mandag den 14. marts 2022

Forårsforberedelse

Sjovt så forskelligt haven kan se ud fra dag til dag. Begge disse billeder er fra marts, hvor nætterne har været kolde og dagene klare, men også med tåge, og her på det sidste med en typisk kold forårs-østen. 
Det kan synes som om tiden står stille, men der sker dog lidt med planterne helt nede i jordniveau.
   Her i haven er det de samme løgplanter som sidste år, men de er også valgt på grund af deres evne til at komme igen, og de har da heldigvis også en tendens til at brede sig med tiden. Det væsentlige er egentlig bare at lade dem få fred og ro, så det bliver sikkert bedre, når bedene har fået flere år på bagen.
   Under pergolaen er det stadig vintergækker og krokus der dominerer sammen med påskeklokkerne, men der er mange påskeliljer på vej.

Weekenden er gået med de sædvanlige forårsforberedelser, så nu er havemøblerne kommet ud af garagen, og alle krukker er gennemgået med ny jord, omplantning og udplantning samt et helt rituelt tilskud af hornvioler. Intet nyt under solen, men trods alt et tungt og tidkrævende arbejde, som det altid er dejligt at få gjort.Naboens kat er en ældre herre, som tager sin middagslur alvorligt, og hornviolerne er ganske vist i Ukraines farver, men det er mest fordi det er dem vi bedst kan lide og altid køber.


I haven kom de første træer i jorden i 2018 og nu har en befrielses-aktion fjernet de sidste støttepæle og rådyr-bure. Vi var efterhånden trætte af at se på alt dette pæleværk, så nu må træerne selv klare resten. Den ægte kastanie har rettet sig lidt og fået en smule pondus i stammen, mens toppen nok har lagt en meter til - mindst. Den er stadig en pist, men med et godt lag gødning, muld og jorddække af sure nåletræer, kan den nok klare sig igennem.


Den gamle syrenbusk er vist endelig ved at lægge an til en ordentlig blomstring. Jeg skar den ned i en halv meters højde over et par år, og nu ser den ud som om den gerne vil blomstre i år.Det er en fornøjelse at få fjernet grandækning og visne stauder, men det ville være dejligt om nattekulden snart forsvandt. Det klare vejr er flot men stadig koldt, og så længe vinden kommer fra øst bliver det ikke lunere. Når årets sidste erantis forlader os må der gerne ske noget nyt!
10 kommentarer:

 1. Det er så deilig å se alle de vårtegn som finnes i din hage, Ulla! Flotte påskeklokker og krokus hos deg. Jeg synes krokus er så pene når de er lukket.
  Jeg har beskyttelsesbur på min Taxus, for den er rådyrene helt ville etter. Her er det fortsatt så mye snø at jeg tør ikke ta den av ennå. Når det er dp kaldt om natten er snøen så hard å gå på, og da ville rådyrene nå helt i toppen på den. Så jeg må bare vente til snøen er borte.
  Så søt nabokatt du har!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er som om alle vårtegn har set ud på samme måde i 14 dage nu. De kolde vejr har standset væksten og vi venter stadig på der sker noget, men det skal nok komme! Det er meget fornuftigt du ikke pakker din taks ud før der er noget andet lækkert i naturen, som rådyrene kan æde af, og det sker nok ikke før sneen er borte.
   Nabokatten er ikke ligefrem sød - når man kender ham:) Men han er en rigtig god muse-fanger og helt sin egen. Vi holder normalt god afstand til hinanden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Vackra översikts bilder från trädgården. Den med dis blir som ett sagolandskap. Härligt med alla Helleborus och snöklockor och krokus. Krokusen kommer jag att få vänta på länge till, de syns ca en centimeter ovanför markytan. Däremot såg jag en Nässelfjäril igår. Stackaren kommer att frysa. Idag har vi haft ett härligt vårväder med sol och värme. Men nätterna är kalla.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her har vi stadig kolde nætter, og foråret er gået i stå, men det er jo også tidligt på året - endnu. Din sommerfugl har forhåbentlig et varmt sted at sove i den nærmeste tid!
   Jeg synes også billedet med tåge er ret specielt, og farverne så fine. Det er som om alting er parat til udspring og bare venter på lune vinde fra vest, så farverne for alvor kan eksplodere. Tålmodighed er kodeordet netop nu:)

   Tak og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja nu er erentis ved at takke af og snart osse vintergækkerne. Men de har nu holdt godt i år. Så varer det ikke længe før haven er blå i alle nuancer. Og så kommer alle narcisserne. Dejligt med alle de skift.
  Forhåbentlig slipper vi snart for den østenvind. Og nattefrost. Jeg har ikke nænnet at sætte hornvioler ud på gårdspladsen endnu. Vinden står jo lige ind og rusker dem godt igennem. De står parat i drivhuset, lige til at flytte ud.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi venter allesammen med tilbageholdt åndedræt nu, og med lidt mildning vil haven skifte udtryk og farveholdning. Der er en del at glæde sig til, men vi skal vente lidt endnu tror jeg. Vores hornvioler står nogenlunde i læ på terrassen, så de skal nok klare sig. Jeg synes de smilede til mig da jeg plantede dem om i større potter.
   Tålmod - Gunvor... Ikke vores stærkeste side måske:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja heldigvis breder forårsblomsterne sig efterhånden godt, det har de gjort hos mig, det sker også hos dig, men det tager lige et par år. Jeg har tyvstjålet mine krokus, der var så mange et ubeboet sted, de har nu bredt sig godt og grundigt, det ser bare godt ud. I dag har vi haft marts måneds luneste dag, det har dog også blæst fra sydøst, men det har været lunere, det var rart.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt for jer med mildere vejr - og I er jo allerede noget foran os her i sydøst! Jeg så godt det fantastiske tæppe af krokus ved det ubeboede hus i et af dine forrige indlæg, og det er jo netop sådan noget man går og drømmer om, men det tager nok mere end et par år:)

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Når vi stiller uret på sommertid, sætter vi havemøblerne frem og modsat, når vi går på vintertid. Men der er jo ikke noget, der forbyder os at bryde den regel. Jeg tænkte lige på i dag, da vi som sædvanlig sad på en bænk uden rygstøtte og drak vores eftermiddagskaffe, at nu vil jeg altså have havemøblerne frem, så jeg kan sidde lidt mere mageligt.
  De små forårsløg er heldigvis stabile og breder sig flittigt, og de er jo allerede godt på vej til at dække jorden under din pergola. Hvor er det en dejlig bakke med hornvioler. Det er godt, de ikke koster en formue, for de er slet ikke til at undvære.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo god latin at flytte frem og tilbage i forhold til sommertiden, men her var det faktisk meget rart at få skabt lidt mere plads i garagen, hvor vi har snoet os rundt mellem stole og borde. Det er endnu for koldt at sidde derude, men jeg glæder mig til det sker. Forstår meget godt dit ønske om et ryglæn, når du sidder ned til en pause:)
   Den små løgplanter er allerede blevet lidt flere på et par år, og det eneste er de gule krokus, som åbenbart ikke trives i skyggen. Tænker vi spreder løg i alle vores bede efterhånden som stauderne finder deres endelige plads. Jeg synes det er så ærgerligt at grave ned i løg, når man vil flytte noget, men det kan nok ikke helt undgås. Hornvioler er et fast indslag i marts og dem ville jeg heller ikke undvære. Det gode er at man kan tillade sig at frådse til den pris!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet