mandag den 19. juli 2021

Tilbageblik på året

Der sker ikke alverden i haven i denne varme sommertid, så jeg fik lyst til at kigge tilbage på årets første 6 måneder, for at få en fornemmelse af udvikling.

Januar var mild og rolig så vidt jeg husker. Sne kom i dekorative mængder og blev ikke liggende længe, så der var mulighed for at lave lidt fornuftigt og få gang i musklerne ovenpå julemad og godter. Jeg påbegyndte udvidelse af nogle bede på skråningen foran huset i gråvejr og halvmørke. 
   Den gule troldnød blomstrede næsten hele måneden og lyste haven op sammen med julelysene og de flotte glaskugler jeg fik i julegave.
Februar blev til gengæld kold med flotte frosne dage og is på det meste af Præstø fjord. Da sneen forsvandt, kunne man se hvor flittig muldvarpen havde været i den stærke kulde, og jeg lod mig inspirere af det lille foretagsomme dyr, og fortsatte mit gravearbejde i forbindelse med et andet stort bed i haven. Jeg måtte dog lige vente til frosten var gået af jorden:)
   I slutningen af måneden kom der endelig gang i vintergækkerne.Marts startede tåget og fugtigt, men det var stadig godt grave-vejr, så jeg flyttede spaden til et nyt sted og fik en ordentlig portion plæne "under plov". Krokus og påskeklokker blomstrede, mens alverdens løgvækster stak grønne spyd op af jorden. Det begyndte at ligne forår og den røde troldnød var på toppen.


April kom med både regn og sol og dejlige milde dage ind imellem. Forårsblomstringen kom rigtig i gang med påskeliljer og primula, træer og buske sprang ud, og stauderne dannede fyldige grønne kupler i bedene. I de nye tilføjelser til solbedet satte jeg mange hornvioler, for at få dækket jorden.
Maj er frugttræernes blomstringstid, og her har vi mange frugttræer, så der er noget at se på hele måneden. Det starter med kirsebær og pæretræerne følger lige efter sammen med de små bærmispler. Til sidst kommer æblerne, og det er næsten det bedste af det hele. I de nye bede giver hornviolerne farve, mens forglemmigej og kærmindesøster lægger et blåt skær ud mellem staudernes store blade i de "gamle" bede, og sidst i maj sprang Viburnum Mariesii ud med kridhvide blomster.
   Vi fik gravet den store visne blodribs op og gjort klar til ny plantning i denne kolde regnfulde maj.
Juni er den måned hvor hylden blomstrer og man mødes af den dejlige duft alle vegne i haven og landskabet, hvor man færdes.
   Jeg plantede en rød hassel sammen med bispehue og bronzeblad, hvor blodribsen havde stået, og på terrassen lavede vi en tomat-tipi med både tomater og basilikum i en stor balje. Junis stauder er løvehale, salvie, pæon og ikke mindst løvefod. Da der stadig var temmeligt store huller i de nye bede satte jeg en masse bladbeder, som ret hurtigt vokser til og dækker jorden.Når man sådan kigger billeder igennem fra et helt halvår ser man at tiden ikke står stille, men at det hele går forrygende hurtigt. Nu hvor vi er over midsommer stilner væksten af og vi kan se frem til mere rolige forhold og nemmere vedligehold resten af året, men det er også rart at se de nye tiltag i haven klarer sig godt. 
   2021 har foreløbig været et godt år med regn og sol i passende mængder, vinter i vintermånederne og sommer i sommermånederne, og alene det er jo positivt:)13 kommentarer:

 1. Deilige tilbakeblikk, Ulla! Ja, du og muldvarpen har noe til felles :)
  Det slår meg stadig hvor stor forskjell det er på vinteren hos deg og her. Her er det vinter mye lengre enn hos deg. Dine bed har vokst ser veldig fine i løpet av året. Bladplanter vokser alltid mye mer enn det er tror når de først kommer i gang med veksten.
  Ha en deilig dag i hagen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sikkert rigtigt der er en stor forskel på vejret i vintermånederne her og hos dig. Der er jo kystklima i stort set hele Danmark, så vi præges af hav-temperaturen langt ind i landet.
   Væksten i år har været ret overvældende, og det er jo kun godt når jeg stadig er i gang med at anlægge nye bede:)

   Mange tak og i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja du har været flittig i alle månederne, jeg beundrer dit tilbageblik, det venter jeg med til vinter, jeg har nok at se til med at vande og deadheade roser og dagliljer :) Snart bliver det nok igen for varmt til at lave noget, det er godt på vej med 22 grader både her og hos jer.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænkte at et tilbageblik nu ville tage i det mindste halvdelen af billederne væk fra en evt. årskavalkade, som ville være blevet helt uoverskuelig (for mig og andre:)
   Det er jo ikke fordi jeg ligefrem overanstrenger mig, men et par timer om dagen i et roligt tempo er godt for både kroppen og humøret, og det batter alligevel i haven, når den ikke er større end den er.
   Jeg misunder dig ikke alt dit arbejde med roserne lige nu, og navnlig ikke hvis vi ryger ind i endnu en hedebølge.

   Pas på dig selv!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det var en sjov overraskelse at blive mødt af et snebillede her midt i den hede juli. I har godt nok fået afviklet mange projekter, så på den baggrund kan jeg godt følge dig i, at der kommer mindre arbejde fremover. Personligt venter jeg på køligere vejr, så jeg kan komme til at klippe stauder tilbage. Det orker jeg ikke i sommerheden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det virkede også lidt mærkeligt at se alle de snebilleder jeg havde fået samlet i vinterens løb:) Her har vi et par dejlige dage med helt normale temperaturer, hvor vi kan nå at få sat skik på haven, men ellers er der dømt pause, hvis vi ryger op på 30 grader igen. Der er dog grænser!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Sjovt med sne i juli. det køler, nu lover de jo varme igen...
  Man kan osse se hvor flittige I er. Gosh hvor har du nået meget.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bare synet af sne kan have en god virkning her i sommerens varme.
   Jeg prøver virkelig ikke at sætte rekorder i haven, men nyder faktisk et par timer ude i luften, stort set hele året (måske lige med hedebølger som undtagelse), og så er haven jo ikke mere end en almindelig parcelhushave:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Dejligt med et kig på udviklingen i haven over de seneste 6 måneder. Ih hvor sker der meget på et halvt år. Jeg synes også, at din have så rigtig flot ud midt i vintermånederne. Masser af gode træer og struktur og vintergrøn. Godt havehåndværk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg blev også helt forbavset over alt hvad der kan nå at ske på sådan et halvår, men det er jo også p.g.a. gunstigt vejr - i år. Det vintergrønne kan jeg slet ikke undvære, for så ville haven jo nærmest forsvinde om vinteren, men jeg går da stadig og glæder mig til det hele vokser mere til.
   Mange tak for din generøse ros!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  En trevlig återblick, som hjälp för minnet är det också riktigt bra. Ni har hunnit med mycket och trädgården är riktigt fin. Det syns att växterna trivs.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika!
   Det mest utrolige er at alting går så hurtigt, og det bliver bare værre nu ældre jeg bliver. Godt at have billederne som en huske-seddel.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hei! Spennende tilbakeblikk, men jeg kan ikke si meg enig i at det skjer lite i hagen nå. Nå skjer det masser. Ha det godt! Anne

  SvarSlet