onsdag den 12. juni 2024

Hyldeblomst-tid

Lige udenfor mit soveværelse vokser en hyld på terrassen, og det er det første jeg ser når jeg vågner. Det er sommer når hylden blomstrer, hvad enten det regner eller blæser eller er koldt, som det er her for tiden, og hylden blomstrer. Den dejligt friske duft af hyldeblomster er svær at fange i blæsten, men det bliver nok snart lidt varmere i vejret, så jeg kan få lov at nyde sommerduften i mildere vinde.Klatrehortensierne står på den anden side af huset og de er også flotte nu. Blomsterskærmene har aldrig været større og det er klart de har haft gavn af det våde vejr, som stadig råder.


Hvide blomster er altid fine, og her hvor Viburnum Mariesii prangede for nylig, er det nu skvalderkålen der nikker med hvide blomster på den anden side af stien.


Det er nu 7 år siden haven blev påbegyndt, og hvert år er et eller flere nye bede kommet til, men det er første gang der har været sådan et vådt forår - ovenpå en våd-våd vinter - så grokraften har aldrig været større, og jeg er lykkelig for at se min have i trivsel - omsider. Det eneste jeg skal gøre er at slå græsset luge lidt i kanten af bedene og klippe alle de grønne buske i form.
   Mariesii har fået en ordentlig beskæring og buksbomkuglerne og alt det øvrige stedsegrønne bliver klippet lidt ad gangen, men nu står også hækkene for tur, så nu er der fast arbejde et stykke tid fremover. Jeg nyder de vilde bede med alt det grønne og de mange blomster der titter frem her og der.I græsbedet suppleres de statelige fingerbøl nu med valmuer, og de kan også sagtens bruges i buketter, hvor de holder et par dage og springer ud med nye blomster efterhånden.


Geranierne er fulde af humler og bier når solen skinner, 
og de blomstrende buske trækker også insekter til. For tiden blomstrer trælupin, blærespirea, Hebe og jasmin. I kanten her nedenunder har 2 små potter med pudenelliker efterhånden bredt sig. De er blevet delt flere gange og er kønne om vinteren også med deres blågrønne puder af blade.
Jeg slutter med et billede af den meget lodne hæk, som står og venter på mig derude i blæsten...12 kommentarer:

 1. Det ser så flott og frodig hos deg, Ulla. Alt regnet har nok gjort hagen din godt. Det holder sikkert med regn nå både hos deg og her, men vi får ikke stoppet det. Alt vokser veldig mye nå, men det er bare å klippe i vei. Det er jo fint å slippe vanningen hele tiden også.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er virkelig tid til at klippe, og mine arme er helt trætte allerede, men det pynter når der bliver styr på hækkene igen. Det er en fin kontrast til alt det der vokser vildt.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Så skønne frodige billeder. Alt er så dejligt grønt i år, ingen svedne pletter.
  Det glæder mig du osse har skvalderkål i blomst. Jeg har en kæmpe buket skvalderkål og små matrem i vase i øjeblikket , de er så yndige, men de får saksen liige så snart de begynder at være færdige med blomstringen.
  Ja hækkene står snart for tur. Heldigvis klipper vi ikke før efter st. Hans, af hensyn til fugle. Men de er godtnok blevet lange i år. Min buskbomsøslange er snart helt ude af form. Måske skulle jeg starte med den.
  Smukke valmuer. Jeg mente at ha sået flere "håndfulde" ud rundt om. Men kan ikke finde mere end et par stykker et par mystiske steder. Til næste år kommer der måske masser. De er lunefulde.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes jo skvalderkål - ligesom de andre skærmplanter er køn - og her står den i det vilde område indtil afblomstring. Så høvles den ned sammen med brændenælder og ingefær! Skvalderkål er nemlig også fin i buketter, som du altså også har opdaget. Mine matrem er først lige på vej med blomster, men jeg spredte de visne blomster i bedet sidste år, og nu kommer der flere. En dejlig lille staude!
   Jeg plejer også at vente med hækkene, men i år har alt været tidligt på færde - også fuglene - så den værste yngletid er ovre, og hækkene er stadig bløde i de nye skud. Det er en fordel når de skal klippes og videre til komposten.
   De stedsegrønne er lidt vanskellige inde midt i bedene - der bruger jeg håndsaksen. Håber du får din slange i form igen!
   Her er valmuerne nærmest blevet til ukrudt i det nye bed, men i det bed er jorden heller ikke dækket af plantevækst endnu. Tror de vil have bar jord og lys for at spire.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Din have er tydeligvis frisk og frodig, og din lyserøde geraniehæk er nok helt på toppen lige nu. Hylden holder jeg også meget af at se og dufte, hvad enten det er ude i læhegnet eller hjemme i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! Ja, man kan gøre hvad man vil med sin have, men vand fra oven er vi ikke herrer over, og det er altså hvad der skal til for at frodighed opstår.
   Hylden er et tegn på rigtig sommer synes jeg, men rigtigt sommervejr kunne nu også være rart:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Nej hvor ser det hele fint ud, især billedet i headeren. Planterne kan godt lide alt det vand vi har fået, men lunere vinde ville nu være rart. Vi har kun fået korte voldsomme byger her til aften.
  Hvide blomster er fine, det har du ret i, jeg spekulerer lidt i en kornel, men de er dyre og ikke ret store i indkøb. Mine valmuer er ikke i blomst endnu, men det varer ikke længe.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lisbeth! Planterne trives over al måde, men vi andre kunne godt bruge lidt varme. Blomsterkorneller er dyre, men mon ikke de er pengene værd? Ellers er jeg jo glad for de rødgrenede, som man nemt kan finde da de slår rod for et godt ord, men blomsterne er jo ikke prangende...
   Her er der valmuer i alle udviklingstrin, så jeg tror der bliver en længere blomstring selvom jeg har luget flere spandefulde op. Sidste år stod de jo alt for tæt. I år har sneglene også tyndet ud i den store bestand:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Ni har planerat en riktigt fin trädgård som ser grön och frodig ut. Variation med träd och buskar och olika färger och former, som gör trädgården levande. Riktigt vackert.
  Vi har fått en hel del regn så det är grönt här med. Så vacker färg på vallmon en riktig Marika färg.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marika! Ja, det begynder at ligne en have, og når træerne også vokser til vil det hjælpe meget. Jeg håber jo netop på en have i flere etager og med mange gode årstider.
   Dejligt I også har fået regn nu! Man bliver altid bekymret når foråret er tørt, og det har det ikke været i år. Den mørke valmue er skøn, og den kunne jo godt hedde 'Marika':-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hyldene dufter i stuen ind ude fra Danmarks haver... Jeg kom lige til at nynne Thøger Larsens dejlige sang "Danmark, nu blunder den lyse nat". Jeg holder også så meget af hylden, den er indbegrebet af dansk sommer.
  Det gør utrolig meget for planternes trivsel, at de ikke mangler vand. Det vokser tæt i dine bede, og man bliver helt overvældet af frodigheden.
  Jeg fik jo frø af dig, så jeg nyder også dine valmuer, de blomstrer så smukt lige nu. Det gør tageteserne også, men træpæonerne kunne jeg desværre ikke få til at spire, selv om jeg såede af to omgange. Måske skulle frøene have haft frost?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den sang ligger lige på læben her for tiden, og den er jo ramt på kornet.
   Jeg tænker der må være lige så frodigt i andre haver, men her er det første gang siden haven blev påbegyndt det rigtig bugner, og det er en skøn følelse.
   Godt du har glæde af de frø du fik med hjem. Jeg har også prøvet at så trælupin i potter og direkte i jorden (en hel række i køkkenhaven) og ikke en eneste plante er der kommet ud af det - og mine frø har jo fået den frost der var i vinter. Jeg læste engang at trælupin er invasiv på kysten i Californien, og der er vel ikke megen frost - så hvem ved hvad der skal til? I Høneballehaven såede de sig selv kunne jeg forstå.

   Hilsner fra Ulla

   Slet