mandag den 27. maj 2019

Det gamle færgested

På Jungshoved i Sydsjælland, hvor jeg bor, ligger der et et gammelt færgested med nogle meget smukke omgivelser. Begavet med gamle egetræer fra fortiden har nutidens ejere plantet mange flere ege og ikke mindst masser af Rhododendron i skovbrynet langs landevejen.


Vi kører derud i maj måned for at følge med i blomstringen, og her til aften var der gevinst.


Den snørklede vej leder på smukkeste vis gennem skoven og forbi de mange grupper af røde og violette Rhododendron, og her i skumringen lyste det friske græs og de mange blomster op og gav en egen stemning.


Færgestedet benyttedes i attenhundredetallet af rejsende mellem København og Kalvehave, som blev roet ind til land, da vanddybden var for lav til færgen. H.C. Andersen har skam også sejlet denne vej, når han skulle på besøg i Præstø. Han blev naturligvis hentet i en vogn fra Nysø gods, som kunne bringe digteren de godt 10 km videre over land, mens andre passagerer måtte trave afsted ad landevejene.
   I et avis læserbrev fra 1866 som lokalarkivet er i besiddelse af, klagede læseren over en meget mangelfuld skiltning på Jungshoved. Han havde nok erfaret at turen kunne blive meget lang på de vildsomme veje.


Vi har svært nok ved at finde rundt her i nabolaget, og vi kan ikke engang klage over utilstrækkelig skiltning... Men smukt er her!


17 kommentarer:

 1. Så fint det er der med alle de store rhododendron og de gamle eikene! Vakre farger på de også. Spennende med historier fra gamle dager. H.C. Andersen var min favoritt forfatter som barn. Min far leste eventyrene for meg, og jeg var så glad i de.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er et dejligt lille hjørne af Jungshoved. Og H.C. Andersen boede på mange forskellige godser i Danmark i sommertiden. Han var sikkert meget underholdende, men af og til blev man også træt af at have ham boende, når han havde været der i flere uger eller måneder. Så råbte man til ham: "Vognen holder for døren Andersen!" - og det forstod han nok.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Godmorgen Ulla

  Flot ser det ud - og godt er det at nogen udvikler det hele med respekt for fortiden.
  hverken Rhododendron og egetræer er døgnfluer.

  En dejlig dag hernedefra

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er rigtigt. Sådan et sted skal man ikke lave om på, men bare fortsætte som det er begyndt. Så vidt jeg ved er der kommet nye ejere indenfor de seneste år, og de er i fuld gang med at plante flere rhodoer, men det tager nogle år før de kan måle sig med de gamle.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Flot ser det ud med rhododendron langs vejen. Det har ikke været rart at gå den lange vej, slet ikke hvis man for vild.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, alting var mere besværligt dengang, og det var jo en dagsrejse at komme fra Kbh. til Præstø. Vi har det en del nemmere i dag.
   Tænkte godt du ville synes om stedet...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla
  Det er dog et smukt, smukt sted. Der findes heldigvis mennesker, der kan lide træer og som tænker langsigtet.
  Jeg kan godt forstå, at det er et tilbagevendende udflugtsmål.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så forelsket i de gamle egetræer, og så glad for der stadig plantes nye, for de giver en helt speciel stemning og dejligt flimrende lys. Bøgetræer er også dejlige, men de skygger jo alting væk.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ja, smukt er det bestemt. Det er lidt vemodigt med de nedlagte færger. Her i Salling havde vi Pinen og Plagen over til Mors, dengang trafikken ikke var så fortravlet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg husker godt Pinen og Plagen. Suveræne navne til to små færger, som sikkert har vippet ganske meget.
   Her på det sidste - efter Lindholm er blevet udpeget som bosted for udvisningsdømte - har vi talt om at omlægge færgeruten fra Lindholm så den sejler til Slotsholmen (Kbh.) i stedet for Kalvehave. Ja-ja, det er en vits naturligvis, men det ville give lidt ro på nerverne hernede på egnen, og give politikerne lov til at smage konsekvenserne af deres beslutninger. Men samtidig ville det jo også genåbne den gamle færgerute...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Så vackert det är, med alla rhododendron som blommar, och stora fina träd. Kan förstå att ni gärna tar en tur för att få njuta av det. Korsvirkeshus med halmtak är inte dumt det heller.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt at have sådan nogle steder i nærheden af vores hjem. Vi nyder at køre lidt rundt om aftenen og se hvad der sker.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!

  Vilka undersköna platser ni har att beskåda i Danmark. En underbar bild med raka trädstammar, friskt grönt gräs och blommande Rhododendron i bakgrunden - helt sanslöst vackert är det. När jag ser sånt här tänker jag alltid på uttrycket " I enkelheten visar sig mästaren" (Goethe?)

  Trevligt att du plockar in lite kultur och historia som hör ihop med den vackra platsen.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Forenklingens kunst er der også et udtryk der siger, og kunst er måske "bare" at skære alt det overflødige væk.
   Problemet med egetræer er kun at man skal have en masse tålmodighed og måske også et langt liv for at opleve dem virkelig store. Men det er godt der er nogen der har plantet dem engang, så vi kan få glæde af dem nu. Og Rhododendron i den størrelse kræver også sin tid...

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hvor er det fint, du viser denne perle og fortæller historien om det gamle færgested. Jeg kender ikke stedet, men det er da en omvej værd, næste gang jeg kommer på disse kanter.
  Der er mange bevaringsværdige miljøer, som ikke bliver vedligeholdt, men her ser det ud til, at der bliver passet på både beplantning og bygninger.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en privat ejendom, og de der bor der gør meget for at vedligeholde det hele. På Jungshoved er der mange dejlige steder hvis man blot kører af de mindste veje - og dem er der mange af - så kig endelig forbi næste gang.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Flotte bilder du har tatt. Spennende
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet