søndag den 24. januar 2021

Når man ikke kan lade være...

Ovenpå jul og nytår er jeg ikke ligefrem i topform. Lidt for meget god mad, knas og godter har sat sit præg på profilen, men det er nu ikke det værste. Jeg har endnu engang måttet sande, at jeg ikke egner mig til at sidde stille i alt for lang tid ad gangen, så nu går jeg rundt og graver i haven et par timer om dagen.


Det kan naturligvis kun lade sig gøre fordi der ikke er frost i jorden, og så fordi jeg stadig har bede der skal udvides. For tiden kravler jeg rundt på skråningen foran huset, hvor jeg bid for bid skærer græstørven i stykker.


Planen er at komme hele vejen ned til det jævne niveau, og undervejs planter jeg hvad jeg har af planter i krukkerne, og deler nogle af de stauder der er rimeligt store.


Her står øverst oppe et par kuglerunde Thuja, som har stået i potte et par år. De var bittesmå da jeg købte dem. Det der ligner vissent græs er det halve af den lysegule daglilje, som ellers står den anden ende af bedet, og dernæst kommer et par Hebe med rød-grønne blade. En flot alunrod med røde tegninger på de lysegrønne blade fylder lidt sammen med en vintergrøn bregne.


Men jeg fortsætter videre ned over skråningen, og skal vist snart til at dele flere af de gamle stauder.


I dag fandt jeg et par Hosta (af dem der får store grågrønne blade) og de er sat ved de to bambuspinde.


Der mangler stadig en meter eller så før jeg er helt nede i det rigtige niveau, men det hjælper. Faktisk er det en stor fornøjelse både at se lidt fremskridt i haven og at få tiltrængt motion og frisk luft. Det er vist hvad der hedder en win-win situation.Det er så langt jeg nu er kommet og på det sidste billede kan man se hvordan det så ud i starten af januar.21 kommentarer:

 1. Så fine bed du lager. Jeg misunner deg å kunne grave i jorden og lage nye bed alt nå. Det er jo fin mosjon ja, og er langt bedre enn å sitte stille :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så sandt! - og når jeg nu ikke kan lade være...
   Den milde vinter har hidtil været god til havearbejde, og det er nok bedre at plante nu end i det tørre forår vi næsten altid får.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hold da op hvor er du flittig. Det må helt sikkert hjælpe på julefedtet :) Jeg synes, jeg har svært ved at tage mig sammen til at få lavet noget. I dag var det fint vejr til at gå i haven, men det blev ikke til så meget udover at klippe lidt påskeklokkeblade af. Min undskyldning var en dårlig hofte, det startede lige i morges, så jeg håber, det er gået over til i morgen.
  Jeg ærgrer mig lidt over din stædighed, tænk hvis du havde taget imod de stauder jeg tilbød dig, når nu du alligevel går og graver bede ud.
  Nå ja det ser godt ud, det du laver, og nu er vejret til det igen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ikke flittig - men måske snarere afhængig (af havearbejde altså:) - og så har jeg jo ikke to hunde som skal luftes hver dag - i timevis - som visse andre.
   Det lyder ikke godt med en dum hofte. Sådan noget skal man vel tage alvorligt. Håber snart du er på dupperne igen!
   Hvis jeg havde slæbt masser af stauder med hjem i sommer ville jeg ikke have anet hvor jeg skulle gøre af dem. Det er meget bedre at have endnu et besøg på Samsø til gode:) Tænker at jeg her i starten af de nye bede bruger de gammelkendte stauder til at dække jorden. Sidenhen kan man altid erstatte det villige med mere spændende arter i takt med haven etableres.
   Vejret skifter vist nu til mere kulde og klart, men det der er lavet kan man jo ikke tage fra mig igen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Imponerende flid du lægger for dagen. Jeg er dog endnu mere imponeret over, hvor mange planter du er i stand til at finde rundt omkring på din egen matrikel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Flid og flid... det er vist snarere ren terapi.
   Ja, nu hvor planteskolerne er lukket dyrker jeg mit "økonomiske havebrug" med deling af stauder og det går meget godt endnu, men det har naturligvis sin grænse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jul og nytår er en hård tid, så det er skønt, at vejret arter sig så vi kan komme ud. Du får da godt nok lavet noget, det tegner godt :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have!
   Jeg har nydt det gode vejr til gravearbejdet, og nu hvor de lover kulde igen, kan jeg kaste mig over andre projekter. Der skal f.eks. beskæres en del hæk og hentes champignon-muld. Det kan man sagtens i frostvejr.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Så deilig det høres ut. Her har snøen akkurat forsvunnet, men vi har fortsatt frost. Plutselig er jeg i gang her også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du også kan finde lidt at lave i haven på trods af frost!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Åhja, have"arbejde" er ren terapi for sjælen. jeg kan osse mærke jeg har nået at være ude i haven i weekenden,,,
  Det er lige før jeg er lidt misundelig over du stadig har græsplæne at hapse af til bede, hihi. Vores græsplæne er reduceret til et par brede gange. Dog har vi den gamle traktorplads, der ligner en grov græsplæne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt for dig!
   Hvis ikke man har mere areal at gøre godt med, så må man gå i højden og kaste sig over espallier eller bruge de træer man har som klatrestativer. Du skal bare bruge fantasien:) Men græsset er altid grønnere hos naboen, og jeg ville ønske at jeg havde noget have, der var etableret. Sådan er det jo!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Saknar att kunna gräva i trädgården, och andra sysslor. Den motionen man får ute är värd mycket. Marken är stelfrusen hos oss, så det får vänta. Rabatterna är fina, och bra att kunna utvidga dem.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er god motion, men nu får vi også frost her den næste uge, så jeg tager en pause med gravearbejdet. Men så er der andre ting man godt kan gøre i haven...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det er godt, du har noget græs at tage af 😉. Det er skønt, når vejret arter sig, så man kan arbejde i haven i januar, for havearbejde er en gave til både krop og sjæl. Jeg synes, det må være svært at dele og omplante stauder nu, for nogle af dem, er jo gået under jorden, så de kan være svære at finde. Men bortset fra det er det sjovt, når man kan bruge, hvad man har og prøve at få et harmonisk bed ud af det.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh ja, græs!
   Jeg snupper af de stauder jeg kan se, d.v.s. dem der endnu har nogle visne blade over jorden, og håber faktisk - som du siger - at få lavet nogle bede med et begrænset udvalg af stauder på denne måde. Altså forhåbentlig forholdsvis harmonisk.
   En have er jo bare en gave - på alle måder:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Good morning Ulla,
  What a lovely garden you have.
  Wish you a beautiful day
  Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hello and thank you Marijke!
   I will certainly look inn on your blog soon.

   Greetings,
   Ulla

   Slet
 10. Hei Ulla,

  Å så deilig å kunne jobbe ute i hagen! Jeg har skikkelig vårlengsel, men samtidig har vi jo vakkert og deilig vintervær her nå, som jo også må nyter :-))

  Ønsker deg en fortsatt fin uke!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her kan vinteren jo ikke rigtig bestemme sig til et vejr. Det skifter mellem frost og tø hele tiden, så jeg griber chancen når den er der.

   Hav en rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Vissst är det en härlig känsla att kunna gräva, rensa och få undan en del jobb tidigt på säsongen. Jag känner som du att det lätt blir för mycket sittande vintertid.

  Din plantering är fin och formen härlig. Det kommer bli fint till våren och sommaren.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet