onsdag den 13. januar 2021

En ulykke kommer...

 ... sjældent alene! For nogle dage siden siden var det bilen der ikke ville starte da vi stod med et stort læs hækafklip, som skulle på genbrugspladsen, og næppe er den bragt i orden før oliefyret stiger af. Man tænker bare på hvad det næste mon bliver.

Nå men, vi blev da færdige med en større beskæring af hækken ved indkørslen og har også fået bragt to læs af vejen, så nu er det bare spændende om den gamle ligusterhæk overlever og sætter nye skud til foråret. Det største arbejde var faktisk at grave alle rødderne i gruset op, men der var sandelig også store måtter af skvalderkål i blandt.

I nat blæste det kuling fra vest med hårde vindstød, og udsigten i morges bød på en næsten tørlagt fjord. Store mudderbanker var dukket op i takt med vindens pres på fjordvandet, der skal ud af en ganske lille åbning mod øst for at komme ud i Fakse Bugt. Præstø Fjord er næsten en sø, men når vinden er i vest får vi skiftet en del af vandet ud på denne måde.
   Her til aften var der igen vand helt ind i bunden af fjorden. Dagen bød ellers på klart vejr med megen sol og blå himmel, hvilket var dejligt ovenpå en våd og blæsende dag i går. John fik gang i brændeovnen fra morgenstunden, og den varmer snildt det meste af huset op, så vi led ingen nød inden der kom en mand og reparerede fyret. Det er jo godt man har brændeovnen i disse situationer.

Det klare vejr ind imellem regn- og sludbyger har budt på gode muligheder for at fotografere halemejser ved fedtkuglerne. For et par dage siden stod jeg 4 m fra dem mens de sværmede om foderet.


Midt på eftermiddagen i dag blev udsigten i løbet af kort tid nærmest mørkelagt, da en meget våd sludbyge ramte, men nu er det atter klart med stjerner på himlen og temperaturen er dalende.
   Det er et meget ustabilt vejr for tiden, men jeg glæder mig over det skæpper i regnmåleren. Vi har vel fået omkring 40 mm den sidste ugestid, og forhåbentlig hjælper det på jordens vandbalance.


Og nu kører fyret atter normalt og der er varmt vand i hanerne. Håber ikke der sker flere sammenbrud i husholdningen lige med det samme. 21 kommentarer:

 1. Øv for en oplevelse. Eller to endda. Så er det godt med en brændeovn eller en elektrisk blæser, for det bliver hurtigt koldt.
  Jeg ser tit dine kugler og synes, de er så flotte. Er det noget specielt tykt glas? Det undrer mig at de ikke knuses i blæst, når de rammer grenene.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man tænker bare om det nu er vaskemaskinens tur til at lave knuder - eller en af de andre uundværlige maskiner vi er så afhængige af. Ser lige jeg har udgivet dette indlæg d. 13. kl. 0.13... Gad vide om det er tilfældigt:)
   Kuglerne er tunge og tykke (og dyre!) så de bevæger sig ikke meget i blæsten. Har kun haft én der gik hul på oppe ved ophænget, men det var nok en svaghed den havde med sig fra starten. Resten har holdt i en del år.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Ha 13.13. Det håber jeg ikke er et varsel. Jeg må kigge efter tykke kugler :-)

   Slet
  3. Mine er købt på Als mener jeg, og de kan bestilles over Nettet.

   Slet
 2. Flotte billeder af halemejserne, som ikke er blandt de fugle, vi får besøg af. Jeg kom til at tænke på, om Præstø Fjord er plaget af iltsvind om sommeren. Det sker nemlig i Skive Fjord, som også i et vist omfang er afsnøret fra Limfjorden. Det er utroligt, hvad der kan finde på at spire inde under sådan en bred hæk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Halemejserne hænger nok sammen med den nærliggende skov, og de kommer her i flok om vinteren for at fylde maverne, men de bor her ikke.
   Dit spørgsmål om iltsvind er interessant. Så vidt jeg kan læse mig til er fjorden så lavvandet at vinden normalt holder vandmasserne godt blandede (det salte vand med det ferske) og det giver også iltning af vandet. Fjorden lider under store tilførsler af næringssalte, så i vindstille perioder blomstrer alger op og giver iltsvind, men ikke så ofte som man kunne frygte p.g.a. den ringe vanddybde (2-5 m).
   Så blev vi så meget klogere:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Huff da! Ja, det er helt sant, for ofte kommer ikke en ulykke alene. Så godt at det med ovnen er i orden igjen, for det blir hurtig kaldt uten varme på.
  Så vakre de halemeisene er!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var dejligt at få varmen tilbage i huset igen! Det viste sig at fyret har dryppet en masse vand ud det sidste år fordi en ventil var utæt. Det glæder mig at det ikke kun var min have-vanding der gav den store vandregning sidste år, og endnu mere at problemet nu er løst:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Hej Ulla

   Godt i har brændeovn!
   Spændende med de tørlagte mudderbanker - jorden der er sikkert enorm næringsig - måske det var en ide at hente et læs?
   Halemejser er sjove og jo nok en fugl de fleste kan genkende!

   Ha en dejlig dag

   Slet
  3. Ja, i relation til det med næringsudledninger i fjorden er det sikkert et ret godt dyrkningsmateriale, men det var nu kun store flokke af måger der fik glæde af det gode mudder i går. Vandet kom hurtigt tilbage i fjorden igen.
   Jeg har været ved at afskaffe brændeovnen flere gange da vi ellers ikke bruger den, men nu var det virkelig godt jeg ikke havde fået gjort noget ved det. Held i uheld.
   Halemejser ligner ikke rigtig nogen andre fugle, så der skulle være en chance:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Mon ikke hækken kommer igen, den er godt nok blevet fin. Halemejser ser vi heller ikke hos os. Jeg skriver kommentarer på en blog, hvor Ellen som hun hedder også bor i nærheden af Præstø, så jeg havde læst der, at fjorden var tørlagt, hendes mand hedder også John :).
  Vores pumpe var gået i stå en nat, så der var også blevet koldt, især gulvet i badeværelset var koldt, heldigvis fik Bent startet den op igen, men brændeovnen er ekstra god at have i sådan et tilfælde.
  Jeg skal da love for, at I får noget nedbør for tiden, vi får desværre kun småsjatter af gangen, men lige nu er der en sludbyge.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber!
   Halemejser er vist ikke almindelige i det nord-vestlige hjørne af landet, men du ville sikkert nyde dem hvis de skulle dukke op!
   Det var da sjovt du skriver med en Ellen her på egnen. Hvad hedder hendes blog?
   Jeg måtte sande at det var godt vi havde brændeovnen i går. Har ellers ofte tænkt den bare fyldte op efter vi fik lagt varme i gulvet. Det er nu også rart med det varme gulv i badeværelset og ikke mindst det varme vand i hanerne!
   - Og nu sner det!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Ja en brændeovn er uundværlig også selvom der er varme i gulvet, synes jeg, men jeg er også en frossenpind.
   Her er Ellens blog https://mommer.wordpress.com/ jeg tænkte også, at det kunne interessere dig, ikke så meget om have, men til gengæld flittig til at lave indlæg.

   Slet
 5. Halemejserne ser så søde ud. Jeg har aldrig set dem i haven, men kender dem kun fra din blog. Det ser ud til, du er gavmild med mejsekugler😀, jeg er måske for nærig, jeg hænger kun 2-3 stykker op ad gangen.
  Det må have været et stort stykke arbejde at beskære hækken. Men belønningen får I sikkert til sommer, jeg kan ikke forestille mig, at hækken har taget skade af beskæringen.
  Uf! hvor har det været koldt og blæsende her i dag.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Halemejserne er bare nuttede - bittesmå fugle med meget lange haler, og ret skønne farver, men de findes vist slet ikke på din egn - endnu.
   De store kræmmerhuse bliver simpelthen bare fyldt op, og så kan der sidde flere fugle på dem samtidig - eller spætten kan få ordentlig støtte til halen. Det fungerer fint og vi fylder først op når der er lavvande i foderet.
   Sådan en hæk er som et stort sammenfiltret garnnøgle, men det var egentlig alt gravearbejdet der var det værste. Nu venter vi bare og ser hvordan det går til foråret.
   Vi har haft alt muligt vejr i dag, mest gråt og vådt, men også flotte solglimt. Lige nu sner det til en forandring og koldt det er det!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  En olycka kommer sällan ensam, men nu får det vara klart. Härliga bilder på fåglarna. Stjärtmes ser jag inte hos mig och nu sedan snön kom har det varit tomt vid fågelmatarna. Konstigt.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
 7. Det kan være alle fuglene er fløjet herned til mig. Her er der i hvert fald mange:)
  - Og ulykker har vi haft nok af for en stund.

  Ha det så bra!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 8. Mon ikke hækken kommer igen. De plejer at være ret seje..
  Brr, fyrproblemer, heldigt I havde en brændeovn. Det er en dejlig ting at hygge sig ved på en sur dag. Vi har ikke en, men jeg er vokset op med en.
  Lidt sjovt med fjorden der skifter mellem "sø" og mudderhul. Der må være en fantastisk fugleliv.
  Halemejser er så søde. Vi har osse en flok fistrende rundt. Jeg har faktisk osse set dem om sommeren, så jeg tror næsten de yngler her i nærheden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld - fik ikke set din kommentar før nu - men tak!
   Spændende med halemejser i nabolaget. Det nyder du sikkert.

   Hilsner fra Ulla

   Slet