fredag den 2. juli 2021

Nye planter - og gamle kendinge

Juli er i gang og i haven er flere stauder sprunget ud. Det er ganske almindelige stauder, som jeg nyder hvert år, f.eks. margeritter.

Efter besøget i Høneballehaven på Samsø, er der nu også flyttet helt nye bekendtskaber ind i haven, for jeg fik en stor pose planter med hjem fra Lisbeth. Nogle af dem er praktisk talt reduceret til roden, da de var faldet helt sammen på hjemvejen, men der er også nogle jeg kan vise frem.

Her først nøkketunge (Ligularia przewalskii) og en stor flot fingerbøl, som er plantet sammen med andre nye planter ved den røde hassel. De store blade der stikker op er mine bladbeder som hjælper med at dække jorden det første år.


Her står en gul iris, som er skåret helt tilbage for at klare flytningen, og ved siden af en fin lille daglilje, som også får gule blomster. Til venstre en lungeurt med brogede blade og til højre stikker Linaria næsen op over Sankthansurt.


Sidste plante fra Lisbeth, som jeg har fotograferet, er den allerforreste på billedet - en yndig lille fingerbøl med lysegule blomster. Jeg håber den kommer igen næste år, enten som staude eller ved frø. 


Dejligt med alt det nye, som også omfatter en flot bjergkløver, en trælupin og en portulak. De bliver forhåbentlig mere præsentable efterhånden.

Havens bede er normalt ret brogede med forskelligt bladværk på buske og stauder, men lige for tiden er der også en del blomster, som bidrager til et kulørt og festligt billede. Geranierne blomstrer, mange af Hosta'erne blomstrer, dagliljerne er begyndt og løvefod ligger som lysegule skyer over alt det andet. 


Helt bagerst i billedet kan man se jeg er begyndt at klippe hækken. Vi har fået hyggelige nye naboer og da den ene er frisør, er der håb om at problemet med klipning er løst for fremtiden:)I solsiden af haven er der gang i Salvie, løvehale, margeritterog lammeøre, som tiltrækker mange humlebier. Kaprifolien på hegnet, som kommer inde fra naboen, hører også med til sommerens glæder.
Udover hækken er der mange stedsegrønne buske som laurbær, myrtegedeblad og buksbom, som også skal holdes i ørerne, så der er ingen grund til at kede sig:) 


Jasminbusken er næsten færdig med sin blomstring, men den gjorde en god figur her midt i haven så længe det varede. Bladbederne har også gjort det godt i dette nye bed, og jeg er begyndt at fjerne dem der fylder for meget nu.Det gror så det knager, og selvom vi kun har fået ganske få mm regn hjælper det alligevel på fordampningen.

14 kommentarer:

 1. Du har vært heldig som har besøkt Lisbeth på Samsø, og som har fått med så mange flotte planter med hjem.
  Det er godt å se at det er flere enn meg som har brokete blandingsbed, Ulla :)
  Ja, alt regn som kommer hjelper på fordampingen selv om det ikke er så mye. Her kom det 0,3 mm i natt, og de mengdene hjelper ikke så mye ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var dejligt at få så mange nye planter på én gang, men Lisbeth er en gavmild person, og hun er klar med gode råd hvis jeg er i tvivl.
   Bedene bliver altid brogede uanset hvilken plan jeg har fra starten, men foreløbig synes jeg det fungerer rimelig godt:) Her har det regnet hele dagen og vi er ved at nå op på 10 mm, så nu klager jeg ikke mere. Godt du har dine vandingssystemer Marit!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Herligt med nye plantebeboere, især når de kommer fra Høneballe. Det ser så flot frodigt og grønt ud hos jer, trods tørke.. Vi har været heldig og fået 28mm i nat og i dag, og det havde de slet ikke lovet. Så dejligt. Selvom alle grene hænger af væde, så man får en skylle i nakken når man går igennem, men det er bare "herligt" fordi det er uvant, hihi.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen nu er vi også bedre med. Det har regnet hele dagen og lige nu er det rigtig regn, så vi nærmer os 10 mm. Her er det særligt de høje græsser der har bøjet sig helt ned, så vi får skyllerne i træskoene:)
   Grunden til det ser relativt frisk ud er min store runde med vandslangen i sidste uge. Græsset gror slet ikke mere, men det er jo ikke det store problem...
   Jeg har stor tillid til de planter jeg fik med hjem fra Lisbeth, og nogen af dem har jeg aldrig hørt om, så de bliver spændende. F.eks. bjergkløver!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Altså jeg er jo ret kræsen, også med planter - så det er en velsignelse at kunne glæde dig med planter, som jeg (næsten) selv betragter som ukrudt. Måske skal vi potte dem næste gang, så er der nok større chancer for overlevelse. Det er så skønt at kunne glæde andre :) Du ved, der er mere, hvor det kommer fra, det ser så fint ud i dine flotte bede.
  Jeg kan se, at Gunvor er godt med regnmæssigt, det er da herligt for hende, jeg håber, I også får noget mere.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du er kræsen på nogen punkter og ret altfavnende på andre (man tænker i flæng på roser og rhodoer:) Jeg er jo glad for det villige, og det er måske bare et spørgsmål om at have tilstrækkeligt mange "ukrudtsplanter", så de kan holde hinanden i skak... Jeg synes også jeg har fundet nogle gode pladser til alt det nye, og her ser såmænd ikke værst ud i vores bede.
   Heldigvis har vi fået regn i dag. Mest støvregn, men vi er da ved at være oppe på 10 mm og det er værd at tage med. - Og så kan jeg lade hækklipperen hvile sig lidt imens:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Haven ser bare godt ud. Du har gang i så mange fine farver. Og det bliver spændende næste år, når alle de nye er kommet godt i gang i din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret. Det er altid spændende at følge noget nyt, for lige nu er det jo lidt "det vilde vesten" indtil jeg finder ud af hvor meget plads hver enkelt plante skal have, og gad vide om jeg nogensinde finder den balance? Sommeren er ret broget i bedene, og jeg tror det bliver mere roligt når alle buskene tager fat.

   Tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det var heldigt at få så mange nye planter med hjem fra Høneballehaven. Mon ikke de nok skal overleve, vanding gør jo underværker. Det ser så frodigt og smukt ud i jeres have her ved indgangen til juli. Og der er et smukt kik ud over landskabet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna!
   Ja, det var en flot pose planter jeg drog hjem med, og jeg håber da det hele slår an. Nu har vi lige fået en hel del regn det seneste døgn og det hjælper meget på overlevelsen. Frodighed er netop nøgleordet, og er jorden dækket er jeg tilfreds!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Trädgårdsmänniskor är så generösa att dela med sig av både plantor och goda råd. Det ser fint ut i din trädgård. Mina ögon fastnade på den rosafärgade cirkeln runt en rabatt i bakgrunden på bilderna. Ser så fint ut. Är det pioner i mitten? Men vad är det för söt liten växt runtom? Juli har börjat med en riktig värmebölja. Idag skall det bli 28 grader.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Det er rigtigt, og Lisbeth hører i hvert fald til de meget generøse!
   Den rosa cirkel er et pæonbed med Geranier rundt i kanten. Jeg tror det er Geranium Rose Clair, men jeg har hentet den fra min kolonihave, så helt sikker er jeg ikke.
   Her er det ikke varmt, men jeg misunder dig ikke de 28 grader. Det er faktisk for varmt. Håber du får lidt regn en af dagene!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Ikke dårligt at tage på havebesøg og så komme hjem med gratis planter. Her er Søren nået halvvejs med hækklipningen. Det er en af sommerens store opgaver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh ja, hækklipning. det er en stor opgave i denne tid hvor alting har vokseværk. Vi fik kål på en stor del af hækkene i kolonien i dag, så det skrider langsomt fremad i begge haver.
   Det var en meget givtig tur til Samsø - på alle måder:) Man får noget med hjem på alle hylder.

   Hilsner fra Ulla

   Slet