torsdag den 14. oktober 2021

En længere tur - og hjem igen

Vi har været 3 dage i det jyske med en lang liste over steder og mennesker vi gerne ville besøge, og som det ofte sker, opdager vi endnu flere ting der kan føjes til ønskesedlen:) Det primære mål med denne tur var et stort ønske om at opleve 'sort sol', når stærene samles i marsken før de flyver sydpå for vinteren.


Det var lidt af et tilløbsstykke med hundredevis af mennesker der væltede ud af biler, autocampere og store busser på den smalle digevej, men vi fik vist alle det som vi var kommet efter.


Vi fik set sort sol! Første aften var vi det forkerte sted, men næste dag gik det bedre og tusinder af fugle slog sig ned i rørskoven i nærheden af vores placering. Der var ingen rovfugle til at forstyrre flokkene af stære, men det var imponerende alligevel.


Gråsten slotshave var også med på programmet, for sidst vi var forbi var haven lukket, og den havde jeg glædet mig til. Den nye køkkenhave var så lukket denne gang, men den kan jeg se næste gang. Der er som sagt altid noget at glæde sig til:)Dagen var perfekt for havebesøg med det fineste oktobervejr, og som man kan se ovenfor havde de små 'ulønnede gartnere' travlt på de store plæner. Her er robotter egentlig bare en god løsning.
   Resten af billederne herfra giver simpelthen ro i sjælen.
I denne have er de mange gamle egetræer det bærende element, sammen med vandet der spejler haven så smukt i det stille klare vejr.


Vi havde travlt på vores jyske rundtur, og måtte tage en hviledag da vi kom hjem for at fordøje alle de forskellige indtryk, men jeg gemmer lidt i posen til de lange vintermåneder, og vender tilbage med mere på et senere tidspunkt.

I de hjemlige haver sker der også lidt som efteråret skrider frem, og i går fik jeg ryddet grundigt op i koloniens køkkenhave, mens John fik has på en mængde ukrudt i gangene. Nu er vi klar til at vinterdække bedene, når vi får hentet tang og champignonsmuld.


De sidste urter er nu samlet i ét bed.


Kirsebærkornellen lyste med begyndende gulning og blåbærbuskene rødmer med de sidste blade,mens blyroden er helt på toppen netop nu.18 kommentarer:

 1. Jeg husker at min avdøde svigermor stadig talte om sort sol, og til å begynne med forsto jeg ikke hva hun mente. Det er virkelig en spesiell hendelse i Danmark hver høst. Så fine bilder du har tatt, Ulla!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Sjovt du faktisk har hørt om sort sol, og nu kan du så se lidt af hvordan det kan være.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Sort sol ja det må være sjovt at se, men det er noget af et tilløbsstykke, kan jeg se. Herovre kan vi også se store stæreflokke ved denne tid, men sort sol er nok noget mere end det. Gråsten slot har også været spændende at se, kan jeg se på billedern.
  Og så har I været flittige derhjemme også, men godt I fik en lille ferie først.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lover dig, det var ret kaotisk rent trafikalt, men da vi først var anbragt langs vejen gik det jo meget fredsommeligt for sig. Nu fik vi oplevet den utrolige mængde af stære, og næste gang (hø-hø!) kommer der måske en rovfugl forbi og tvinger flokkene ud i endnu mere fantastiske flyveopvisninger.
   Gråsten var en perle i det dejlige vejr, men man skal lige vide at den nye køkkenhave lukker i september...
   Ja, vi har flere projekter på bedding herhjemme, og håber på at kunne nå det hele i løbet af efteråret.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det er osse et stort ønske her at se sort sol. Vi så lidt for et par år siden, men der var ikke halvt så tæt med fugle som du viser. Flot.
  Steder som Gråsten slot er det nyttigt med en robotklipper. Men i en alm lille parcelhushave??
  Orv hvor jeres urtehave fin. Lige nu får min lov at passe sig selv. Og det ses. Jordskokkerne lyser op med deres skønne små sole, men de er megahøje og vælter til alle sider.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan kun anbefale et besøg til Sønderjylland (og lige syd for grænsen) i denne tid. Der skulle være stære-træk lige til frosten kommer, og det er altså en speciel oplevelse.
   Nej, almindelige parcelhushaver kan nok klare sig uden robotter (og lidt motion skal vi jo også have), men under de store forhold er det smart med en lille lydløs hjælper.
   Vi vil gerne lægge kompost og tang på bedene inden vinter, så det er nemmere når man har ryddet jorden først. Jordskokker med blomster på ville jeg gerne have til vores have næste år, for der er så meget skygge i kolonien at det nok snart bliver det eneste vi kan dyrke. Naboen har erklæret sin kærlighed til store træer desværre.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Både sort sol og slotshaven og jeres køkkenhave er meget visuelle. Det er altid godt med en tur hjemmefra, og den behøver ikke nødvendigvis at være lang for at friske op med nye indtryk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vi er ved at opdage hvor meget vores eget lille land kan byde på, og det er fuldstændig lige så spændende som de oplevelser man kan se i andre lande.
   Det visuelle ligger til mig, og jeg tager det meste ind via øjnene, så det er nok ikke et tilfælde:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Imponerende billeder af sort sol - det må være noget at en oplevelse. Nu står Gråsten på toppen af listen til næste sommers havebesøg. Fine billeder du har taget. Dejligt at være hjem igen og opleve alle de flotte efterårsfarver i egen have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har fuldstændig ret! Ude godt, hjemme bedst. Efter 3 dage med 3 forskellige oplevelser hver dag er jeg ret udkørt, og så er det godt at kaste sig over lidt fysisk aktivitet i haven.

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Så fin den första bilden är med skuggfigurer, en vacker färg på himlen, de andra är imponerande med alla fåglar. Slottsträdgården är mycket vacker, där skulle jag gärna ta en promenad. Vädret hade ni tur med, så fint. Det ser fint ut i koloniträdgården också.
  Ha en skön helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika! Ja, det var en fin tur i et smukt vejr, og det er jo dejligt midt i oktober. Sort sol var en stor oplevelse, og vi så mange skønne steder på vores vej.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Så spennende! Jeg har ikke sett stær på flere år, og slett ikke slike flokker. En vakker slottshage er aldri feil :)
  God helg!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Irene! Du må også have en god weekend!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Når vi har været til sort sol, har vi altid bestilt en guidet bustur, netop for at være fri for "parkeringshalløjet". Desuden har der altid været en dygtig guide med. Det ser ud til, at I var heldige at komme på en smuk aften, hvor der var mange stære.
  Det er smukke billeder, du har taget ved Gråsten Slot. Efter min mening er haverne ved Gråsten Slot, ved Egeskov Slot og ved Fredensborg Slot de tre allerbedste slotshaver, vi har i Danmark.
  Din blyrod er utrolig smuk, og det ser ud til, den står godt, på trods af at efteråret har budt på både blæst og regn.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er smart at tage en guidet tur og slippe for al balladen med at finde det rigtige sted og få maset sig ind i bil-junglen. Vi boede et sted hvor de kunne sende os i den rigtige retning, og det var jo en hjælp. Aftenerne var fine, men vi var afsted to dage i træk for at lykkes med operationen.
   Gråsten er en fin slotshave og måske mere min smag end f.eks. Fredensborg. Jeg er ikke til de lange lige alléer og gigantiske plæner. Så hellere lidt mindre forhold, og de gamle træer gik lige til hjertet:)
   Blyroden er fin hvert år her sent på sæsonen, og jeg tør slet ikke at flytte på den, eller på anden vis genere den.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Härlig utflykt och vackra bilder! Trädgården ser magisk ut...slottet med!
  Kram från Titti

  SvarSlet