mandag den 5. juli 2021

Ikke dårligt

Nej, det er faktisk svært at være utilfreds med tingenes tilstand, når vi både får vand og varme her midt om sommeren, og planterne kvitterer da også for det gavmilde vejr ved at vokse og trives så det er en lyst. Porrer og kål er godt igang og bønnerne er vokset fra snegle og duer.


Her tidligere på sommeren kan man rigtigt se hvordan lys og skygge - og dermed fugt i jorden - påvirker planterne grokraft. Det er krydderurterne i midten af køkkenhaven, hvor der er en tydelig forskel på størrelsen af lavendelhækken mod syd og nord. I øvrigt står den eneste overlevende rosmarin, som er en meget tætvoksende lille busk, også her. De andre rosmariner gik til i frosten.


Det er flere år siden vi har haft så god groning i køkkenhaven, hvor stort set alt er kommet op og vokser fint. De fleste frø kom i jorden sent, da jorden var varm og vi havde bekæmpet ukrudtet flere gange inden såning. Lige nu står lavendelhækken i blomst og spreder en dejlig duft.Det er gode farver på både blade og blomster, nu hvor flere slags timian også blomstrer og den gule merian lægger an til sine små lyserøde blomster.I baggrunden er der gang i de andre køkkenurter, som står på række og geled i bedene rundt omkring. Jeg kan ikke huske hvornår vi har haft så flotte ærter som de blå herunder. Det er en tætvoksende hæk af ærter med mørke bælge, som er nemme at finde i alt det grønne, og nu skal de bare vokse i tykkelsen så vi kan få lov at smage. 


Sidste gang vi havde succes med mange forskellige køkkenurter var i 2016, hvor vejret også var blandet. Siden da har vi haft ret tørre sommermåneder, hvor urterne ikke har kunnet klare konkurrencen fra lus og jordlopper, snegle og lækkersultne duer, men nu er vi begyndt at glæde os til at smage vores egne rødbeder, porrer, bønner, majs, kål og ærter - igen!15 kommentarer:

 1. Det er tydelig at alt vokser veldig godt i deres kjøkkenhage, Ulla! Det ser så flott ut, og dere har mye godt i vente av grønnsaker :)
  Lavendel har jeg delvis lykkes med her, men de er litt sarte når vi får en sånn vinter som i år. Så oen planter gikk ut, men de fleste har overlevd. De dufter så deilig ja. Du må nyte de flotte bedene dine med urter og lavendel!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Jeg glæder mig til at smage.
   Jeg forstår godt at lavendel er lidt vanskellig hos dig, men man kan ret nemt tage stiklinger og så bruge dem i hullerne, når vinteren er forbi - hvis der plads til en enkelt potte mere i kælderen:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så kan I rigtigt smovse i grønsager i år. Jeg har aldrig set mørke ærter før, det ser spændende ud. Jeg tror mine sønner ville elske alle dine krydderurter, de synes, at jeg har for lidt.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan vi forhåbentlig, hvis det fortsætter som det er startet. Krydderurter er noget af det nemmeste (de flerårige) og kan tåle det meste. Jeg bruger dem jo også som stauder og synes de pynter. Citrontimian er f.eks. en god bunddækker - og grøn hele året, så måske skulle du lytte til de unge mennesker:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Sikke en flot køkkenhave. Min er noget tilgroet et par steder. Jeg prøvede de mørke ærter for et par år siden. Fin smag.
  Gulerødder har vi nu opgivet efter vi har lavet højbede. det kan de åbenbart ikke li.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Glæder mig du har haft held med de blå ærter! Vores køkkenhave har ingen opmærksomhed fået i et par uger, så vi skal da til at kigge lidt på ugræsset, men det meste klarer sig faktisk godt - i år - og man må jo være fornøjet når det endelig ser ud til at lykkes.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hold da op, hvor er der gang i jeres køkkenhave. Det bliver lækkert, når I for alvor kan høste afgrøderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kommer jo lidt drypvis, men det er altid en fornøjelse at spise det selvgjorte!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Varme og regn er en god kombination, og hold da op, hvor det gror i jeres køkkenhave. Det lille krydderurtebed er så smukt. Det var godt, en af rosmarinerne overlevede, så kan du måske stiklingeformere. Min eneste rosmarin frøs ud. Den gule merian er så smuk, er den hårdfør? Det må være en stor glæde at have så fin en køkkenhave og kunne nyde sunde og giftfri grøntsager.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna! Det lille krydderurtebed er hidtil det eneste der virkelig har fået fat rundt om det gamle blommetræ, og det vokser, som du kan se, meget uens men dækker dog efterhånden jorden. Vi har forsøgt os med bønner og sommerblomster tidligere, og det var bare ikke i trivsel.
   Jeg har allerede stiklinger af rosmarinen hjemme i haven. Den var en stor busk med meget lange grene (sådan nogle man kan bruge som grillspyd) og jeg frelste et par grene inden de døde helt. Tror nok det er lykkedes.
   Ja, når det går godt som i år, er der ikke noget meget bedre end egne grønsager!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. P.S. Glemte lige... Den gule merian er helt hårdfør og har været med mig i mange år. Den bliver ikke så høj, og kan derfor også puttes ind i staudebedet hvor man mangler lidt pang-grønt. I øvrigt smager den af mere end den almindelige.

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Visst är det härligt att se hur det växer i trädgårdslandet. Hos mig har det inte lyckats så bra i år. Ärterna växer fint men både morot och dill blev inget. Sallad köpte jag färdiga små plantor, som växer otroligt fint, medan den jag sådde själv bara är några centimeter stor. Det ser så fint ut hos dig.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror mange af os starter for tidligt i køkkenhaven. I år ventede jeg til helt hen i juni før jeg såede de sidste majs og bønner, og det er gået godt, for da var jorden varm.
   Det er da godt du i det mindste får ærter! Det er noget af det bedste helt friske.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg synes, at jeres køkkenhave er meget smuk. Én ting er, at man kan producere frugt og grønt, men at haven ser godt ud samtidig er bare fantastisk! Dejligt at I får et godt år i år - det er utrolig som det kan variere fra år til år. De tidlige afgrøder har glippet lidt for mig i år, men bønner, courgette og squash ser fint ud. Jeg snyder med rosmarin. Den står i en krukke, som står op ad huset under et halvtag om vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sikkert en god idé med rosmarin i krukke. Så kan man da redde den hvis det bliver nødvendigt. På den anden side havde vores halvanden meter lange rødder da jeg gravede den op, så det var nok derfor den var så stor og flot, og heldigvis er der gang i nogle stiklinger jeg fik taget i tide.
   Køkkenhaven har en dekorativ form, men det nytter ikke meget hvis planterne mistrives:) I år ser det heldigvis ud til at lykkes med det meste, men de tidlige hestebønner bliver en skuffelse. De har nok trods alt mærket kulden.
   Godt du også har held med meget af dit!

   Hilsner fra Ulla

   Slet