mandag den 15. oktober 2018

Stort og småt


I det gode vejr tog jeg endnu en omgang i haven i dag. På en tur til Tystrup-Bavelse søerne og Sorø, var vi nemlig kommet til at købe et par buske i en planteskole, og dem ville jeg gerne have i jorden.


Denne gang tog jeg hul på plænen i venstre side af den lille terrasse, under Ribes busken.


Her kan man se hvor langt jeg var nået inden John kom hjem og gav en hånd. Vi fandt hurtigt ud af at udvide det nye bed med et ordentligt stykke, for den ene af de nye buske er en troldnød - Hamamelis Diane med røde blomster - og den måtte længere væk fra den store fjeldribs.

På vores tur op over det midt-sjællandske landskab så vi mange skønne træer og dejlige farver, og i dag kunne jeg ikke lade være med at tænke på hvor heldige vi er, at vi kan nyde de mange flotte træer folk har plantet gennem tiden. De har jo været optimister som os, og har haft evnen til at se hvordan det engang kunne komme til at se ud - om mange år. 


Her har John fået fjernet en meter mere græstørv og er ved at plante troldnøden. Den skal jo ikke blive til et stort træ, så netop derfor skal den stå lige udenfor vinduet hvor vi kan se den når den blomstrer i vintertiden.


Ved Tystrup-Bavelse er der mange flotte udsigter, og lige nu er der så mange fine farver på skovene.
  

Der ligger varmedis i det fjerne i denne mærkelige oktober.


Hjemme i haven kom vi i mål med første etape af plantningen, og så skal der vandes.


Da vi nåede frem til Sorø på vores tur forleden, gik vi en dejlig tur rundt i parken omkring Akademiet. Prøv lige at se disse gamle lindetræer.


Der er lindealléer på kryds og tværs i parken, og de lyser op med masser af gule blade lige nu.


Men der var også paradisæbletræer som var meget høje - måske 5-8 meter - og var fulde af orange æbler i mængder. Meget smukt!
 

Japanske Løn med begyndende farveskift...


... og krogede elletræer og pile langs søen. Så får man lige sat haven med fuglebadet lidt i perspektiv.
 

Men tilbage til vores egen lille virkelighed. Dagen var stadig varm da vi havde fået ryddet op, så vi satte os på bænken og nød synet af det nye bed. 
   Jeg har plantet en del Hosta og bregner, som har stået i krukker et årstid. De trængte til at komme ud af krukkerne. Der blev også plads til løvefod, som kan dække hullerne i starten. I øvrigt kan man måske lige ane en lille håndfuld meget røde blade midt i bedet. Det er den anden busk vi købte, en lavtvoksende vinget benved som jeg forventer mig en del af fremover.


Sådan ser der ud nu, og det er starten på det nye bed i skyggen under Ribes busken. Det bliver et skovbundsbed med bladplanter og mindre buske, måske med tiden også løg. Der er stadig plads til at plante mere, og jeg har blandt andet nogle små buksbomplanter, som nok ville være glade for at få chancen her.


Når man vender sig om og kigger på den anden ende af terrassen ser man staudebedet i solsiden. Med tiden vokser de to bede nok sammen til ét i takt med vi skaffer flere planter. Jeg har en del frø og stiklinger af forskellige stauder og noget af det der allerede gror her kan nok deles til næste år. En gul troldnød ville jo heller ikke være af vejen...


En park som den ved Sorø Akademi eller et skovbryn som ved Tystrup er jo ikke realistisk i en almindelig have, men drømmene kan godt oversættes til en mindre målestok, som vi kan glæde os over i takt med at træer og buske vokser til.


13 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Alletiders med god inspiration! Godt i har græs nok at tage af:)
  Det nye skovbundsbed ser spændende ud!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Og græs har vi virkelig nok af, men der er også planer for mange flere plantninger, så nu går det bare derudaf i vores magelige tempo, centimeter for centimeter.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Store, gamle træer sætter virkelig tingene i perspektiv og giver os en helt håndgribelig fornemmelse af tidens gang. Der sker ellers ting og sager i jeres have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lidt sker der her, og det føles godt at være i gang.
   Gamle træer har altid haft en stor plads i min verden, men besynderligt nok er der ingen store træer i nogen af vores haver. Så jeg drømmer videre og håber på at få lov til at opleve vores egne plantninger efterhånden bliver store nok til at man kan gå under trækronerne.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Flotte billeder fra jeres tur og fine planter I har købt, så kommer der nogle efterårsfarver i jeres have.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop planen, farver og liv året rundt.
   Jeg var glad for vores tur i det lune vejr, og Sorø har jeg faktisk aldrig besøgt, så det var da på tide. Parken omkring Akademiet kan virkelig anbefales. Der stod et kæmpe hjertetræ helt i gult, mange hængebøge, skønne lindetræer (som nævnt) og meget andet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!

  Det var då ett jättebra val med Hamamelis `Diane´ Har haft den i många år i trädgården, de första åren var blomningen sparsam men de senaste åren har den varit otroligt vacker med sin speciella blomning.

  Den blir mera bred än hög så ni har nog hittat en bra plats för den.

  Härliga naturbilder, tack för att du delar med dig av dem!

  Allt gott!

  Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for du skriver. En anbefaling fra dig af Hamamelis tager jeg som et kvalitets-stempel. Og når man har læst om 5-10 forskellige sorter af troldnød på Nettet kan man godt blive lidt forvirret til sidst.
   Naturbillederne deler jeg meget gerne, ligesom du deler dine. det er jo der al inspirationen kommer fra, ikke sandt?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Flotte billeder fra jeres tur - inspiration kan man hente alle vegne.
  Det blev et noget større bed, da John kom hjem :-) Klogt at sætte troldnøden, hvor I kan se den fra huset om vinteren. Den lille vingede benved er den lakrødeste busk man kan få. Jeg har en, der er podet til et lille træ. I England hedder den Fire Bush - Ildbusk.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det blev større. Ikke fordi John ligefrem insisterede, mere fordi han ikke havde været i gang i et par timer, og derfor heldigvis havde friske kræfter. Det er så rart at vi kan samarbejde, så når man jo dobbelt så langt.
   Den lille benved var faktisk lakrød da vi købte den, men efter 100 km på landevejen, lå alle de smukke blade på bunden af bilen, kun en håndfuld holdt ved. Nu glæder jeg mig til næste efterår allerede.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Gress kan en godt klare seg med mindre av. Det blir så fint med større bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som sædvanlig har du ret! Græsklipning er ikke min yndlingsbeskæftigelse, men græs er godt som rolige pauser mellem bede.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Fina vyer, hösten är vacker. Gillar speciellt de knotiga stammarna på lindarna.
  Trevligt med nya planteringar, det blir fint med en blommande buske på vintern.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet