tirsdag den 14. maj 2019

Om at skynde sig langsomt

I den forgangne weekend havde vi ikke andre planer end at komme videre med køkkenhaven i kolonien, og det var dejligt at koncentrere sig om denne ene opgave. Vi tog hjemmefra med traileren fuld af hasselkæppe, kaffevand på termoen og lidt mundgodt til pauserne, for vi havde planer om at holde mange gode pauser.


Alle hasselgrenene blev brugt på to store stativer, ét til ærter og ét til bønner. Ved ærtestativet fik vi sået to slags høje ærter og fik pakket hele stativet ind i sort tyl med det samme. Duerne har en evne til at finde ærtespirerne lige når de stikker hovedet op af jorden, og denne gang vil jeg gerne have dem i fred.
   Vi har købt bønner som skulle blive 2,5 m høje og danne 25 cm lange gule bælge, så bønnestativet er så højt som grenene tillader, men bønnerne venter vi med at så til nattefrosten er helt afblæst.
   

John fik sået tre af bedene til med blomsterfrø. Her er masser af morgenfruer, stolte kavalerer, kornblomster, tagetes, fingerbøl og frøkenhat, og sammen med et bed med grøngødning domineret af honningurt fra sidste år, kan det jo kun blive et dejligt syn, hvis det hele arter sig.
   Jeg fik også gravet de sidste bede med champignonsmuld igennem og sået lidt salat og hestebønner, så nu er vi altså igang omsider.


Her på det sidste er der også kommet nye faste "beboere" til kolonihaven, f.eks. to nye hortensier, da jeg omsider har opgivet de gamle, som stod i haven da jeg overtog. De gamle planter var af den besværlige slags med blomster på sidste års skud, og der var altid en frostnat eller andet som ødelagde knopperne.


De to nye er en egebladet hortensia, som jeg synes er så smuk i løvet at det næsten er lige meget om den blomstrer, den anden er en syrenhortensia.


Med hele to dage til rådighed nåede vi meget andet end køkkenhaven, endda uden at skynde os, så nu er græsset trimmet og havegangene luget, nye stauder plantet og vandet. Det er en ren fornøjelse!Det ser ud som om jeg omsider får held med storkonval, som trives i græsset i modsætning til dem som blev sat i staudebedet. Jeg holder så meget af plantens elegante vækst. Billedet er taget inden John trimmede græsset, og den står der endnu.


Det hele strutter af optimisme, og hækken er så flot lige nu, hvor vi endnu ikke er begyndt at klippe den.


Rabarberen har leveret de første fine stilke til en god kage,


og i det mørke hjørne bag huset er der gang i den gulbladede kornel, bøgepur, bregner og et par nye laurbær. Jødekirsebærrene har jeg ikke set endnu, men hvis de virkelig er så invasive som jeg har hørt, må de jo vise sig på et tidspunkt. De skal slås med masser af skvalderkål, så de skal være kampklar.


Søndagens afsluttende kaffetår i den sidste solstråle på sydsiden af haven. Vi drog hjem med asparges, rabarber og tulipaner fra et par gode arbejdsdage i ro og mag.11 kommentarer:

 1. Det lyder hyggeligt at skynde sig langsomt, det gør jeg også to gange om dagen, hvor jeg går rundt og ser, hvad der er sket siden sidst og tager alt for mange billeder. John ser også lidt træt ud der i solen.
  Dejligt at du har anskaffet en egebladet hortensia, den er ganske rigtig så smuk også uden blomster.
  God dag til jer
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også det jeg tænkte. Vi har haft så travlt med haven derhjemme at kolonien er blevet behandlet ret stedmoderligt, men nu skal der altså være tid til hygge - også. Og jo, vi var lidt trætte begge to, men på den gode måde.
   Lyder dejligt med dine frikvarterer med kameraet endda to gange om dagen. Der kommer sandt at sige også mange gode billeder ud af dine pauser, men motiverne står jo også i kø.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Dere er dyktige, og det blir jo så fint! Bønnestativene ser så proffe ut. Dette må dere ha studert innen dere gikk i gang :)
  Dere får sikkert en stor avling innen høsten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man har jo været spejder engang... Men ærlig talt blev de bedre end jeg havde turdet håbe. Nu skal vi bare have noget ordentligt forårsvejr.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Alletiders stille og roligt får i det lavet!
  Det ser hyggeligt ud!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtig hyggeligt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. I hygger jer i kolonihaven, men det er også hyggeligt at være med på sidelinjen og læse om haven og se billeder fra den. Det er så smukt med træet i midten med alle tulipanerne nedenunder og bedene, der går ud derfra. Hvem der bare var selvforsynende med hasselgrene, for de er dekorative, jeres ærtestativ er virkelig flot.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Det er da rart man også kan hygge sig på sidelinjen. Hasselgrene er et fantastisk materiale. Jeg har brugt de samme grene i mindst 5 år, så man behøver ikke at have en konstant forsyning, selvom det selvfølgelig ville være dejligt.
   Du må slå til når du ser nogen tynde ud i hasselbuske. Det gode er jo også at de ikke slår rod som pilegrene.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det lyder som en dejlig weekend, og som altid bliver det et smukt resultat. Jeg har også et par Egebladet hortensia. Jeg kan sagtens undvære blomsterne. Faktisk synes jeg, den er kønnest uden, men jeg må indrømme, at de er overdådige, når de er der.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det! Jeg glæder mig meget til at følge den nye hortensia gennem året, også med de fine høstfarver.
   Har lige læst om dit frygtelige arbejde med den smukke blå Scilla, som jeg slet ikke havde drømt om at man kunne have problemer med. Det er jo næsten ikke til at holde ud. Mærkeligt at den samme vækst er så højt værdsat i England, at den ligefrem er fredet. Jeg tænker du er ude i et ærinde der minder om skvalderkåls-bekæmpelse, og så kan man jo bare grave alting op, hvilket virker helt uoverskueligt. Håber du klarer ærterne uden at blive slidt op.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!

  Den sista bilden är så talande - gott att vila benen efter väl förrättat värv!
  Vet du vad, jag tror ni har områdets mest välskötta och välplanerade kolonilott.

  Allt gott och trevlig helg!

  SvarSlet