fredag den 30. juli 2021

Vejromslag - og så?

Jeg var helt lettet ved udsigten til regn for en ugestid siden, men det har vist sig at være en lang næse i stedet. Det blæser en halv pelikan, og 4 små tordenbyger har ramt os over 3 dage med samlet 12 mm regn til følge - når man trækker alt det skidt og smulder fra, der havde lejret sig i regnmåleren - så hvor en stor del af landet sejler rundt i rigelige regnmængder, må vi nøjes med at få spulet nogle blade.


Udtynding af æbler klarer vinden for os,


og vi må trøste os med andre oplevelser og håbe på at få en ordentlig omgang heldagsregn en anden gang. Der er da stadig æbler tilbage på Filippa.Et par nye letvægts-liggestole har gjort det nemmere at flytte rundt i haven og afprøve flere gode steder i skyggen. Samtidig fik vi mulighed for at iagttage agerhøns på tæt hold.


Græsmarken bag haven er først blevet slået her sent i juli, og så kunne vi også få fjernet alt det høje ukrudt i hegnet. Nu kan vi se de små agerhøns der pipper rundt i flok med deres kyllinger.


Hvis man sidder stille længe nok i sådan en liggestol kommer de vagtsomme høns tæt på,
men de er eksperter i at gøre sig usynlige, og ofte ser man bare et par "periskoper" der stikker op af græsset. For et par dage siden tilbragte hele flokken en formiddag i solbedet, hvor de blandt andet støvbadede, men det var næsten helt umuligt at se dem, så jeg fik kun et par billeder da de forlod os igen.


På marken bagved larmer en brunstig råbuk rundt og jager med damerne, men den er for hurtig til at jeg kan fange den med kameraet, og så vi må nøjes med de allestedsnærværende gråspurve, som også giver mange herlige oplevelser. Vi har vist hjulpet adskillige nye generationer på vingerne med den daglige fodring, og der findes ikke den havestol som de ikke har klattet på. Man må tage det sure med det søde...Her på tærsklen til august er de glødende farver ved at indfinde sig i haven, men foreløbig bare på enkelte blomster. Georginer, solbrud og krukkeplanter, ja, selv tomaterne er begyndt at rødme.


I juni væltede det op af komposten med Amarant i et nyplantet område under en rød hassel, 


og nu er de tilbageblevne rævehaler næsten lige så høje som hasselbusken. De klæder da heldigvis hinanden godt.Én god ting kom der ud af vejromslaget: den voldsomme varme forsvandt med blæsten, og vi kan atter trække vejret!15 kommentarer:

 1. Det er jo sørgelig lite regn dere får i deres område av Danmark. Her kom det 33 mm bare i går, så her er hagen gjennomvannet og vel så det. Det er jo fint å få eplekarten tynnet av vinden.
  Flotte dahlia og solbrud, Ulla!
  Ja, det er noe som heter at utakk er verdens lønn, og fuglene klatter til alt her også. Sånn er det bare :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi tager fugleklatterne med, når vi får så megen god underholdning i haven, og det er trods alt bedre med de små fugle end måger og duer:)
   Sørgeligt er det med den manglende regn, men det kommer jo nok - engang.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Tja her har vi heller ikke fået meget regn, godt 4 i dag og det samme i går. Jeg talte med min bror på Midtfyn, han havde fået 43 mm, sådan er det så forskelligt i vores lille land. Her kommer regnen mest, når vasketøjet lige er hængt ud, kunne du ikke prøve det :) ? Til gengæld tørrer det hurtigt selv efter en kraftig byge, sikken en blæst.
  Fint med agerhøns, vi ser mest fasaner. Det med klatter på havestolene især når der er hynder i, kender vi også.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ikke meget I har fået! Jeg troede det regnede i spande den dag I havde mini-blog-træf, men det var åbenbart ikke det store. Idéen med vasketøjet har jeg ikke afprøvet, for desværre sidder tørresnoren i carporten - men ellers var det da en virkelig god idé!
   Agerhønsene er nye gæster i haven - eller også har vi bare ikke lagt mærke til dem tidligere. I dag kom de trissende på en lang række over plænen og direkte ind i solbedet igen, så de må jo kunne lide at være her. De er så fine og hyggelige og klatter ikke på møblerne endnu:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Vejret kan jeg nikke genkendende til. Regnen er ulige fordelt i sommer.
  Mon ikke, I har mange dejlige hyggepladser, hvor I kan slå jeres nye stole op. Det er et spændende dyreliv, der udspiller sig foran jer.
  Den røde pelargonie er smuk, og det gælder både blomsterne og bladene. Du har vel ikke navnet på den? Jeg har en pelargonie i samme røde farve, men den har en meget ranglet og grim vækst, så jeg vil gerne have den skiftet ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tænk hvor ulige i dette lille land!
   Jeg tror vi får flere gode siddepladser i takt med haven vokser til, og det er jo også en af idéerne med den. Man skulle gerne kunne finde sol eller skygge - og læ, et eller andet sted.
   Den røde pelargonie var et supermarkeds-køb, og jeg faldt for den fine røde farve, de små blomster og den tætte lave vækst, men navnet blæser som vanligt i vinden. Sorry!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Vi skulle få regn på tisdag och det kom ett riktigt rejält regnoväder. Vattentunnorna fylldes, och vattnet vräkte ner. Idag har det varit varmt igen. Hoppas regnet hittar till er också. Vilken härlig bild med alla sparvarna som badar och har det skönt.
  Ha en trevlig helg / Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg gik også og håbede på regn tirsdag, men det blev bare til 4 mm. Godt du fik en god portion! Her er det mere normalt vejr nu med 20 grader og en masse vind fra vest, og det frisker lidt op trods den manglende regn.
   Ja, spurvene har vi megen fornøjelse af, og de er herlige som børn i svømmehallen når de bader:)

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Godt at der trods alt kom lidt regn. Dejligt med jeres nye stol, så I kan flytte lidt rundt efter sol/skygge. Det er en fornøjelse at sidde og se på haven fra forskellige vinkler. Herlige billeder af agerhøns og gråspurve! Det er bare den bedste underholdning der findes!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og heldigvis kom der mere regn i går - hele 10 mm i løbet af dagen, så nu er nerverne stillet i bero. Med et par nye stole kan vi nemt anbringe os forskellige steder i haven, og det var egentlig også meningen at haven skulle være til afslapning - ikke bare arbejde:) Det er jo særlig fint når man kan komme så tæt på fugle som agerhøns, og herligt med alt det leben i haven, selvom vi sidder stille.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Her knaser det også under fødderne, når vi går i græsset under æbletræerne. Det er nu helt ok, at der blæser en del ned, for vi har altid alt for stor en æblehøst. Det er spændende hvert år at se, hvad der dukker op i kompostbunken. Det var godt nok en beskeden mængde regn, I fik. Haven ser ellers frisk ud; men man tager jo heller ikke almindeligvis billeder af det, der er mest medtaget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja udtynding af æbler skal jo gøres på den ene eller anden måde, så jeg slipper for at tage stigen frem nu. I mellemtiden har vi heldigvis fået mere vand i tunge byger i løbet af i går, så nu er vi meget bedre med.
   Jeg fik i sin tid 6 forskellige Amarant-frø, og har kun disse røde, oprette tilbage, men de er rasende gode til at lave nye generationer. Jeg ved ikke hvordan det er med andre sorter, men disse kan nemt flyttes til nye steder og nemt luges væk, da de har et meget beskedent rodnet, så de giver ikke problemer.
   Nej, du har ret. Man tager helst billeder hvor det ser nogenlunde ud.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Ja, øv næsten ingen regn i mm, kun nogle irreternde korte voldsomme byer der ikke giver noget i regnmåleren. Og så en solid blæst, så vinduerne i drivhuset klaprede.
  Agerhøns er bare så søde. Det er ikke ret ofte man ser dem. Vi kan høre dem i hegnet, men det er sjældent vi ser dem. Så det er da den perfekte måde at bruge en ny liggestol på, hihi.
  Er rævehale så villig til at så sig selv? Jeg plantede en masse i foråret, de fleste blev ædt af snegle, men der enkelte der har overlevet og er fine. Måske skulle jeg bare lade dem sprede sig selv?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik 10 mm regn i går, da bygerne endelig bestemte sig for at løbe vores vej, så den samlede mængde blev vel omkring 20-22 mm over en uge. Nu er jeg mere rolig, selvom blæsten selvfølgelig har taget en del af fugtigheden med sig igen.
   Det er så sjovt at følge denne flok agerhøns (4-5 voksne og måske 10 kyllinger), da vi ikke før har set dem i haven, og jeg er ret sikker på de tager en masse bladlus og andre udyr, så det er godt.
   Jeg ved ikke hvordan andre Amaranter opfører sig, men disse er i hvert fald kommet for at blive. De er dukket op i komposten af sig selv de sidste 4-5 år, og sneglene ser ikke ud til at bryde sig om dem. Du kan roligt lade dem sprede sig selv, for de er nemme at flytte (og luge væk) mens de er små.
   Håber du også fik regn i går!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Förstår så väl din önskan om ett riktigt heldagsregn för det gör ju verkligen nytta i trädgården men till dess är ju även mindre mängder välkomna. Dina trädgårdsgäster är förtjusande och visst blir man glad över att fåglar och andra djur vill komma på besök. Känns som om ett gott betyg.
  Härliga färger på dina solbrudar, dahlior och krukade blommor. Perfekt nu när augusti precis börjat.

  Allt gott. Ulrika

  SvarSlet