onsdag den 18. december 2019

Roneklints flotte fyr


Ja, selvfølgelig er John min flotte fyr, men Roneklint på Jungshoved er altså også kendt for sit flotte fyr, som var i funktion helt frem til 2003.
   Sidste år ved juletid så Roneklints gamle fyr så fint ud i solen, men mellem jul og nytår brændte hele molevitten ned til grunden og kun det sodsværtede fundament stod tilbage. Det så sørgeligt ud.

 

En lang diskussion og undersøgelse gik i gang, for hvem ejede egentlig fyret? Var det kystdirektoratet, den lokale godsejer, eller var det mon kommunen der egentlig havde ansvaret. Aben endte på kommunens bord, hvor man heldigvis fandt nogle penge til genopførelsen. Og nu står der så et nyt fyr, som ligner det gamle. Selve branden forbliver et mysterium og et kvalificeret gæt fra politiets side lød på fyrværkeri.

Det nye fyr bliver malet i de karakteristiske farver når vejret engang mildnes. Mildt var det ikke da vi var forbi i sidste weekend. Der blæste en kraftig fralandsvind som gav farve til næserne, men vi kunne da konstatere at her er tang nok til vores 10 aspargesplanter. Nu skal vi bare have hentet nogle sække af det.


Fuglene lå i læ for vinden på østsiden af Maderne når ikke de ligefrem legede luftakrobater i vinden.


Inde bag Maderne (en lille ø for enden af Roneklint) var en ø dukket op af det lave vand eftersom det meste vand var blæst langt ud i Østersøen.


Indtil fyret bliver malet festligt i rødt og hvidt, må vi klare os med de gule tagrør, som gav dagens eneste farveklat. Men snart vender året og vi får lidt længere dage.


Man kan godt blive lidt træt af dette mørke, denne blæst og den evindelige regn...12 kommentarer:

 1. Det var godt, kommunen ville påtage sig opgaven, så I igen kan glæde jer over fyret. Selvom fyrtårnene ikke længere har betydning for skibsfarten, synes vi jo, at de pynter i landskabet. Det er da utroligt så meget tang, der ligger på stranden, kan du ikke finde andet end aspargeserne at bruge det til?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her på egnen er det næsten den bedste julegave vi kunne få - altså fyret. Og jo, jeg tror da nok der skal tang med hjem til lidt mere end aspargeserne... Tænker på at komposten sikkert godt kunne blandes op med tang og blive endnu bedre til næste år. - Og hvad med kartoflerne. Kunne måske blot lægges på jorden og dækkes med tang. Der er mange muligheder.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Et sjovt fyrtårn som ligger på et for mig ukendt sted, end ikke navnet sagde mig noget, men herovre er nok også mange navne, I ikke kender.
  I går var vi heldigvis så heldige at se solen, så kan vi lidt igen. Håber også at I fik glæde af den.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vel ikke muligt at kende alle de små spøjse steder rundt omkring, og vi er bestemt ikke bedre til den danske geografi her i huset. Kan huske da Flemming Jensen i sin tid tog hul på karrieren med sine vrøvlehistorier. Da grinede folk helt hysterisk over stednavnene her fra egnen; Jungshoved, Bårse og Holme-Olstrup f.eks. Mere skulle der ikke til.
   Vi fik solen i dag og det var bare godt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så fint at det har blitt bygget opp igjen. Jeg forstår godt at du er lei av både mørke, vind og regn. Hos dere som ikke har snø er det jo enda mørkere. Her er det en slags vinter likevel med -8 og litt snø. Er vi heldige kommer det litt mer julesnø i dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder ganske fint med et drys julesne, men her fortsætter det grå vejr ind i det nye år og frost er der heller ikke udsigt til, så vi nyder de små og få solglimt i stedet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Flot fyr ;-)
  Kan man gå ind i fyret? Det ville være fint som et læsted med udsigt. Ikke mindst i dette sure vejr. Vi fik godt nok lidt sol i går, men også lidt af det sædvanlige regn.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja såmænd. Lige nu er fyret lukket, men jeg tænker det bliver åbnet når det er helt færdigt. Det gamle fyr fungerede fint som udsigtspunkt og oplyste med billeder på væggen om fugleliv og historiske forhold.
   Har lige læst din "historiske" julefortælling og genkender en hel del, bortset fra jeg aldrig har været særlig ambitiøs på madfronten. Det handler mere om julepynt, knas og konfekt, og selvfølgelig masser af levende lys her. - Og gaver er vi heller ikke vokset fra endnu.
   Min gamle far er stadig lige tosset med julen. Han er nu 96 og taler stadig om hvor vigtigt nissesind er i marcipanmåneden:)

   Mange nissehilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla

  Morsomt med et fyr der ser så anderledes ud - og godt det blev genopbygget!
  Ja det er på denne tid vi rigtig værdsætter solen:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft flere af disse små hyggelige fyr rundt omkring, men så vidt jeg ved er der nu kun to tilbage, så det var vigtigt at få Roneklint op at stå igen. Det andet fyr ligger i udkanten af Præstø og bruges så vidt jeg ved kun som øvelokale for harmonikaspillere.

   Ønsker dig en rigtig god jul/solhverv!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Det är speciellt med havet och fina sandstränder. Kanske inte lika lockande i hård vind. Minns att jag hjälpte min farmor att hämta tång på stranden, tyckte det var roligt att klämma sönder blåsorna. Fyren är ett fint landmärke, trevligt att den är uppbyggd igen.
  Ha en trevlig helg och en riktigt God Jul!
  /Marika

  SvarSlet
 7. Nej, badevejr er det ikke lige for tiden, men forfriskende alligevel.
  Jeg kan også huske at det var sjovt at trykke på blæretangens blærer (blåsor) da jeg var barn. Nu om dage morer børn - og voksne - sig med plastik-emballage (bobleplast).

  En rigtig god jul til dig også!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet