lørdag den 10. juli 2021

Hæk, Hosta, Hemerocallis og så videre...

Højsommerens dominerende blomster er Hemerocallis og Hosta. Som bunddække er løvefod og storkenæb med i legen og yderst i haven svæver margeritter på høje stilke.
I år er juli også blevet hæk-klippe-måned, og det er i hvert fald en ret dominerende aktivitet!


Den lysegule daglilje har jeg flyttet hjem fra kolonihaven, hvor den stod og gemte sig bagerst i et staudebed, og nu nyder jeg at have den tæt på terrassen med en god stor buksbom som baggrund.De gamle høje dagliljer er desværre fyldt med galmider og jeg har været rundt og samle store tykke knopper sammen, men der dukker stadig flere op. Heldigvis er der stadig nogle gode blomster tilbage. Jeg holder så meget af farverne, som harmonerer fint med de forskellige Heuchera og deres blade.Knopperne bliver smidt i skraldespanden.Hosta blomstrer også her i juli i hvidt, lyslilla og blåt. Jeg kan godt lide blomsterne, men synes de visner på en uskøn måde, så jeg klipper dem ret hurtigt af. De hvide herunder er nye i haven, og står ved siden af en spinkel daglilje, som først blomstrer meget sent på sæsonen med små duftende lysegule blomster. 


Der er efterhånden styr på hækken ud mod vejen, som jeg altid gør lidt ekstra ud af. På den anden side af vejen bliver hækken klippet af en professionel anlægsgartner, så vi er oppe mod stærke kræfter:)


I dag blev vi færdige med den lange hæk i baghaven. Den er stadig ikke kommet rigtig på plads, men jeg prøver hvert år at få rettet nogle buler ud, og nu hvor vi har fået nye naboer kommer den nok under kontrol hen ad vejen.


Her i juli må jeg også lige vise de forskellige græsser i havens bede. Jeg er absolut ikke god til at huske hvad de hedder, men de giver et godt tilskud til bedenes struktur og farveholdning på hver deres måde.Den blå græs giver liv og bevægelse i solbedet, og harmonerer godt med sankthansurt, knopurt og lammeøre i farveholdningen. Den er begyndt at så sig, men vi kan godt bruge flere af dem.


Den gulstribede Hakonegræs er jeg blevet så glad for, at jeg deler den og planter den som bunddække forskellige steder. Den skal deles tidligt på sæsonen, når den er kommet godt i gang med væksten. I det varme, våde vejr er vores Hosta stadig ret fine og er vokset fra sneglene, som foreløbig kun har taget nogle små  nye planter.I havens yderkant står der en elefantgræs som får røde toppe. Den supplerer de høje margeritter godt og udvisker grænsen mellem haven og græsmarken bagved. Med tiden skal den nok blive stor og stærk.


Til sidst en græs der har været med os i flere år og er vokset fra en lille bitte potte til flere store baljer. Den bøjer sig ned mod jorden, når det regner og rejser sig op igen i tørvejr. Den står hele vinteren med sine flotte gule aks og giver mange fine virkninger i blæst og sol. Det eneste der virkelig kan knække den er tung sne. Bare jeg dog kunne huske hvad den hedder...


Det er længe siden vi har haft et så perfekt plantevejr som denne sommer. I juni var man lige ved at blive nervøs, da vi krøb helt op i toppen af tørkeindekset, men siden da har vi haft en liflig blanding af sol og regn, så jeg klager ikke, men bruger min tid på beskæring af den vilde vækst, og overvejer om ikke det er tid at rulle haveslangen sammen, så vi ikke går og falder over den på terrassen:)

De mange skyer giver flotte solnedgange, som varer den halve nat, og hen ad midnat kan man opleve lysende skyer på nordhimlen.


14 kommentarer:

 1. Vores siveslanger i rosenbedene er rullet sammen og fjernet, vi fik 18 mm i nat, og jeg ved fra den anden blogger i Præstø, at I har fået meget på de kanter. Jeg tænker, at jeg igen skal ud og se efter snegle, jeg skal i hvert fald ud og deadheade roser, de kan ikke lide regnen oven i hovedet. Flotte dramatiske himmelbilleder, jeg fik ikke taget billeder af solnedgangen i aftes.
  God arbejdslyst med hækken og alt det andet, keder os gør vi ikke.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har fået omkring 20 mm det seneste døgn, så vi mangler heller ikke noget, men jeg har ærlig talt opgivet at holde styr på den samlede mængde.
   Nej nu må hækken klare sig lidt uden os, og så kan jeg skære ned på de ranglede stauder. Nej, kede os, det gør vi ikke!

   Hilsner og god arbejdslyst til dig!
   Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det ser så fint ut i rabatterna. Mycket vackert som blommar. Dagliljan och bergklinten har blommat över för längesedan hos mig. Kanske beror på vilken daglilja det är, såg att dotterns inte slagit ut ännu. Tror absolut inte ni behöver skämmas över häcken, det kan snarare bli så att grannarna vill anlita er i fortsättningen.
  Ha en skön helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika:) Jeg tror dagliljer blomstrer over lang tid, så du har sikkert ret. Det er helt vildt som det vokser og gror for tiden, så jeg skal ud og skære ned - igen!

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Dine bede står så fint. Jeg har det præcist som dig, når det handler om hostablomster. Kunne dit græs mon være en sandrørhvene/ calamagrostis acutiflora? Den holder sig nemlig opret om vinteren. Det er der mange græsser, som ikke gør.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var da en udmærket mulighed - sandrørhvene. Græsser har så svære navne synes jeg, lidt ligesom svampe, som jeg heller aldrig kan huske, men jeg er netop så glad for at den holder sig fin de fleste vintre.
   Mange tak Elna!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Undskyld Marie! Ved ikke lige hvorfor jeg har kaldt dig Elna...

   Slet
  3. Helt ok. Elna er et fint navn 😁

   Slet
 4. Superflot over det hele. jeg kan osse godt lide hostablomster. de minder lidt om liljer.
  Vi har osse fået regn, så jeg må hellere ud og nusse om blomsterne i morgen. Jeg har været ude og klapse snegle hver aften, der er nogle, men ikke de ustyrlige mængder der var i 17,, der var sneglejernet rødglødende.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi snupper også et par snegle om dagen, men ikke alverden. Måske giver regnen en ny generation, og så må vi være parate. Et gammelt riveskaft med en spartel monteret i enden er et udmærket mordvåben:)
   Hostablomsterne er fine så længe de er friske synes jeg, og bedene er i hvert fald grønne i år.

   Tak skal du have og rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla

  Det er så flott å dine fargerike bed med farger som harmonerer så godt. Hekken din ser helt super ut, og det er mye arbeide å få den så fin.
  Flotte solnedganger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have!
   Håber I havde en god bryllupsfest!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Jeg liker så godt bed rundt trær, begynte på et her i fjor, men om det blir bra vet jeg ikke ennå. Litt av en jobb å klippe hekker. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, faktisk er træerne det vigtigste her, og bedene rundt om gør det nemmere at slå græsset, men selvfølgelig er jeg også glad for bedene:) Al vores hæk er klippet nu, så vi kan trække vejret indtil næste gang. Det er skønt!

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet