tirsdag den 19. januar 2021

Frost og tø

 

Vejret skifter hurtigt for tiden, fra frostdøgn til tøvejr og regn på bare et par dage.

Fuglebadet skulle have en god portion varmt vand og en del håndkraft for at kunne tjene sit formål, og fuglene havde jo stadig brug for vand.

Mit eksperiment med at plante ingefær i en potte er indtil videre gået godt. Den har stået fint siden det sene efterår, men her i frosten faldt den dog helt sammen.


Sådan en ingefær må have frostvæske i årene ligesom mange af vores løgvækster, for nu er den  frisk igen og strutter ligefrem af velvære i regnen. Tror jeg vil spare lidt på grangrenene næste vinter og plante flere potter til med denne seje plante - vi har rigelig af den.For et par dage siden havde en lille flok sangsvaner slået sig ned midt på den mark hvor vi ellers har canadagæs for tiden. Det var mens det frøs både nat og dag og frosttågen havde lagt sig over fjorden.


Her er det et rådyr der græsser lige foran jæger-skjulet mens en fasan holder vagt på toppen. De ved godt hvornår de skal passe på.I dag var der ikke meget lys til traveturen, til gengæld så vi dette herlige træ, som nærmest ligner en giraf der ligger og tager sig et hvil.

Også gæssene mødte vi. Ovenfor er det grågæs der hygger sig på en vintersædmark, og nedenunder er det atter canadagæs der cirkler rundt for at lande i vores nabolag.Det er januars små glæder - og nu er både den røde og den gule troldnød ved at springe ud!20 kommentarer:

 1. Nej der er ikke meget lys i denne tid, kameraet synes, det er for lidt. Vi tager billeder alligevel, i dag tog jeg også billeder af en ordentlig flok gæs, der stod og snakkede inde på en mark. Da de så mig fløj de. Det forstår jeg ikke, jeg gjorde dem jo ikke noget :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det virker som de har slået sig ned for alvor, og blot pendler frem og tilbage mellem vandet og vintersædmarkerne. Men de er på vagt! Navnlig overfor så truende folk som dig, Lisbeth, eller er det mon hundene de reagerer på:)
   Det er jo midvinter så hvad kan man egentlig forvente af vejret...
   Daglængden er dog mærkbart forlænget synes jeg.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Smart med ingefær i potte. Den breder sig voldsomt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Også her i haven breder den sig og sår sig i alle bede. Jeg kan jo godt lide de flotte blade her i den mørke tid, og tænkte det var en billig fornøjelse i vinterkrukkerne fremover. Så får man da luset lidt ud i dem:)

   Har nydt dit indlæg om årskavalkader! Er ikke selv god til at huske at tage billeder fra samme vinkel hver måned (eller uge sågar!) og må som du erkende at motivet ikke er helt uvæsentligt. Variation skal der til - og helst meget synlig! Din serie med "kløften" gik dog rent hjem, måske også fordi der var bedre tid til at studere forandringerne. Bare klø på, det skal nok lykkes!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Smart med den falske ingefær i potte - den har jeg selv haft besvær med.
  Ja, Canada gæssene har godt nok fundet en niche og er vel blevet den mest almindelige store andefugl.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh-ja, besvær! Et voldsomt rodnet og den dukker op i alle bede. Dette er hidtil den mest uskadelige position jeg har fundet til ingefær...
   Det er utrolig så hurtigt canadagæs har fået fat! Tænker klimaet har sin del af ansvaret for deres succes.

   I lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg ser du har plantet ingefær i potte, og etter kommentarene å dømme så er det fordi den sprer seg? Jeg plantet nemlig en sånn knoll av den rett i bakken i fjor høst. Jeg har aldri hatt den her før, og det er jo ikke sikkert den overlever her uansett. Jeg synes den har så vakre blader.
  Flotte bilder fra gåturen din, og det lignet på en giraff ja :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok på sin plads med en lille advarsel mod ingefær. Den får hurtigt fat og er meget besværlig at grave op med sine dybe rødder, men jeg synes jo også den er smuk med bladene om vinteren og de flotte orange bær sidst på sommeren. Men pas på den!
   Det er jo mørkt i vejret, men jeg synes stadig der er noget at kigge på derude i naturen, og fantasien har vi altid med på tur:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Takk for gode råd. Hvis min overlever vinteren skal jeg plante den i en potte, og grave den ned. Da sprer de seg ikke like mye tror jeg.
   Ja, fantasien har vi alltid med oss :)

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Vi har grått och töväder idag. Nu håller snön på att försvinna, lite tråkigt. Det har varit fint med vit snö. Mycket vackra blad på din växt. Känner inte igen den, men det är inte den vi kallar ingefära. Härligt med alla fåglar som samlas.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror den hedder "italiensk ingefær" - på dansk, og den kan ikke spises!
   Bladene er smukke her om vinteren, men den breder sig helt enormt.
   Fuglene er god underholdning i en grå tid! Sneen er også forsvundet her...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla.
  Smukke billeder af årstiden. Jeg deler din glæde ved den smukke og besværlige italienske ingefær. Jeg skulle nok ha´ startet med den i en krukke.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det havde jeg nok også haft gavn af, men her stod den i haven da vi overtog. De forrige ejere havde praktisk talt ingen bede, og jeg tænker den kan holdes nede i en græsplæne der slås regelmæssigt, men i alle vores nye bede dukker den nu op ved frøsåning. Jeg må hellere lære at elske den!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Dejlige naturbilleder.
  Den er så fin i krukke den ingefær. Jeg har en ensfarvet grøn, men den er da ikke vinter grøn. Eller osse er den gået til de evige plantemarkeder. Kunne egentlig godt tænke mig den broget, men du siger den er "invasiv" ? Så måske skulle jeg droppe ideen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak!
   Hvis du har en helt grøn så er det nok den danske vildtvoksende slags som ikke er vintergrøn. Den stikker først bladene frem i foråret, så det er nok den du har.
   Jeg har set at man skal fjerne alle de flotte orange bær og dernæst grave meget dybt for at få så meget rod med som muligt, hvis man vil af med den. Dernæst udsulter man resten af planten ved at fjerne bladene løbende, så det er en proces man lige skal overveje før man indfører den. Men har man en lille lund og mangler et flot bunddække kan man jo overveje den. jeg vil ikke anbefale den i bede.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Fuglebadet er vel i grunden vigtigere end fodersteder til fuglene. Hos os bliver det også flittigt brugt af kattene, så det må helst ikke fryse til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er det nok, og som du siger kommer her også (sikkert) katte og pindsvin, i hvert fald når ikke de sover vintersøvn, så det er vigtigt at holde det flydende.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Vejret skifter godt nok hele tiden, først på ugen fik vi et ordentlig lag sne, men nu regner det, vi har fået over 50 mm i januar.
  Kuglerne du har i træet er så fine, er det glas ?
  Den Italienske Ingefær eller rettere Arum er en flot, men uregerlig størrelse. Jeg synes dog ikke den Italienske er helt så slem som den danske, som sår sig helt vild. Vi prøver på at udrydde den, men det er godt nok besværlig. Husk at den er meget giftig.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg skal nok lade være med at spise den:)
   Tror egentlig de er lige invasive begge slags, og man skal lige overveje hvor man vil have dem. Jeg synes jo de orange bær er så flotte, men skal nok til at fjerne dem i fremtiden, for de sår sig helt vildt.
   Ja, det er glaskugler fra et glaspusteri på Als. Kan desværre ikke lige huske navnet...
   Vejret er meget foranderligt, men jeg synes det var godt vi lige fik lov at mærke vinterkulden og se lidt sne. Nedbøren har vi brug for her!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Januars små glæder må vi ikke undervurdere, og det er skønt, at du deler dem med os.

  Hilsen Elna

  SvarSlet