tirsdag den 5. januar 2021

Ny start

Som et af årets allerførste tiltag fik fuglene i haven glæde af juletræet, som nu giver lidt ly og læ til fodringen. Vi tænder altid lys i træet nytårsaften - det er vores "fyrværkeri" - og dernæst kommer træet ud i haven. I den stadig nye have giver det pæne træ lidt at se på i denne tid.

En af julegaverne var disse store kræmmerhuse af hønsenet, som indeholder rigtig mange mejsekugler, og spætten har endelig fået mulighed for at spise sig mæt igen. De gamle kræmmerhuse var flettet af pil, og holdt kun et par sæsoner, men disse kan sikkert holde længe. Rødhalsen sidder på en pæl i baggrunden og lader spætten få madro,

og træet er et godt skjulested for mejser. Navnlig halemejserne er glade for at vimse rundt mellem grenene, men her er det nu bare en enkelt musvit.

Lidt mere kulør er der også kommet på æbletræet, hvor jeg nu har ikke mindre end 13 flotte glaskugler at glæde mig over. Jeg fik en dejlig masse nye kugler til jul, og de giver også farve i haven i den mørke tid. - Ja, jeg er stadig kugleskør.
Julegaver kan også være fra havenissen, som gav os et nyt ørnenæb til haverne. Vi har nemlig planer om at reducere en del på ligusterhækkene, som er blevet brede gennem årene. Som et forsøg startede jeg her i indkørslen, hvor der ikke er problemer med rådyr, og John blev snart involveret.

Man kan se hvordan hækken er vokset mindst en halv meter ud i gruset, og en del har faktisk slået rod i indkørslen. 

Det fylder godt på traileren når det bliver splittet ad, men nu mangler vi bare et par meter.

Jeg håber hækken bliver grøn igen og lidt lettere at klippe. 

I kolonihaven er det hækken her til venstre der trænger til at blive slanket.

Efterhånden er vandhanen forsvundet ind i et hul og den pilebladede pære kunne også godt trænge til mere plads i toppen. Hvis vi tager denne side i år bliver der ret åbent ud mod stien, så jeg tænker vi tager det lidt efter lidt i årenes løb.


Men nu er det nye år startet i haven og det føles ret skønt selvom det er hundekoldt. Vi får røde kinder i den friske østenvind og i morgen kommer der måske endda sne!


14 kommentarer:

 1. Ja vinden giver røde kinder, jeg går min lange tur og en runde i haven, så er jeg at finde foran brændeovnen igen, der er bedst at være.
  Flotte glaskugler du har fået i julegave, om vinteren kan man godt blive forfalden til dem, de pynter da gevaldigt, men er nok ikke helt billige?
  Sikken et arbejde med hækken, men mon ikke den nok skal blive grøn igen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk, så kom sneen! Flere røde kinder i dag...
   Jeg tror nok glaskuglerne er ret pebrede i pris og det er netop derfor jeg har ønsket dem som gaver i en del år efterhånden. Nu tror jeg også jeg kan klare mig med dem jeg har:)
   Hækken giver varmen og det er jo godt. Jeg startede med vilje et sted hvor jeg kan se en ende på det, men det er godt nok værre end et garnnøgle katten har haft fat i. Håber vi får godt med nedbør til at sparke liv i de triste rester igen.
   Hyg dig ved brændeovnen!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så flotte kremmerhus med meiseboller i. Har du ikke ekorn i hagen? Her har jeg kjøpt ekornsikre oppheng til meiseboller og solsikkefrø, men de er ekornsikre noen av de. Ekorn spiser opp veldig mye av fuglematen her.
  Glasskulene er veldig fine, og pynter opp så fint i hagen din. Hvor kaldt er det hos deg når du skriver "hundekoldt"? Jeg har lest det utrykket mange ganger, så nå undrer jeg på hvor kaldt det er da? :)
  Flott arbeide med hekken!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi ser et egern en eller to gange om året, så de må finde deres føde andetsteds. Måske får vi flere egern når haven vokser til og træerne bliver store?
   "Hundekoldt" er sikkert et gammelt udtryk fra dengang hvor hunde var brugsdyr og ikke forkælede familiemedlemmer. Når man siger hundekoldt er det ikke en bestemt temperatur, men koldt nok til at selv hunden fryser i sit hundehus. Øst-nordøst-blæst om vinteren føles bare rigtig koldt.

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Pludselig er hækken blevet alt for bred og må slankes, og i starten ligner den et nyklippet får.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og næsten værre! Snarere et pelset får:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det er flot med glaskuglerne i forskellige farver - det pynter her på den lidt kedelige årstid. Det bliver godt med hækken, og den skal nok skyde igen. Godt at spætten kan spise sig mæt. Vi har også en spætte, som regelmæssigt kommer på besøg. Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du er jo også glad for glas har jeg set:)
   Tak skal du have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Gillar dina korgar till fågelmaten. Här hänger Hackspetten i en fågelmatare, och det ser inte så lätt ut. Får gå ut på jakt, har inte sett dem här. Vilken fin bild med rödhaken som väntar snällt på sin tur. Funderade en stund vad du fick i julklapp, en örnnäbb, men sen förstod jag.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have!
   Det er så fint at få besøg af spætten, og den vil jo gerne sidde lodret når den spiser. Mange fodrings-indretninger er meget glatte og der kan den ikke hænge fast, men kurve af den ene eller anden slags fungerer fint.
   Det ender med vi lærer lidt svensk og norsk her i landet, og I lærer måske også lidt dansk. Synes faktisk det går meget godt med at forstå hinanden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Ja sikken den hæk er blevet bred!
  Jeg har selv forynget gamle liguster hække ved at klippe dem ned i 20-30cm højde, det lykkes super, men tager lige et årstid før den ligner en hæk igen.
  Morsomt billede af de 2 fugle - her er der en helt forståelig hakkeorden:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sker snigende så man ikke rigtig tænker over det undervejs, men lige pludselig er hækken dobbelt så bred som man havde tænkt sig. Det er godt at vide der er håb for en genvækst, for hækken er jo meget rar ind til naboen.
   Fuglene er underholdende at iagttage, for både rødhalsen, spætmejsen og spætten vil have det for sig selv, men der er dog også en rangorden mellem de forskellige arter, og her er den største åbenbart øverst.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Sne hurra..
  Flotte glaskugler,, de minder lidt om mine påskeæg, jeg hænger i buskene. Dem fik jeg af min svigerdatter. Hun fandt dem i Tyskland.
  Ja spætten er sjov at ha som middagsgæst. Lige i disse dage holder en flok halemejser til hos vores foderplads. udover de faste gæster, altså.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hurra! - men det var i går. Nu er det allerede ved at forsvinde igen.
   Jeg tror disse glaskugler bliver lavet på Als, men de kan bestilles over Nettet, og jeg er glad for dem i vintertiden. Til sommer kommer der jo æbler på træet - helt af sig selv:)
   Halemejser er så nuttede, men svære at fange på et billede. De er i konstant bevægelse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet