mandag den 11. januar 2021

Hornvioler

Det er stadig vinter, men når foråret nærmer sig vil jeg gå ud og købe hornvioler, for det gør jeg hvert år. Det er det første der bliver plantet i krukkerne på terrassen, og jeg køber meget ofte et par kasser med hjem, for man får rigtig meget for pengene - og de hæver mit forårshumør med flere grader.Hornvioler er utroligt hårdføre så man kan starte før påske uanset hvor tidligt den falder, og et drys sne er slet ikke noget problem.


Tidligt på sommeren er væksten eksploderet og planterne ved at sprænge alle rammer. Det må være den nemmeste krukkevækst der findes,


og så fås den i næsten alle farver og kombinationer af farver. Jeg holder mig som regel til de gule og blå, for de står så fint til de andre forårsblomster jeg holder af.På et tidspunkt begynder hornviolerne at blive lange og ranglede og falder lidt sammen. Det er der jeg skifter til sommerblomster i krukkerne, men de gamle hornvioler bliver klippet ned og plantet rundt omkring i haven hvor der er plads.


Eftersom alle de visne toppe ender i komposten, dukker der også hornvioler op på uventede steder i bedene. Her stikker de næsen frem mellem bregner og græs, hvor jeg bestemt ikke kan huske at have plantet dem.


Her kan jeg dog godt huske at have sat nogle mørkeblå rundt om nogle bærmispler, og de supplerer knopurten så fint i det tidlige forår inden de store stauder overtager pladsen.Denne lysegule frøplante er sin egen krydsning, men se hvor godt den står til løvefodens blomster.


Også her en krydsning jeg ikke mindes at have købt, men fin er den.


Jeg bliver altid glad over planter som popper op på uventede steder. Nogle gange står de bare perfekt fordi der enten er et hul i bedet eller fordi farven passer godt ind. I dette bed var der flere selvsåninger sidste år: de røde amaranter til venstre og i baggrunden en høj hvid boghvede. Foran busken til højre har jeg selv anbragt en gruppe hornvioler som stod forkert andre steder.


Det uventede er en af glæderne ved at dyrke sin have. Hvor ville det være kedeligt hvis alt var planlagt og ventet, men i år tror jeg faktisk jeg vil købe endnu flere hornvioler og sætte nogle af dem ud i bedene fra starten. Det kan vist kun blive et festligt syn. 16 kommentarer:

 1. Ja, disse ministemor/hornvioler er så søte, og er noe jeg også kjøper hver vår. De er rett og slett noe en bare må ha :)
  Det at de krysser seg og plutselig dukker opp i en ny utgave er jo bare hyggelig.
  I fjor plantet jeg noen ut veldig tidlig her, og etterpå ble det -5 grader. De tålte det også, og det gjør jo at de passer så godt i vårhagen når det fortsatt kan bli veldig kaldt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi kan kun være enige!
   Det er en "må ha"-plante, som er nem og robust og blomsterne er så dejlige i alle deres forskellige farver og mønstre. Snart bliver det tid...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. For dig er hornvioler forårets uimodståelige fristelse, for mig er det potter med vibeæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg siger skam ikke nej til vibeæg - tvært imod! Mage til fin og yndig løgplante skal man lede længe efter, og hornvioler opfylder jo et helt andet behov, om jeg så må sige. Behovet for overflod og rigelighed på et tidligt tidspunkt af sæsonen nemlig:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Jeg køber som regel også hornvioler til potterne i marts. For mange år siden købte jeg også hornvioler, de selvsåede sig rundt om i haven, der er stadig nogle af dem derude, men det værste var, at de såede sig i rosenbedet og kom op midt i en rose, så måtte jeg luge dem op, ikke nogen fornøjelse at gøre mellem stikkende roser ;)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan jeg godt se Lisbeth. Det går jo ikke med invasion i rosenbedet:) Jeg har jo ikke en eneste rose i haven, netop fordi de stikker så rædsomt, så det er også en måde at løse det problem på.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg køber osse altid masser af hornvioler. Og jeg håber Planteforum åbner som de plejer så jeg kan gå hornviolamork som sædvanlig. Meen coronaen truer jo med at holde ikke fødevarebutikker lukket... krydser fingre..
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhr, mon ikke det går til den tid... Der er dog endnu en del uger at løbe på, og coronaen får vi vel vaccineret væk inden det går løs i haverne for alvor. Jeg ville ikke være så nervøs, og du kan sikkert gå amok som du plejer.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hornvioler er noget af det smukkeste. For et par år siden købte jeg en kasse hornvioler i planteskolen om efteråret. De blomstrede så smukt igennem hele vinteren og foråret. Kommer man til England i efterårsferien, vil man se dem overalt i potter og krukker.
  Jeg er lidt i tvivl om forskellen på hornvioler og stedmorblomster. Jeg lærte engang, at hornvioler er stauder, hvorimod stedmorblomster er 2-årige. Men den lærdom er vist forældet?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også så glad for dem, og synes de er lige så kønne som mange mere eksotiske blomster, og så er de så ekstremt nemme. Jeg er vild med det der kan og vil selv, som du måske ved.
   Her i landet er det jo en ren forårsting (i butikkerne), men når jeg sidder og ser på Monty Don og de andre engelske have-guruer, kan jeg jo se de starter mange planter op om efteråret. Både grønsager og blomster. Gad vide om det er os der er gammeldags eller om der er en subtil forskel i klima og vejrlig der giver dem mere spillerum?
   Jeg holder allermest af hornviolernes små blomster, og deres tætte vækstform. Jeg tror de kan overvintre i milde år, men tænker de mest frøsår. Stedmoder har jeg ikke oplevet i mere end én sæson, så mine erfaringer passer vist ikke så godt til din barnelærdom:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Jeg køber også altid hornvioler, men vist i lidt mindre mængde end du gør. Og du er vist også bedre til at gøde dem, end jeg er, kan jeg se ;-)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mindes ikke at jeg nogensinde har gødet hornviolerne, men jeg skifter jo det meste af jorden i potterne inden jeg planter. Det er som om de bare hører foråret til, og som Marit skriver: en må-ha plante!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg elsker også hornvioler og køber for det meste også en del i foråret, og hvis man klipper dem ned, kommer de jo igen. Jeg havde nogle hvide i en potte, som blomstrede lige til august.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret i de kommer igen hvis man klipper dem ned, men det har jeg som regel ikke tålmodighed til - i krukkerne - så jeg klipper ned og flytter dem ud i bedene. Det passer med den tid hvor andre ting står i kø for at blive plantet i krukker:) Det er jo også dejligt de er så billige at man kan tillade sig at være lidt ødsel.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  Ja de är mina favoriter också. Har också upptäckt att de som självsår sig ofta får en helt annan färg än ursprungsblommorna haft. Helt enig med dig att det är trevligt då de tittar fram och överraskar på ett nytt ställe.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var faktisk dig der inspirerede mig til at skrive om hornvioler:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet