mandag den 9. december 2019

Sommer i Lake District

Det er tid at tage hul på nogle billeder fra en rejse til Lake District i det nordvestlige England. Lige nu trænger jeg til at mindes disse flotte landskaber og de milde sommerlige tilstande.


Vi slog os ned i Windermere ved den største sø, Lake Windermere, i dette grønne, bakkede hjørne af vores store nabo mod vest.


På det mest trafikerede sted i Windermere by havde man plantet et egetræ, hvilket for så vidt var en god idé, men når man ser træet sammen med Johns fødder, så undrer man sig alligevel over at der ikke kunne findes et lidt større eksemplar - af træer altså. Det er svært at forestille sig et træ i denne størrelse kan nå at vokse op inden nogen har trampet på det, og måske er det simpelthen et udslag af den berømte engelske humor.


De små snoede veje med stengærder på begge sider var en udfordring her i Lake District, og man håbede bare på ikke at møde alt for mange campingvogne og lastbiler, men smukt var der jo - 
- og søer var der i sagens natur nok af.
Vi besøgte Brantwood ved Coniston Water, et hjem for John Ruskin som var maler, filosof, poet og lærer og tilknyttet prærafaelitterne ligesom f.eks. William Morris, som jeg skrev lidt om i starten af sommeren i forbindelse med en udstilling på Nivågård.


Der var nok at se på i huset - bl.a. et par dejlige akvareller af Turner - og en mængde anden kunst og kunsthåndværk, som Ruskin havde samlet gennem et helt liv.


Selvfølgelig også nogle af hans egne værker. Studier af naturen som han brugte som underviser i tegning og akvarel.


Må lige vise jer hvor kunstnerisk fliser og spejle kan tage sig ud på et ganske almindeligt toilet i et ikke helt almindeligt kunstnerhjem.


Men egentlig kiggede vi mest på de mange haver som Ruskin havde fået anlagt op ad bakken. Hvis vi havde så stejle skråninger i vores have ville jeg elske en sladrebænk som denne. En halvcirkel bygget ind i terrænet med de allestedsnærværende grå sten, som de har så rigeligt af i Storbritannien.


Her var moshaven, og bihaven, staudehaver og køkkenhaver, bregnehave og skovhave og de forskellige haverum klatrede op og ned på begge sider af huset med udsigt over søen nedenunder.Tilbage på landevejen igen, hvor Digitalis og frodige bregner stod flot langs stengærder.En sejltur på Ullswater i blandet sommervejr gav også mange indtryk. Den gamle åbne båd var helt hyggelig. 

Sidste aften i Windermere gik vi op på udsigtspunktet Orrest Head og fik dette fine kig ud over søen -


- og dagen efter kørte vi væk fra de snørklede småveje og tog motorvejen nordpå mod Skotland. 
   Det var dejlige dage i Lake District med mange skønne land- og vandskaber og mange spændende steder, hvor berømte kulturpersonligheder havde haft deres gang i tidens løb. 


Jeg vender nok tilbage med flere billeder fra en dejlig rejse.


20 kommentarer:

 1. Tak for turen, det var flotte billeder fra jeres tur.
  De blev nydt.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Ulla. Skønne billeder fra The Lake District. Da jeg var ung boede jeg to år i England, og jeg husket stadig tydeligt en tur til The Lake District, som virkelig gjorde et stort indtryk på mig, for det var bare så smukt:) Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det forstår jeg godt! Det grønne er godt for øjnene og det bakkede landskab er noget vi fra det flade Danmark ofte falder for. Der var også en god blanding af lys og skygge som jeg synes fremhæver det hele så fint.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Skønne billeder. Sikke nogle udsigter. Jeg elsker deres stengærder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Må give dig ret m.h.t. stengærderne. Alle stenene med lav og mos er en fantastisk flot kontrast til det grønne, og så giver det så fine konturer i landskabet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hvor ser det skønt ud. Tusind tak for turen. Bakker og søer er en flot kombination af rå natur.
  Moshaven må nu også være et af de mindeværdige steder. Helt specielt.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er endnu et dejligt sted at tage hen på ferie, og jeg elsker jo det mildt sagt kuperede landskab med alt det grønne. Englænderne mener selv at det er "hills" - ikke bjerge.

   Har lige læst dit bud på fremtidens støjsikring, som nok ikke bliver det helt store problem i den gamle by du bor i - og heller ikke her i Præstø. Men jeg er opvokset på Amager med lufthavnen et par km væk og det lagde jeg stort set ikke mærke til den gang. Nu synes jeg det er svært at holde ud, når jeg besøger min familie der, og tror gerne på dine forudsigelser om havehuse og mure. Og ellers er der jo den arabiske byggestil, hvor haven kommer ind i huset som en lukket gårdhave. Det kunne jeg også godt se for mig.
   Men så er der desværre også dem der bare har overlydsfly i baghaven... Den bliver ikke nem at greje, med mindre man bygger sit hus i et lydsikret drivhus.
   Tolerancen med naboerne må vi vist også til at arbejde lidt seriøst med, men det gælder jo mange andre forhold end bare lige lydsiden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Du har ret med den arabiske stil med haven ind i huset. Det er der helt klart en tendens til, synes jeg, når jeg ser nogle af de allermest moderne havedesignere herhjemme og i udlandet.
   Ja, man vænner sig til en vis grad lyd. Min veninde havde hus langs S-togskinner... Vi hørte ikke togene :-) Men jeg har også været på botaniktur i Kongelunden. Her kunne vi ikke høre halvdelen af turlederens forklaringer på grund af fly. Generelt er støj noget, som er træls...
   Vi er glade for, at vi ikke risikerer hverken motorvej, kæmpevindmøller eller lufthavn her. Ebeltoft og Præstø har store fordele :-)

   Slet
 5. Jeg nåede aldrig at kommentere på dit sidste indlæg, men jeg var så betaget af din adventskrans. Den er smuk med alt det grønne, og guldkuglerne gør den eksklusiv.
  Hvor er der smukt i Lake District. Det er et område, der står højt på min ønskeliste. Jeg er desværre ikke nogen modig bilist, men der findes jo også guidede ture. Jeg har nu set dine billeder flere gange, og det er den grønne farve, der gør størst indtryk. Udsigten ud over de store grønne vidder er fantastisk, og digitaliserne ved vejsiden er prikken over i’et.
  Tak for en fin gennemgang, hvor du fik meget med. Jeg glæder mig til fortsættelsen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak! Blev selv lidt grebet af adventkransen så der gik et par timer i dyb koncentration og hygge på bedste vis.

   Ja det grønne er altid flot og varieret, og man behøver sikkert ikke selv køre rundt, selvom det selvfølgelig giver en stor frihed.
   Vi var så heldige at møde et indfødt par ved morgenbordet den første dag, og de tog os med rundt hele dagen i deres bil og viste os de flotteste steder og hyggeligste byer. Super at møde så dejlige mennesker, og høre en masse om landet, historien, kunsten - og lidt Brexit naturligvis, mens vi kørte fra sted til sted. Jeg kan kun sige, at englænderne generelt er meget gæstfri og hjælpsomme, men de to slog ligesom tonen an for hele ferien.

   Tak for din kommentar!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Så vakkert det er der dere var i England! Fine bilder av det typiske Engelske landskap. Murene er så flotte, og som du påpeker så har de nok av stein. Digitalis i veikanten er bare så fint.
  Takk for turen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Marit.
   Ja, der er meget mere af England jeg gerne ville se, men dette var et godt hjørne at starte i.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Lakedistrict er noget helt særligt!
  Super billeder!
  Lækre akvareller af Turner - kendte ham ikke.

  Ha en dejlig uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, men akvarellerne jeg viser var nu ikke af Turner - det er Ruskins egne. Turner skulle du nok også kunne lide. Han er nok den kendteste maler England har leveret, og han gennemgår hele udviklingen fra detaljerede naturalistiske landskaber til nærmest blot at male lys - men hvilket lys!

   Hav selv en dejlig uge!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hei!
  Kjempefine bilder av et vakkert landskap og vakre hager.
  Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlet
 9. Mange tak og en rigtig god jul til dig!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 10. Hej!
  Så vackert och grönt och frodigt. Engelska landsbygden är fin, och så typiskt med fina stenmurar och smala vägar. Riktigt vackra bilder.
  Ha det fint/Marika

  SvarSlet
 11. Hej Ulla!

  Det är så vackert så jag bli nästan tårögd av denna natur. Vatten, höjdskillnader och den otroliga grönskan och det ser nästan ut som om tiden stått stilla här. Gamla välbehållna stenmurar som minner om tider som flytt.

  Jag har aldrig besökt Lake District så tack för turen och de vackra bilderna.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
 12. Det må være et pragtfuld sted at holde ferie, så smukt.
  Og jeg ville osse elske sådan en sladrebænk, der snor sig ind i en skråning. Det må have været super spændende at anlægge sådan en have. Er den sådan helt åben for besøgende.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet