mandag den 18. oktober 2021

Hele farveladen i brug

Der har været mange fine dage i oktober, og nogle af dem er startet med stille morgentåge.


I dag er det helt gråt og meget fugtigt. Alle grene og blade drypper af vand og de varme høstfarver træder tydeligt frem på den grå baggrund, men jeg har samlet lidt havebilleder fra de tørre dage, hvor solen kigger frem bag små skyer dagen igennem. 
   Her fik jeg øje på høststenbræk, som jeg ærlig talt havde glemt. Den stod og gemte sig under en stor bladbede, men har nu fået en plads i solen, da køkkenurterne blev ryddet af vejen. Det er den mest elegante stenbræk jeg har i haven.Den første store artiskok-blomst er afblomstret, men to nye er på vej i disse dage.
Storkonvallen står stadig flot - nu med lysegule blade,


mens de to troldnødder, den gule og den røde, også på denne årstid er værd at se på. Benved holder også længe på sine blade i år, og det er jo bare en fornøjelse.

Viburnum Mariesii, sætter sin slutspurt ind - en busk som pynter året rundt.


De driftsikre potentil-buske er fremragende som bunddække og de orange blomster kommer i bølger hele sæsonen igennem.


En treenighed af paradisæbler og røn (Sorbus Dodong) sørger for fine farver på denne årstid, men er faktisk dekorative året rundt. Til venstre er det den buskformede Freja, til højre Professor Sprenger.
Næste år får rønnen måske blomster samtidig med de store lysegrønne blade, og så er der endnu mere guf til bierne i foråret. Under de tre træer myldrer jordbunden af flere farver, og man må glæde sig over den lange blomstringsperiode i år.


Hele bedet giver et rigtig festligt indtryk i denne tid.


Foran stuevinduet lyser benved, troldnød og Hosta op sammen med det fine Hakonegræs, bregner, alunrod og flere blomstrende Primula, som står og putter sig under de store bladplanter.Jeg synes godt man kan sige hele farvepaletten er brug.

14 kommentarer:

 1. Ja det er den i hvert fald, det ser så godt ud, også Skt. Hansurten er flot mellem alt det andet.
  Tænk jeg blev misundelig over din høststenbræk, den står så flot. Mon den får fuld sol der. Jeg har haft en meget flot en, men en dag delte jeg den, nu har jeg to i skoven, de er nogle små puslinge i forhold til din, der er også nogle, der spiser af dem. Måske skal jeg flytte dem et andet sted hen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg købte faktisk høststenbræk til en krukkeplantning engang, og året efter kom den ud i skyggebedet, hvor den kun får sol om eftermiddagen. Jeg faldt bare for den uden at vide hvad det egentlig var jeg købte, og det første år i jorden blev den ikke til så meget, men nu har den åbenbart fundet sig til rette - uden opmærksomhed fra min side:) Tilsyneladende er den ikke på sneglenes menu.
   Prøv du bare med et nyt voksested. Du flytter jo rundt på alverdens store planter, så denne her burde være til at magte:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja Ulla, nå har du hele fargepaletten i bruk! Det er så flott med alle høstfargene som er nå. Min Dodong kom med tre blomsterklaser i vår, men likevel kom det ingen rognebær på den. Får håpe det kommer noen flere blomster både hos deg og meg til neste vår. Så nydelig din lilla asters er!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, mon ikke! Her er mere kulørt end der var i sommer:)
   Jeg venter stadig på blomster i rønnen, og de flotte bær ville da også være dejligt! Måske slår den til næste år.
   Ja, den lilla Asters blomstrer for første gang i min have, og jeg håber bare den når at åbne alle blomsterne før vi får nattefrost.

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Sød den fine stenbræk. Hvor alm. er den egentlig i handlen? Jeg syntes kun jeg har set den i blogverden, ikke hos min plantepusher. Meen det er nu heller ikke så mange særligheder de har.
  Jeg har osse været rundt om tjekket ud hvor der kunne bruges et par asters eller sthansurt nu. Problemet er jo bare at der oftest står en forår-forsommerblomst lige der. og dem vil jeg nu heller ikke undvære. hæ.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, som sagt til Lisbeth, kom den med hjem et efterår, da der skulle noget nyt i krukkerne, og jeg faldt bare for den på en planteskole, men hvilken... det husker jeg desværre ikke.
   Nej pladsmangel kan man hurtigt løbe ind i, og hvis du har forårsblomster skal der jo også være plads til dem. Her er det nemmere da mine bede er så relativt nyanlagte.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Din smukke, grå header er en fin kontrast til de mange farverige billeder fra haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tænk at man ligefrem kan få farver nok! Headeren er helt mild at se på i forhold til høst-bedene:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det ser riktigt fint ut med alla fina färger, gillar att du har mycket rött. Jag skaffade en buske som skulle få röda blad till hösten. Det fick den också men den tappade alla blad tidigt. Får skaffa mig benved för de lyser upp ett tag. Fina bilder och den första med diset är skön.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her er farver, og de udvikler sig dag for dag. Efteråret er startet for alvor, og snart ligger alle bladene på jorden, så jeg nyder det lige nu.
   Vores benved plejer at tabe bladene allerede i september, men i år er flot stadigvæk. Tror det handler om hvor meget vand den får.
   Mange tak Marika!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. De disede morgener gør at vi nyder det smule solskin endnu mere. Flotte efterårsfarver du har i haven. Fantastisk kombination du har lavet med røn og paradisæble. Skal de ikke have meget plads hver især? Og med Sankthansurt i nærheden. Så smukt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, disen er meget fotogen, og giver et helt særligt perspektiv.
   Der er en 2-3 meter mellem de 3 træer, og da den ene paradisæble er buskformet tænker jeg det nok går. Jeg regner med rønnen bliver den højeste og den står længst væk fra huset, så den skal bare stikke toppen op over de andre, men vi får se... Planlægning med disse små pinde man køber fra starten er altid lidt optimistisk:)
   Sankthansurterne er stiklingeformeret, så det var absolut det nemmeste og billigste bunddække jeg kunne få. Dejligt de også trives hvor de står!
   Mange tak Sydney!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Din trädgård riktigt sjuder av färger tack vare buskarnas och trädens vackra höstfärger. Benveden är i en klass för sig med sin lysande röda färg, men de andra är inte långt efter. Inom kort kommer nog 'Dodong' vara vackert röd den också. Din stora plantering är mycket vacker, men så också den första bilden med dimman.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak Ulrika! Jeg elsker alle de vilde farver netop nu og er så glad for min have. Jeg har tænkt meget på høstfarverne da jeg plantede, og det har vist sig at være en god idé. Tænk, for 3 år siden var her bare græs og hæk...
   Jeg håber på at Dodong bliver et stort træ med både blomster, bær og smukke blade. Den er allerede en yndling i haven:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet