onsdag den 4. oktober 2023

Det snerper - og dog...

Ja, med oktobers ankomst må man nok sige at sommeren er forbi, selvom vi stadig nyder dage med 20 grader, og regnen stadig går udenom vores egn. Jeg tænker snart vores gamle blå planet kan ses fra rummet som en rødglødende kugle, og det er jo slet ikke nogen rar tanke. Selvfølgelig nyder jeg det milde efterårs-vejr, men det kan jo ikke blive ved på denne måde...


I haven er planter i fuld blomst, planter som egentlig nok skulle være færdige for længst, men har udskudt blomstringen til dette tidspunkt, eller er i gang med anden/tredie blomstring i dette år. Således er potentil-buskene først rigtig kommet i gang i september, og sætter masser af små orange-røde blomster ved siden af paradisæbletræet med de orange æbler.


Enkelte planter viser tegn på vinterforberedelser, f.eks. den grove Hosta, som har kæmpet med tørken, og tretornen, som altid er tidligt ud med de gule farver.
Tretornen kaster småbladene enkeltvis og det giver et fint drys af gult under træet, men når bladene er faldet af i år, skal dette træ flyttes ud i et bed, så jeg kan plante en røn her midt på terrassen. Jeg har opgivet den smukke tretorn i rollen som parasol, og vi trænger til et træ der vokser i højden.Pileurten Painters Pallette har også lidt under tørken, og sætter masser af meget diskrete blomster,


og nu blomstrer vinterviburnum allerede henover høstfarvede japanske fjerbuske og 'marmelade-farvede' alunrod! Vinterviburnum skulle jo blomstre tidligt i det nye år. På billedet herunder står den vingede benved til højre. Den skal få en helt utrolig rød farve inden den smider bladene, men det lader vente på sig og her er kun en antydning af rødt på de øverste blade.Når man ser dette bed fra den anden side kan man godt se jeg har været i gang med at tynde ud i guldnælderne, og har 'stjålet' lidt planter til det nye græsbed, men der er nye planter af alunrod på vej, så det skal nok blive tæt til næste år.


Det er som om årstiderne er gået fløjten, og planterne er nok lige så forvirrede som jeg, men hyldebærrene er næsten spist af spurve - og duerne samler de sidste bær op på fliserne. Den ægte kastanje tabte sine første to store flotte kastanjer i går, da en kraftig blæst gik gennem landet, så det må jo være efterår:-)


18 kommentarer:

 1. Ja, høstfargene synes nok litt hurtigere hos deg med all den tørke du har hatt og har fortsatt. Det er nok bare her at planeten kan se blå ut... Her er alt enn så lenge veldig grønt.
  Din pileurt er så fin. Den har jeg prøvd her, men den overlevde ikke. Takk for at du minner meg om den vingede benved. Den skal jeg få kjøpt en gang. Jeg har sett bilder av den, og den er utrolig fargerik om høsten ja. Det er nok den ekstreme tørke hos deg som gir sånne utslag.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror du har ret, og selvom både juli og august gav en del regn, er det som om det er glemt nu. Jorden er tør, og de planter der ikke har blomstret i sommer, skynder sig sikkert nu for at få det overstået. Det er et mærkelig klima Marit...
   Vinget benved skal du have! Det er en dejlig lille busk og den vil føle sig godt hjemme blandt dine ahorn.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja det er tørt hos nogle af os, men ikke i Vestjylland og i Århusområdet, vi andre får ikke noget vand af betydning, selvom vi håber nok så inderligt., måske er et alligevel bedre end oversvømmelse.
  Min vingede benved har tabt alle bladene, så her er det efterår.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen dog, sikken en forskel på benved! Her er der ikke meget gang i efterårsfarverne endnu, og vi har dog haft et ret ens vejr henover sommeren. Måske er det koldere hos dig?
   Oversvømmelse er jeg helst fri for, men 28 mm var hvad det kunne blive til i september, og tendensen fortsætter desværre.

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. ja vi fik kun 23 mm, lige nu er der 14 grader her.

   Slet
 3. Ja det er nogle ejendommelige sammensætninger i haven lige nu. Lidt af alle årstider på èn gang.
  Den er sød den Painters pileurt. Er den lige så sej som andre pileurt.
  Mine hyldebær er tørret ud. Ikke engang fuglene gider spise dem. De røde blade lader vente på sig. Kun den ene troldnød har lidt røde kanter, men igen nok tørken der spiller ind.
  Ja vi har da haft en rimelig blæst i går. Den ene lægte på terresse pergolaen er knækket ned. Og jeg havde modvind hjem. Efterår trods alt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du meget ret i. Alle årstider på én gang. Min Painters Pallette er en frøplante jeg fandt i Peter Hansens Have for år tilbage og den står nærmest i det rene blåler, så jeg synes jo den er vældig sej, men har ikke erfaring med så mange andre pileurter. Denneher bliver på sin plads og breder sig ikke.
   Jeg kan sige dig der er saft i vores hyldebær (dem det er blevet til). I dag fjernede jeg haveslangen der lå under hylden og mine hænder har været blå lige siden:-) Her væltede trillebøren, så det var jo nådigt sluppet. Mon ikke din lægte var lidt mør?
   Du har jo altid modvind den ene vej Gunvor, og det er nok derfor du er i så god form:-) Så længe det ikke regner...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Trots att det blommar en hel del och växterna ser frodiga och fina ut, så märks det att det är höst. Den riktiga färgprakten med alla färger som hör hösten till har inte kommit ännu. Vi har haft soliga fina dagar, men gräset är blött och kvällarna mörka. Tror att vi klippte gräset för sista gången igår, men det kan man inte vara säker på. Hammocken är nerplockad, vi förbereder för kallare tider.
  Din höst trädgård är riktigt fin.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika! Ja, jeg klippede også græsset i går, men det er sikkert ikke sidste gang... Her venter vi også på de rigtige høstfarver og temperaturen falder stille og roligt, så de skal nok komme.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Din oktoberhave ser fin ud, selvom regnen ikke har kurs mod den. Mærkeligt er det, at vores vejrforhold er så forskellige. Vi fik 56 mm I september, og her i oktober er vi allerede oppe på 42mm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Ja, jeg undrer mig også over at så lille et land kan have så store forskelle i vejrliget, og dine regnmængder lyder lidt mere overbevisende end vores. Håber ikke du er blevet ramt af det voldsomme skybrud for nylig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Ja det har været pudsigt at opleve sommer, sensommer og efterår på samme tid. Du har ret i, at vi har været lige så forvirrede som planterne. Svært at forstå at du mangler regn, når jeg kigger på billederne. Haven ser flot og frodig ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney - du er altid så positiv! Vi fik jo regn i juli og august, så det har nok reddet det grønne, men nu er her knustørt igen... Ja, jeg er i hvert fald ret forvirret:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Paradisæbletræet med de orange æbler er så smukt sammen med sankthansurterne. Rozanne og hostaen i efterårsdragt er også et fint par .
  Det bliver godt med et rønnetræ, der kan give let skygge på terrassen. Jeg håber, du reetablerer bunden, for den er så flot.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det lille paradisæbletræ begynder at vis sig fra sin fine side, og det er godt når der ikke rigtig er høstfarver på løvet endnu, og sankthansurterne kan man jo slet ikke undvære, når først de har bevist deres værd. Dejligt også der endelig kom blomster i potentilbuskene.
   Jeg skal nok genplante Hakonegræsset når jeg har fundet et lille rønnetræ. Græsset giver liv og røre - og gode farver midt i alle stenene!

   Hilsner og tak Elna!
   Ulla

   Slet
 8. Hei! Du har en så inspirerende hage. Det som slår meg, er at når hagen forandrer seg, dukker nye ideer opp. Hva som kan flyttes, til andre steder som vil få et nytt uttrykk. "Skjellettet" blir mer og mer tydelig utover høsten.
  Her er det absolutt fare for nattefrost i natt. Vi har båret inn mange krukker med fuchsia og andre som ikke er glad for frost. Akkurat den biten synes jeg er stressende, men nå er det gjort. Det er alltid leit å våkne opp til hagen etter den første frostnatta.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være et stort arbejde hos dig der har så mange fine krukkeplanter, men dejligt det er overstået. Nattefrosten kan ikke være så langt væk nu, og jeg bør også tænke på mine vinterkrukker...
   Mange tak Anne! jeg har tænkt meget på at haven skal være interessant hele året, og det er da også lykkedes til en vis grad. Jeg elsker at flytte rundt nu hvor det kan lade sig gøre, for jeg får altid nye idéer i løbet af sæsonen. Skellettet skal også helst være i orden til den lange vinter:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Jeg nyter når vi har så mildt vær, det er ikke så ofte. Noen ganger kan vi ha snø i september også, men som oftest surt og kaldt og regn og vind. Denne helgen har jeg vært mye ute og holdt på i hagen, skulle gjerne hatt tid til mer. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet