søndag den 21. oktober 2018

Kompost og krukker

Flot vejr i weekenden, sol og skyer. Temperaturen var helt behagelig til at få noget fra hånden.


Vi skrællede den øverste meter af kompostbunken og kørte den på genbrugspladsen. Undervejs kom vi ned gennem årets begivenheder: hækklipning, græsslåning, påskedekorationer og julegran. Det hele lå som da vi lagde det der, blot i en vissen udgave, og der var ingen tegn på kompostering eller svampevirksomhed. Alt var bare helt tørt og støvet.


Det eneste fugtige materiale i bunken var de rådne æbler - og dem var der rigtig mange af - og fy hvor de lugtede! Vi gled og rullede rundt i stinkende æbler. Timer senere var bunken skrumpet noget, og solen var på vej ned, så det var så langt vi nåede.


Og nu har vi næsten fyldt det ene af de to rum på den nye kompostplads. Jeg tror vi bliver nødt til at køre endnu mere materiale væk. Håbet er jo at få nedlagt den gamle kompostbunke helt, så vi kan bruge dette hjørne af haven til noget hyggeligt.


Et andet stort projekt har været at få styr på alle krukkerne inden vinter, og det giver altid et voldsomt hovedbrud. Vi har nok omkring 20 krukker og murerbaljer fyldt med sommerblomster, græsser, bregner og stedsegrønne.
   Jeg har allerede tømt en masse krukker for Hosta for at bruge dem i det seneste bed, og nu skulle jeg så kombinere resten - og lidt nye planter - så det hele kan komme igennem vinteren på bedste vis. I Hosta krukkerne har jeg plantet masser af græs, det er stiklinger fra de to livskraftige græsser vi allerede har.


Georginerne kom ud af murerbaljen og blev sendt på vinterferie. De har alligevel ikke haft det godt i baljen denne sommer, og har næsten ikke blomstret. Til gengæld kom de tre meget høje grønkål ud af drivhuset og blev plantet i stedet for. De skulle bindes op for ikke at vælte, men de giver en god pondus til plantningen. 5 hvide lyng, et par vintergrønne mosbregner og lidt overskud fra haven i form af lammeører og porcelænsblomster kom også med. Græsserne blev stående.Her er et par nye stauder, høststenbræk, som jeg aldrig har haft før. De er utroligt smukke lige nu hvor de står med lysegrønne blade under skyer af hvide blomster, og de skal flyttes ud i staudebedet til foråret.


John havde skam lige så travlt som mig. Han fik blandt andet pillet drivhuset fra hinanden under stort besvær (det skulle jo være så enkelt) og det betyder at vi nu kan se det lille træ vi plantede sidste år - papirbarklønnen. Det er ikke vokset, men det har da overlevet sin første sommer og lige nu har det fine høstfarver.


Georginerne i bedet står stadig fint. De er lige så høje som træet og klæder det godt med orange blomster. Næste år håber jeg virkelig lønnen vil begynde at vokse.


 Det blev en meget aktiv weekend, men det er altid godt at se tilbage på nyttige projekter.


14 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Tror vi er mange der har tør "kompost" i år!
  Jeg valgte at grave det hele ned, ja, et stort hul og ned med det så blev der en lille bakke men det begynder at synke fint nu.
  Papirbarklønnen har nok haft et hårdt første år - men den har overlevet så mon ikke den laver en lille spurt næste år?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, selvfølgelig er jeg ikke den eneste med knastør kompost - i år. Det der med at grave det hele ned lyder ret arbejdsomt når jorden også er tør og stenhård, men det virker åbenbart.
   Lønnen har fået vand i sommers og har stået i skygge af drivhuset og hækken, så jeg håber den nu har fået ordentligt fat og kan nikke den en skalle næste år.

   I lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja jeg skal da love for, at I har været flittige. Jeg siger som Karsten, vores kompost har ikke fungeret i år, jeg skal nok sige heller ikke i år, det har vi aldrig været godt til. Godt I får sat ny kompost i gang nu. Jeg skal have kigget til min høststenbræk, den står lidt skygget, så det er ikke sikkert, den blomstrer endnu. Jeg har haft flere, men de er desværre efterhånden gået til.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber jo det virker at få flyttet komposten ind i skyggen fremover, men det er jo også et arbejde at lave god kompost. Håber på der kommer et ordentligt skvæt vand fra oven (måske i morgen?) og ellers må jeg have slangen derned.
   Høststenbræk var en ny opdagelse for mig, og jeg synes den vil være fin i skovbundsbedet, så den må gerne føle sig hjemme her.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 3. Hej Ulla!

  Ursäkta men jag skrattade högt när jag läste om era kompostbestyr. Hela fjolårets historia, inklusive julgranen och ruttna äpplen fanns i komposten.
  John grävde om våra komposter här på sensommaren och det var hur torrt som helst. Jag trodde att det regn som ändå fallit i höst skulle fukta den torra jorden men det är fortfarande lika torr i komposterna.

  Höstbräken är en mycket trevlig växt, här hinner den inte alltid blomma men bladen i sig är så dekorativa.

  Ha det gott Ulla!

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du kan grine af det tossede klima ind imellem. Det må jeg se at få lært. Jeg håber jo det vil hjælpe at få flyttet komposten ind i skyggen, men måske skal jeg også vande for at få gang i processerne.

   Jeg kendte slet ikke høststenbræk, før jeg så den i planteskolen i går, og så blev jeg helt forelsket. Den må godt få en plads i skovbundsbedet når den har aftjent sin værnepligt i krukken.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg siger som Lisbeth, at kompost ikke er vores stærke side, selvom jeg meget gerne bruger det i bedene. Sikke en nuttet, lille papirbarkløn. Det er da flot, at den har overlevet tørken.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nuttet er den, og der er tilsyneladende lang vej til den opfylder mine forventninger om at stikke en krone op over hækken, som jeg forestillede mig. Men nu har vel fået fat og kan godt begynde sit vokseværk næste år. Den har skam fået vand mange gange i sommers.
   Kompost har hidtil også bare været en haveaffaldsbunke her hos os, men nu skulle der gerne komme lidt styr på tingene.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Dette året har jo vært veldig tørt, så det er jo ikke merkelig at komposten også er tørr. Det går sikkert bedre med deres nye kompost. Den lille papirbarklønnen har nok hatt et tøft første år, men da vokser den sikkert mye til neste år. God ny uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har helt ret. Vi er jo ikke ene om problemerne.
   Tak for dine opmuntrende ord!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Sikke smukke krukker du har stående der op rad og række (:

  SvarSlet
 7. Egen kompostjord är verkligen härligt att ha men det kommer ju inte utan arbete. Min har varit torr i år också och jag har fått gräva om den flera gånger för att få fart på den och vattnat den också. Hoppas ni ska få fin jord nu.
  Krukorna är alltid ett styvt jobb på hösten, men man vill ju inte vara utan dem.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
 8. Dejligt, når man når en stor del af det, man planlægger at få gjort.
  Uf, sådan nogle halv- eller helrådne æbler o. lign. stinker bare noget så forfærdeligt.

  SvarSlet