lørdag den 21. december 2019

Kugleskør

I august 2016 tog jeg dette billede af vores kommende hus og have. John står på terrassen sammen med de tidligere ejere, for vi fik naturligvis en lille rundvisning inden vi tog den endelige beslutning. I oktober flyttede vi ind efter en større renovering af huset.
   Som man kan se var haven blot en stor græsplæne med enkelte frugttræer og ved terrassen en høj buksbom.


I 2017 var noget af det første jeg foretog mig at skære toppen af den kegleformede buksbom, og snart derefter begyndte jeg at plante andre stedsegrønne rundt omkring den. Her er foreløbig Thuja og laurbærbuske.


I 2018 var buksbommen blevet så tæt i toppen at solsorten kunne lande elegant som på et grønt tæppe og nede i de lave grene tror jeg nok gærdesmutten havde sin rede. 
   Jeg elsker denne faste grønne buksbom-kugle som pynter året rundt. I en have hvor det meste er meget småt og nyplantet er det dejligt med en stor bamset busk lige udenfor vinduerne, og så kom jeg jo lige til at anlægge et staudebed på havesiden af de stedsegrønne. Selvom 2018 var et frygteligt tørt år er der allerede ved at komme form på bedet. 
   

I 2019 har vi bare nydt både buske og stauder som her i januar hvor der kom et fint drys sne.


I foråret fik vi lagt et godt lag kompost ud -


- og midt på sommeren struttede det hele af bare velvære. Den store grønne staude i forgunden er en farvebælg, som kopierer buksbomens runde facon. Jeg synes det fungerer godt sammen.


Nyklippet buksbom i august. Her går den runde form igen i pæonbedet i baggrunden og det giver en vis sammenhæng. Huset med terrasser er helt utroligt firkantet, og det vil jeg gerne bløde op på med de grønne kugler og runde former.


Når blomstringen aftager i efteråret træder pileurten i karakter med sine brogede blade -


- og den står med kobberfarvede blade langt hen imod jul.


Her i december hvor vi endnu ikke har haft sne står farvebælgen med sorte blade mod den grønne græsplæne og den evigt grønne buksbom - det er også smukt.
  

Jeg har efterhånden mange buksbom i haven, og mange andre stedsegrønne som skal give struktur og liv med grønne farver hele året. De fleste buksbom er meget små og langsomtvoksende, men der er 4 af de rundbladede buksbom på vej fra stiklinger, og de bliver forhåbentlig engang lige så store og markante som denne dejlige kugle ved terrassen.
   Kald mig bare kugleskør!


13 kommentarer:

 1. Ja men det gør jeg så :) det er nu rigtig godt med noget stedsegrønt. I er allerede nået langt med haven, siden I købte huset, hvor haven var lidt kedelig. Det er den ikke mere, I har været flittige og valgt planter med omhu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må gerne kalde mig skør, når du samtidig lader så rosende ord regne ned over os. Tak!
   - Jeg har sandelig også lært en del ved at følge med i haveblogs de senere år, og får hele tiden ny inspiration hos dig bandt andet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Kuler har en deilig form, og jeg er helt enig med deg at buksbom er flotte planter! Dine er veldig flotte.
  Jeg har kun en og den må klippes for å bli rund :)
  De trives ikke så godt her, men jeg har tatt stiklinger og de trives bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes det er sjovt at klippe de grønne buske og går altid rundt med en saks i lommen. Buksbommen klarer jeg med hækklipperen. Men jeg har altid været så glad for runde former. Tror på en måde øjnene finder ro i det grønne og runde.
   Held og lykke med stiklingerne!

   Rigtig god jul Marit!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det giver nu noget til en have med stedsegrønt. jeg har osse nogle buskbom buske, storbladet, der ældgamle. jeg har selv lavet dem engang, for ca 35 år siden. En af dem er stammet op som træ, det er faktisk fint.Og nogle småbladet. Man syntes de er lang til om at blive store. men lige pludselig må man lægge nakken tilbage og kikke op.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder lovende, selvom det ikke er sikkert jeg lever 35 år endnu. Skulle nok være startet lidt før, men må nyde det som er på vej. Man kan jo klippe de stedsegrønne som man vil, og opstammet må også være meget elegant. Kunne du ikke snart unde os lidt billeder fra din have?, men bliver efterhånden helt nysgerrig.

   Hav en dejlig jul i hvert fald!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Nu har jeg ikke blog. og kun et gammeldaws kamera. Selvom vi ønsker os et digetal et af slagsen.
   Der er et par billeder fra min have på Lindas blog Casa Rosen fra her i oktober. Hun var her en efterårssmut.
   hilsner Gunvor

   Slet
  3. Og en rigtig god jul til jer osse

   Slet
 4. Hei!
  Det må være veldig spennende å bearbeide en nesten ny hage. Buksbomkula er flott.
  Heldigvis har vi noen i hagen. Det har overrasket meg hvor lett de er å ta stiklinger av.
  God natt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er spændende og kræver en del tålmodighed, men det skal nok blive godt om nogle år.
   Jeg blev også helt forundret over at mine buksbomstiklinger fik rødder, for jeg havde glemt alt om dem i et halvt år, og pludselig var de der!

   Rigtig god jul!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Buksbomkuglerne gør helt sikkert noget godt året rundt, og farvebælgen gør det bestemt godt sammen med.
  Det var godt du tog toppen af keglen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 6. Gøy å se utviklingen, og så er det så fint med vintergrønne busker. Ønsker deg en fin jul, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
 7. Buksbomkugler er så lækre.
  Jeg har kun en - som ikke er særlig stor - men der er ikke plads til den kan blive ret meget større.
  Min dværgsyren er også klippet i nogenlunde kugleform - det giver så meget til en have med formklippede buske, synes jeg.

  Godt nytår - må 2020 blive et fantastisk haveår med tilpas mængder væde fra oven :)

  SvarSlet