sådan ud, og man får jo også to forskellige stemninger hvis man beskærer vandret.Havde jeg skullet vise hvor høje træerne er, tror jeg nok jeg havde fjernet det nederste af billedet, og hvis jeg skulle fokusere på planterne i bedet (som det nederste billede) bliver stemningen også mere fortættet og intim.Det er sådan nogle overvejelser jeg sidder og gør mig når jeg vælger billeder til min blog:-)

Her er endnu et eksempel. Først det oprindelige motiv der viser det meste af haven:Her er billedet skåret til så det er mere kvadratisk, hvilket næsten altid er rart at kigge på. Samtidig er haven her indrammet af vækster i hver side, og det giver næsten en teater-fornemmelse, som et kulisse-landskab.


Dette bredformat ville egne sig godt til en header,og her er baggrunden kommet mere i fokus.


Der er mange muligheder for at give billederne den stemning man synes er passende. Også kontraster, farveholdning og lysstyrke er noget at arbejde med, men jeg holder mig fra mere kunstneriske effekter, da jeg stadig synes man skal kunne genkende haven jeg beskriver.
De sidste to billeder er også ét og det samme. Når man er et legebarn kan man bruge masser af tid på sine fotografier, hvilket jeg da også gør, og i mellemtiden er den grå morgen blevet til en lysere og mere kulørt middag, og egner sig fint til lidt havearbejde:-)


21 kommentarer:

 1. Det er morsomt å se hva du velger å gjøre med dine flotte bilder fra hagen, Ulla. Jeg gjør noen ganger akkurat det samme. Det er fint å kunne leke litt :-)
  Det ser så frodig og velstelt hos deg nå. En skulle ikke tro at du har hatt en langvarig tørke.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker også der er andre der sidder og leger med deres billeder, og zoomer ind på det de gerne vil vise, og du er jo et godt eksempel Marit! Skønt man stadig kan lege i vores alder.
   Der kommer et par dråber her ind imellem, men jeg tror faktisk planterne er færdige med at vokse for i år, så nu er det åbenbart ikke så vigtigt med regn, men jeg må jo vande det nye jeg planter.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Det må være sjovt at lege med. Og det er utroligt så meget forskel der er på udtrykket i beskæringen. Skønne billeder.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor! Ja, jeg tænker man kan forandre sine billeder temmelig meget, hvis man går helt agurk med effekter - ' skabe hverdag om til fest' - om jeg så må sige, men det gælder jo om at bevare jordforbindelsen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja der er stor forskel på billederne, når du beskærer, men der skal god tid til at sidde og lege med billederne. Jeg synes, det tager lang tid bare at udvælge billederne. Det begynder også at knibe med motiverne, så jeg bruger meget de samme. Måske bliver det snart tid til en vinterpause, men vi kan nok ikke lade være med at tage billeder.
  Det er í hvert fald en flot have, du har lavet. Præstø fjord er heller ikke så dårlig at have i baggrunden.
  Jeg har i øvrig fundet ud af, at en jeg har kendt i mange år på Samsø nu er endt i Præstø.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror Præstø er sådan en udmærket 'retræte-by', hvor folk søger hen når de kravler op i alderen, og som vi plejer at sige kan man få det hele til den halve pris i forhold til f.eks. Nordsjælland. Her i byen er det nemt at bevare overblikket, og det er nok forklaringen på min gamle far stadig kan klare sig i sin lejlighed. Præstø fjord er heller ikke at kimse ad:-)
   Jeg redigerer altid mine billeder, men ikke altid så grundigt! Det tager sin tid...

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Sjov idé. Man henfalder let til at bruge det samme format og den samme vinkel igen og igen, og hvis man vil eksperimentere og redigere billederne i stor stil, er det noget, der hurtigt kan sluge noget tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh ja, masser af tid, og det er der ikke altid, så jeg forfalder også til de samme godt gennemprøvede motiver og vinkler, men man kan jo engang imellem nørde igennem - og så skulle det altså gå ud over jer derude:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Uha ja det er lidt sjovt at eksperimentere med de mange forskellige muligheder. Det er nogle fine billeder med kig over haven. Jeg kan godt se nogle efterårsfarver ind i mellem, men der er stadig en sommerlig frodighed over det hele. Dejligt med lækre grønne farver i oktober.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er faktisk sjovt engang imellem at gå lidt amok med billed-eksperimenter, og det er vel en slags armchair-gardening, som vi snart skal vænne os til... Foreløbig er det jo alt for godt plantevejr, og som du selv siger, haven er stadig grøn trods enkelte rødlige blade. Snart sidder man der med sine billeder og nøjes med at kigge på sin have, og planlægge næste års forbedringer:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Gøy å leke med formater osv for å best mulig få fram det man vil. Jeg er ganske opptatt av vinkling og utsnitt.
  Men vakker høsthage, da! Fine motiver å leke med :)
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Irene! Vi er nok mange der har en interesse for fotografering, for billederne hører naturligt til bloggen, og illustrerer så godt hvad man går og laver i haven. Jeg synes der er så mange fine billeder på de haveblogs jeg læser. Det er en stor fornøjelse!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Oavsett vilka bilder du visar, så är det en vacker trädgård och vackra rabatter. Reagerar över att du har så många fina röda färgklickar. Ser riktigt fint ut. Ja det är skoj att leka med bilder och beskära för att få fram det man vill visa.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Du laver jo sådan nogle skønne kollager, så du må også bruge megen tid på beskæring og komposition af din blog.
   De røde farver er kun lige begyndt i et par buske: vinget benved (Euonymus alatus) og japansk snebolle (Viburnum plicatum Mariesii), resten er stauder som f.eks. alunrod og sankthansurt. Resten af haven er stadig grøn:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hei! Det er spennende å redigere bilder. Å kunne velge hva man vil ha fram. Fine bilder du har tatt. Kan nesten ikke se at det er høst hos deg. Her er den mer enn i gang..
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne! Ja, der kan manipuleres meget med billeder, og det er sjovt men tager tid. Af og til er det afslappende at lege med. Efteråret er vist kommet nu med storm og stormflod! Nu er der ingen vej tilbage mere...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Det er godt, du er et legebarn, det kan man have meget ud af at være ;-)
  Nu har jeg "nærlæst" dine billeder 3 gange. Det er spændende at se, hvad du har opnået med formater, beskæring, forgrunde osv.
  Jeg kan specielt godt lide det næstsidste billede. Forgrunden, der kommer ind fra venstre med de store blade er med til at give dybde. Beskæringen i højre side, hvor bedene kommer ud som buer, der skjuler, hvad der er bagved, pirrer nysgerrigheden, og græsplænen giver indtryk af kun at være en snoet sti.
  Det ser så smukt og harmonisk ud i dine bede. Jeg har spekuleret på, hvad det er for nogle store røde blomster, der vokser bagerst i haven. Er det løvemund?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige et lille efterskrift:
   Hvis du går ind på bloglisten på min blog og finder "Anitas blogg De fyre blomsterhaven", skulle du prøve at klikke ind og se hendes seneste indlæg. Hun er en mesterlig fotograf.
   - Elna

   Slet
  2. Undskyld jeg slet ikke har set dine kommentarer! Jeg har været optaget af familien på det sidste. Med billeder - og et billedbehandlingsprogram - kan man næsten få enhver have til at ligne en million, og man prøver vel altid at få det bedste ud af sine billeder. Nu hvor du har været her kunne det være sjovt at høre om du kan genkende den:-) Jeg prøver som regel at give en vis rumfornemmelse når jeg redigerer, og det er nok ikke helt ærligt i en have der stadig er meget ny...
   Ja! Jeg nyder altid billederne på Anitas blog, og hun kan jo virkelig noget med linser og lukketider og alt det der. Jeg er ret vild med hendes måde at fange stemninger på. Jeg bruger jo bare mit idiotkamera.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Intressant tema och det är fascinerande hur motivet kan förändras bara med en liten ändring. Jag brukar också jämföra olika bilder jag tagit av samma motiv för att försöka hitta den som bäst förmedlar det jag "såg" när jag tog bilden (vilket inte alltid är så lätt).
  Vad beträffar det konstnärliga så är redan klart, din trädgård är så vacker och du behöver inte ta till några specialeffekter för att förmedla det.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ulrika! Du har helt ret, det er ikke altid nemt at fotografere det man egentlig har set, og flere billeder af det samme motiv kan falde meget forskelligt ud.

   Hilsner fra Ulla

   Slet