lørdag den 28. oktober 2023

Oktober - og haven leverer

På en måde er haven planlagt som en høst-have med alle de dejlige farver efteråret bringer, så jeg skulle måske ikke være så overrasket over hvor meget jeg holder af min have i denne tid. Alligevel er det lidt underligt jeg er så glad for forfaldet. Foråret er jo altid en fornøjelse, fordi vi har savnet alt det grønne hele vinteren, og i sommertiden er det meste i blomst - men efteråret er min yndlingstid!
   September har efter min mening det bedste vejr på hele året, når det lykkes. Høj lyseblå himmel, klar luft og et roligt tempo. Oktober og november bringer høstfarverne ind i haven, og vi har stadig til gode at se den ægte kastanje, den tyrkiske hassel og kirsebærtræet iklæde sig de gule farver.Jeg elsker alle de fine farver planterne får inden de går i hi for vinteren. De mørkegule Hosta og troldnød, den knaldrøde benved og Viburnum plicatum Mariesii der holder bladene længe og giver farver næsten til jul.


Det gør selvfølgelig heller ikke noget at høststenbræk lyser op med hvide blomster og sankthansurt har fået en mørk bordeaux-rød farve, mens den sene asters giver violette toner. Her i haven er der flest småblomstrende stauder og derfor giver det et ekstra pift når alt løvet antager gule og røde kulører.


Lige nu står paradisæblerne og lyser i gult og orange, mens rønnen, Sorbus Dodong, med orangegule blade tager en hovedrolle i efteråret. Jeg er så glad fordi jeg fik bragt den egeløvede Hortensia hjem fra kolonien, for nu er den også i sit es. Den står faktisk midt i haven, og om få år vil den glimre med sine røde farver på baggrund af store viftende græsser.Det gør ikke så meget solen holder fri, for de våde blade skinner med deres mange farver, og de store træk af gæs henover himlen understreger bare stemningen.

Der er i forvejen så mange forskellige grønne farver på stauder og buske her i haven, og lige nu er det hele så kulørt som det kan blive.

Hortensiaen stikker næsen frem på flere af disse billeder, og det er jo bare en fornøjelse.


Denne måned har givet masser af udfordringer på det hjemlige plan. Ikke alene stormfloden ramte hårdt i vores lille by, også min gamle far der faldt på gaden og brækkede lårbenet har givet bekymringer. Når man er 100 år gammel kan det være et alvorligt problem, men den gamle er på vej fremad og har fået god hjælp i sin lejlighed fra kommunens side. Tænk, han blev udskrevet en uge efter operationen og bragt hjem midt i stormens rasen. Heldigvis bor han på et højtliggende sted i byen, men jeg vil gerne indrømme at jeg var stresset ved udsigten til dette arrangement.

Jeg nyder udsigten over haven i alt slags vejr, men i denne oktober måned har den også haft en gavnlig, beroligende virkning på mit nervesystem. Jeg er derude hver gang vejret og tiden tillader, jeg planter, beskærer og rydder op og glemmer den omgivende verden. Her finder jeg ro i det jeg laver, mens tankerne flyver frit.


Ja, haven leverer sandelig!

20 kommentarer:

 1. Jeg forstår godt at du er glad i høsten, Ulla, og din hage bugner over av mange flotte farger akkurat nå. Så godt at din far ble operert og utskrevet så hurtig. Jeg håper at det går godt med han. Når en er så gammel som 100 år kan et lårbensbrudd være veldig alvorlig.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja, det har været en måned med meget at tænke på og meget at gøre, men haven har heldigvis ikke voldt problemer - tvært imod:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Høstfarverne er for alvor bragt ind i haven. Det er meget smukt med de gule og røde farver, der står som store prikker i alt det grønne. Og det er jo opmuntrende, at du har endnu flere høstfarver i vente. Det er svært at sige, hvad der er smukkest i jeres have lige nu, men jeg tror, det er sankthansurten, der kæmper med Sorbus 'Dodong' om førstepladsen.
  Sygehusene holder ikke på patienterne længere end højest nødvendigt, men det er utroligt, at en 100-årig bliver sendt hjem en uge efter en hofteoperation. Du må have en stærk far. Jeg håber, jeres by er ved at ligne sig selv efter oversvømmelserne. Men der er jo nok en del skader, der skal repareres.
  Jeg oplever også, at jeg kan søge tilflugt i haven, hvis jeg er bekymret. Det er utroligt, at man kan glemme alt omkring sig, når man går derude. En undersøgelser har vist, at haven har en helbredende virkning. Resultatet kommer vist ikke bag på os haveejere.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er meget fint med de kulørte pletter som også ses i det grå og våde vejr, og jeg synes det virker opmuntrende, selvom man jo godt ved hvad der venter... Dodong er ikke vokset ret meget i år, men den har dog mod på høstfarverne inden den går i hi. Jeg kan godt lide den lette krone. Sankthansurterne skaber en flot bund hele vinteren så de er nærmest uundværlige, men farve har de endnu.
   Jeg forstår slet ikke hvordan man kan sende folk hjem midt i en storm - og så i den alder, men han er ved gud gjort af stærkt stof, for han trives fint hjemme og det går fremad dag for dag. Byen bliver ikke sig selv før henad jul. De store butikker skal have udskiftet alt inventar og for tiden køres der enorme mængder madvarer væk i store containere. Det er helt deprimerende.
   Jeg har længe vidst at haven var et helbredende sted, også længe før det blev videnskabeligt bevist, men nu til dags skal der naturligvis beviser på bordet:-) Som du siger kom det ikke bag på os haveejere...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Jag förstår att du är nöjd med din trädgård, du har lyckats få till färgerna så fint. Det röda gillar jag mycket. Allt ser frodigt och fint ut. Här är snart det enda som är grönt, gräsmattan som just nu är täckt av gula löv. Jag hoppas att din pappa mår bra, det känns väldigt tidigt att bli hemskickad så kort tid efter operationen, som inte är en liten sak. Visst är trädgården helande.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika! Ja, haven er altid et godt sted at være når der er alt for mange problemer og tanker, og lige nu er der så fine farver, at man bliver i godt humør.
   Vi har fået masser af regn i oktober så det hele er meget frodigt selvom planterne er ved at forberede sig på vinterdvale.
   Min far må være skabt af et sejere stof end de fleste - eller som vi siger: ukrudt forgår ikke så let:-) Han bliver ved med at overraske!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Du må have en sej far, men kun en uge på sygehuset efter sådan et brud, er da ikke noget man byder en mand i den alder. Forhåbentlig får han al den hjælp der er behov for. Men du må da have en masse bekymringer over det.
  Dejlige billeder i din have, der er så mange smukke farver og kik. Er det staudelupin der titter op i fronten på et par af billederne? Jo vist er haven noget af det bedste til at få sænket skulderne og tømt hovedet for negative tanker. Det bruger jeg osse meget. Haveabstinenser kan være slemme, når man ikke har kunnet komme i haven hele ugen pga. arbejdet. Jeg ved at for ikkehavefolk lyder det mærkeligt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har helt ret Gunvor! Han er sejere end de fleste, men jeg har sandelig haft mine bekymringer og nattesøvnen har ikke været den bedste. - Der har du velfærdsstaten i en nøddeskal!
   Haven er min 'ladestation', og hver gang jeg har været derude er jeg træt på den gode måde. Den er helt nødvendig for mit helbred tror jeg, og det er bare synd for dem der endnu ikke har opdaget havens velsignelser:-)
   Jeg tror du tænker på trælupinen som stikker sine fine blade op foran rønnen. Den har været en vældig succes, og i år har jeg beskåret den flere gange, da den gror til alle sider. Jeg har en masse frø hvis du er interesseret, og er også i gang med stiklinger.

   Hilsner og mange tak!
   Ulla

   Slet
 5. Ja og du leverer også, sikken en tekst og sikke billeder, vi er helt enige om efterårets farver, det ved du, jeg elsker det også.
  Godt du har haven, for jeg forstår godt, at du var bekymret for din gamle far, men når først de er blevet så gamle, klarer de sig fantastisk. Vi har netop besøgt vores gamle ven på 97, han brækkede også lårbensknoglen her i sommer, hans sønner troede, at nu var det slut, men nej nej han klarer sig fint, men er dog på plejehjem. Din far har forhåbentlig masser af hjælp derhjemm.
  Knus fra Lisbeth (og god bedring til din far)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lisbeth! Ja, hvad hjertet er fuldt af...
   Det kan være man 'bare' skal over de første 100 år, og så går det derudaf igen:-) Min far plejer at sige at han er begyndt på sit andet århundrede, når nogen spørger, og det virker som om han har ret. Han får heldigvis masser af hjælp derhjemme, men jeg har sandelig også måttet kæmpe for visse hjælpemidler, hvilket var ret opslidende.
   Haven er helt nødvendig når virkeligheden pludselig trænger sig på fra alle sider. Hvad skulle man dog have gjort uden?

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 6. Det er ikke så underligt, at du holder af din have iklædt glødende efterårsfarver. Jeg nød dit indlæg i fulde drag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marie! Ja, året har mange måneder, og det gælder om at få det bedste ud af dem alle.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Fantastisk som efteråret gløder i din have selv uden sol. Smukke billeder. Efteråret har aldrig været min favorit årstid, men jeg skal love for at den kan diske op med flotte farver. Godt at du kan bruge haven til at finde ro. Selvfølgelig har du mange bekymringer om din fars situation. Det har været en hård omgang for ham.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Ja, der er farver og det har jeg jo også set i din have nu. Det er da en trøst midt i vanskellighederne! De største bekymringer er egentlig, at alle de aftaler jeg laver med 'systemet' bliver brudt eller lavet om, så jeg skal konstant være på dupperne og tjekke efter. Det virker så trættende. Min far er ikke selv i stand til at ringe rundt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Fargene er helt fantastiske i høsthagen!
  Din far må være utrolig tøff. Ja, det blir en del bekymringer med gamle foreldre.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tøff det er han, men måske har jeg ikke helt arvet hans styrke, for jeg bliver så træt:-) Godt jeg har min have til at løfte humøret!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Du har mange veldig fine bed, selv nå. Forfall kan jo være vakkert. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ingeborg!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Jag förstår att du försöker vara ute i din trädgård så mycket du kan. Vad vacker den är! och nästa år kommer du ha ännu mer prydnadsgräs som kommer göra den än vackrare.
  Tack för alla fina bilder.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulrika! Ja, jeg tænker også at næste år bliver endnu bedre, og kan allerede se det for mit indre blik:-) En have er nok det bedste 'legetøj' man kan have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet