onsdag den 25. oktober 2023

Godt og skidt

Nu er det efterår trods stadig høje temperaturer for årstiden. Vi ligger over 10 grader i dagtimerne, og her på det sidste har vi fået megen regn, så måleren for oktober siger 112 mm. Snart går vi over til vintertid.


I kolonihaven har stormen desværre væltet den dejlige guldregn, og en gammel pæl overvokset med vedben har også lagt sig ned, men det er nu nok til at komme over. I hvert fald venter der lidt oprydning her.
 

Her ligger guldregnen og læner sig opad en tuja. Den kan ikke reddes men må erstattes af noget andet. 


I foråret var den så skøn, at jeg sagtens kunne finde på at sætte en ny guldregn.


Hele kronen summede af liv og hundredevis af humlebier...Pælen med vedben fungerede også nærmest som et lille træ, der oven i købet var stedsegrønt, så måske planter jeg også noget nyt i denne del af haven. Et rodehjørne er man nødt til at have, og det er jo fint hvis det kan kamufleres med noget grønt.
   Her ligger en hel trailerfuld vedben og læner sig op ad hegn, grenbunker og fliser i stabler...
Det gode er at både hus og andre faste installationer red stormen af uden problemer. Jeg tror de faldne har haft svært ved at holde sig fast i den regnvåde jord og med storm fra øst bliver de presset fra en anden vinkel end de plejer.Efter inspektionen fik jeg plukket en lille smule tyttebær, som vokser under blåbærbuskene, så nu står den på råsyltede tyttebær til aftensmaden.

13 kommentarer:

 1. Du verden så mye regn du har fått Ulla. Her har det kommet lite regn i forhold til hos deg. Kun 37 mm er det kommet her denne måneden. Så trist at stormen tok deres flotte gullregn. Den har jo vært oversådd med gule blomster, og håper at du kan plante en ny der. Det høres så flott ut med rårørte tyttebær!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er det vores tur til regnen, men jeg er ikke utilfreds, for jeg har jo plantet meget nyt i september - og vi trængte! Guldregnen var netop begyndt at ligne et rigtigt lille træ og så... Ja, det var virkelig ærgerligt, men jeg må prøve igen.
   Tyttebær smager dejligt med sukker, så jeg glæder mig!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Omsider fik I regn i anselige mængder. Her på matriklen hedder det ikke vintertid, men normaltid😊 En af os er nemlig slet ikke begejstret for sommertid. Rodehjørner kan man absolut ikke undvære, men de skal naturligvis ligefrem dominere. Det er lidt af en kunst at finde nogle planter som kamouflage, som samtidig ser godt ud. Vores voksne vedbend gror op i et ahorntræ, og det skal der meget blæst til at vælte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, regnen var velkommen og jeg er tilfreds. Normaltid er et udmærket udtryk, for det er jo det det er! Jeg ville også gerne af med sommertiden, og følge årets rytme, som den nu er skabt. Det andet er noget pjat!
   Vi har et par pæne kirsebærlaurbær i haven i forvejen, og naboen har et kæmpe træ af den slags, så mon ikke vi kan få sådan en til at trives. Det stedsegrønne ville skjule det værste rod. Vedben-pælen er sikkert rådnet op med tiden...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Øv med den flotte guldregn og efeu træet. Det varer jo et par år før en en erstatning bliver lige så stor.
  Jeg tror faktisk vi har fået ligeså meget regn som jer. I hvertfald sammen med de sidste to dage. Dejligt, meen Hans var nede og kikke i åen der løber bag os. Der var stadig kun en lille bittebæk. Så vandet er ikke begyndt at løbe ud endnu. Jorden suger det hele.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, øv! - og navnlig med guldregnen der netop havde fået en pæn facon. Det har taget den 8 år... suk! Jeg vil gerne tro jorden stadig suger til sig af den livgivende væde. Jeg tror vi skal tilbage til meget tidligt forår for at finde det tidspunkt hvor vandbalancen var i orden sidst, og der er mange træer der simpelthen visner her i efteråret. De fine farver er blevet erstattet af vissengrønt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja det er så ærgerligt at miste nogle flotte træer, der er kun en trøst, der er plads til noget nyt. Jeg havde en guldregn på Samsø, den var hentet fra min mors have, der var en stor guldregn, som såede sig selv, de nye selvsåede var ganske gratis, det bliver det nok ikke for jer. Men altid dejligt at kunne finde plads til noget nyt, det håber jeg, at I gør.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vore guldregn såede ikke sig selv, for den fik ikke mange modne frø. Det var med vilje jeg købte netop den, da vi har rigeligt med vildfarne planter fra kirsebær og blommer og alt muligt andet i haven. Jeg må bare prøve igen, for jeg holdt så meget af min guldregn. Op på hesten igen!

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Så tråkigt att Guldregnet inte går att rädda. Det är så vackert, och det tar tid innan ett nytt växer sig så stort. Man får vara glad att det gick bra med huset. Antar att tyttebaer är lingon, men växer de i din trädgård. Lingon är väldigt gott.
  Hoppas stormarna håller sig lugna.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har taget 8 år for guldregnen at vokse sig pæn, og nu må vi starte forfra igen. Det er rigtig ærgerligt! Tyttebær er lingon, og dem har jeg plantet under blåbærbuskene for at udnytte pladsen. Begge planter skal have sur jord, så de passer godt sammen - og så er jeg meget glad for tyttebær:-)

   Slet
  2. Undskyld jeg fik sluttet lidt hurtigt af. Du skal have tak for din kommentar Marika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er ærgerligt med stormskader selv om de er "relativ" små. Vi fik også lidt småskader nogle overraskende steder. Østenvindens skyld vel sagtens. Ja enten ingen regn eller alt for meget regn - vi haveejere må vænne os til den nye normal.

  SvarSlet
  Svar
  1. I kolonien er det som om intet rigtigt vil lykkes i disse år. Jeg ser det bare som endnu en skade der føjes til alle de ulykker rådyrene forvolder, og jeg bliver så træt af det hele. Men selvfølgelig har du ret i det er en ret beskeden ulykke set i det store perspektiv. Regnen er kommet i den 'forkerte' ende af året kan man sige, og det er desværre blevet en tendens - normalt eller ej!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet