mandag den 9. april 2018

Et erobringstogt i egen have

Her godt inde i april har jeg faktisk haft min første rigtige have-arbejds-weekend i år. Vejret: tørt og lunt med milde varme vinde, og endelig var vores haver placeret i den rigtige ende af landet i forhold til vindretningen.


Krukker og baljer krævede en del tankevirksomhed. Hvad skulle ud og hvad skulle deles. Hornviolerne var købt, så det var klart de skulle ind, men resten var lidt af et puslespil.
   Jeg fik lavet et par festlige sammenplantninger med græsser fra sidste år og hornvioler, som humlebierne straks fandt frem til. De tumlede berusede rundt i de små blomster, som elefanter i en glasbutik eller - jeg havde nær sagt - fulde svenskere i Nyhavn (men det kunne jeg jo ikke drømme om at skrive, når jeg ved jeg har meget trofaste svenske læsere).

På nordsiden af hækken står vintergækker stadig flot. De har været nede med nakken 3 gange i år, og hver gang sneen smeltede væk, så de meget sølle og krøllede ud, men de retter sig igen og igen. Imponerende!  


De stedsegrønne bregner har klaret vinteren fint og har fået hver sin krukke på den skyggefulde del af terrassen sammen med Hosta i både krukker og baljer.


- Og da julepynten kom væk var der godt gang i chokolademynten nedenunder. Den har fået selskab af et par små gule lærkesporer, men det gør ikke noget.


Da krukkerne var bragt nogenlunde i orden stod jeg tilbage med planter, som der ikke var plads til mere, så nu er jeg gået igang med at grave den enorme plæne op. Foreløbig har jeg tænkt at vi indtager vores have kvadratmeter for kvadratmeter, så bliver det ikke så uoverskueligt. 
   Vi har planer om et staudebed på en skråning ned fra den nordvest-vendte terrasse, så her kræves gode robuste planter med et godt rodnet, som kan holde på jorden (også når det regner) og kan klare skygge en del af dagen. Til gengæld slipper vi for at slå græs og får et dejligt blomsterbed tæt på huset.
   I lørdags gravede jeg den først græstørv af og plantede mine overskudsplanter langs trappen.


Her står et par små laurbærbuske vi fandt et andet sted i haven, og nu er der suppleret med Hebe og gulstribede græsser. Det er småt, men det er da en begyndelse, og der er plads til at plante stauder og løg ind imellem. Jeg er glad for de mange grønne nuancer tæt på husets noget brogede facade, og tænker løvefod også vil passe fint ind her.


Og lige på falderebet... Hvis nogen af jer dyrker hestebønner i køkkenhaven, vil I nok have opdaget, at man ikke kan spise sig igennem så mange bønner. 
   Jeg holder mest af dem når de er små og bløde, så jeg står altid tilbage med et hav af bønner jeg ikke kan få brugt. Nu er vi begyndt at spise dem som bønneskud i salaten og det smager dejligt - som ærter faktisk. Her er et godt supplement til de trætte grønsager hen på foråret, og så sker der jo lidt i vindueskarmen i køkkenet.


12 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Så deilig å kunne plante ute allerede, og det gjør godt å se solen i bildene dine. Godt å komme i gang kan jeg tenke meg.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det er en stor kontrast fra påsken hvor vi fik 10 cm sne, og min gamle hjerne kan næsten ikke følge med, men selvfølgelig nyder jeg det.

   Snart bliver det din tur!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!

  Det ser nästan ut som sommar hos dig när du kan sätta igång och plantera, härliga bilder!

  Krukan med violerna är så söt och så gör den nytta också för hungriga små insekter som behöver mat nu.

  Du behöver inte hålla inne med vad du tycker om gapiga och fulla svenskar, vare sig de dyker upp i Nyhavn eller i en svensk kommun så är det lika otrevligt.

  Kram på dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det føles også som sommer. I går var vi oppe omkring 18 grader og det føltes fantastisk. Det er 6 mdr. siden det var så varmt i begyndelsen af oktober.

   Jeg er taknemmelig for at vi deler holdning når det gælder fulde folk (af alle folkeslag). Jeg tænker også vi kan dele lidt humor ind imellem...

   Rigtig god fornøjelse med dit forår!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja jeg sidder med smil på læben over de fulde svenskere, godt svenskerne ikke har noget imod det, jeg gider heller ikke berusede folk.
  God idé at starte lidt efter lidt med at indtage græsplænen, så det ikke bliver for meget på en gang.
  Dejligt at det endelig blev forår, I har haft rigeligt med sne hos jer.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også lettet over Gunillas overbærenhed, men efterhånden kommer man jo ind på livet af hinanden selvom vi kommunikerer på "blomstersprog".
   Det har været nogle dejlige dage og jeg forstår næsten ikke det sneede for 8 dage siden. Tænk hvad der kan ske på så kort tid.
   Med job og to haver bliver jeg vist nødt til at arbejde mig roligt igennem have nr. 2. Det skulle jo gerne være en fornøjelse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det er en god ide at tage en bid af græsplænen ad gangen, det er et stort og hårdt arbejde at grave græstørv synes jeg. Det blev fint med alle de grønne planter med varierende løv tæt på huset:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Jeg må sætte ambitionsniveauet efter kræfterne, men har egentlig altid været god til at sætte mig del-mål, og lidt har også ret.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er da snart sommer til deg! Grønt og fint. Og så fint insektene kan få mat så tidlig på året.

  :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk vi havde sne for 8 dage siden. Man kan godt blive lidt forvirret, når det går så hurtigt.
   Men vi nyder det kan du tro - både os og insekterne! I går aftes fik jeg dog en bille ind i munden sammen med aftenkaffen. Det var ikke en del af planen, kan jeg sige.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det lyder som en udmærket plan at skifte græsset ved terrassen ud med et bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er god brug for noget mere have her hvor jeg bor. Vi har stort set kun fliser og græs, hvilket er rædsomt kedeligt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet