lørdag den 30. januar 2021

Beskæring

Så gik vinteren ind i en frostperiode og jeg stiller spaden på pause, men hækken i kolonihaven kan jo sagtens beskæres nu, i hvert fald så længe der ikke falder sne.


Vi tager et stykke ad gangen, og i år bliver det disse 20 m hæk som har bredt sig et godt stykke ind i vores have på sydsiden. Det er en gammel ligusterhæk med en masse vedben og alle mulige andre planter vævet sammen til en solid måtte. Vi startede med at tage en 15-20 cm af toppen ved at klippe fra begge sider samtidig med hver vores saks, og så bliver det lige pudset af med hækklipperen til sidst. 


Armene bliver trætte, selvom jeg står på en stige, men man får varmen. Et par timers arbejde bringer os næsten halvvejs med toppen, og så skal vi hjem og hvile ud. Det er ikke et job vi bliver færdige med lige med det samme:)


Et par dage senere er vejret stille, koldt og gråt og vi kommer i mål med beskæring af toppen i løbet af et par timer, men det egentlige arbejde venter os her på denne side ind mod haven. Man kan se hvor bred hækken er blevet, når man får øje på den niche vandhanen er forsvundet ind i, og det vil vi prøve at rette op på fremover.Så skal der bare ryddes op, og næste gang kan vi starte på at slanke hækken i bredden.
16 kommentarer:

 1. Det blir jo så fint etterpå. Det er mye arbeide med hekker, men jeg vil ikke unnvære mine. Jeg kjøpte en oppladbar hekkesaks i fjor, og den var helt super. Godt å få ryddet opp midt nå midt på vinteren, og jeg misunner dere muligheten. Her er det alt for kaldt til å være ute i mer enn 5 minutter av gangen. -19 i dag tidlig, og det ser ikke bedre ut de neste ti dagene heller. Men solen skinner fra en klar blå himmel, og det er da noe :)
  Ha en deilig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har også en hæk-klipper med batteri, men her skal der andre sakse til, for her er vi inde i de tykke grene. Det går dog udmærket når vi er to om det.
   Jeg synes slet ikke du skal gå ud i -19 grader! Bliv du bare inde i varmen og hyg dig. Vi tager et par timer ad gangen og så er det hjem til kaffe og varme:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla

  Det er jo rigtigt, det er en rigtigt godt tidspunkt at beskære hækken, der er langt mindre løv på den, man ser bedre hvad man laver og afklippet er lettere at have med at gøre.
  Og en skarp nyklippet hæk ser nu godt ud:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du meget ret i! det hele virker mere overskueligt på denne årstid.
   Jeg er glad for hække, men som du siger, kun hvis de står forholdsvis skarpt. Det bliver dejligt at få dette stykke hæk ned i en mindre størrelse, så hækklipperen kan nå ind over fra begge sider.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja, det er "underligt" som en hæk lige pludseligt er blevet bred... Noget af et arbejde I er igang med.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må jo være fordi man hele tiden lægger en centimeter til her og der - ikke sandt:) Og egentlig er det her bare hvad man kunne forvente, men det er et godt tidspunkt at få det overstået.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Sikken et arbejde, godt I er to om det, jeg kan godt forstå, at du får ondt i armene. Bent er meget glade for, at vi ikke har ret meget hæk. Begge mine sønner har købt huse med lange hække, det er hårdt arbejde.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Det er lidt af et job, men vi kan da se hvor langt vi er nået.
   På en måde forstår jeg godt Bent, men samtidig er jeg også ret glad for hække, når de ser ordentlige ud. Jeg synes de er gode som baggrund for brogede beplantninger, som rumdelere og her i kolonien som skel mellem haven og den offentlige sti.
   Desværre har vi en hjørnegrund, så vi har mere hæk end så mange andre, men normalt kan den elektriske hækklipper jo klare det, og det er en stor forbedring fra den lille hæksaks jeg startede med for 5-6 år siden. Nu skal vi lige i bund med dette her og så kan vi køre løs de næste 5-6 år på vanlig vis.

   - Og man keder sig jo ikke:)
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg ser for mit indre blik, hvordan den snorlige hæk til sommer kommer til at indramme bedene med viltre planter. Det bliver fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er godt du (også) kan se det for dig. Det er jo disse indre billeder der sætter gang i sådanne jobs, og kunne man ikke se fordelene for sig skulle man heller ikke kaste sig ud i det.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Kan tänka mig att det inte är lätt att klippa, men resultatet blev bra. Här är inte möjlighet till något trädgårdsarbete nu, det är kallt och snö. Men soligt och fint.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, og hyg dig uden havearbejde for en gangs skyld!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det er så smukt, når en hæk er klippet helt stramt. Så danner den en perfekt baggrund for de lidt vilde bede, men også for plæner og store staudebede.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er også kontrasten jeg nyder. Hækken her er egentlig meget pæn, men efterhånden dobbelt så tyk som den behøver være, så det er en operation der gerne skulle kunne holde nogle år ud i fremtiden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det er et hårdt arbejde, at klippe hæk, men så skønt når det er gjort.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og som sagt er det her lige lidt mere end en almindelig hækklipning, men det tager vi også med:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet