onsdag den 16. marts 2022

Nostalgi II

For et stykke tid siden skrev jeg lidt om kolonihavens begyndelse i 2015, hvor vi startede med at anlægge den runde køkkenhave. I dag er det råt, koldt og fugtigt derude og dagen egner sig til indendørs sysler, så jeg vil kigge på den anden halvdel af kolonihaven, den del nærmest huset, hvor vi egentlig stadig arbejder hen imod et resultat.


Midt på sommeren -15 havde vi allerede lavet et højbed med al den overskydende jord fra køkkenhaven. Her det første år var bedet fuldt af majs, tomater og solsikker.


2 år senere i -17 fik vi lavet en rigtig kant som kunne holde jorden på plads, og nu er det blevet til asparges- og blåbærbed.I foråret -21 satte vi net over hele bedet for at få både asparges, blåbær og tulipaner i fred for rådyr og solsorte. Nettet har virket og er ikke besværligt at rulle op, og det har siddet som det skal hele vinteren uden problemer.


Men så er der jo også arealet rundt om huset, hvor vi nok har lagt allerflest timer i årenes løb. Ved overtagelsen af haven så der ud som på billederne herunder. Gamle cotoneaster-hække omkring en lille fliseterrasse, en stenhøj med bregner ved gavlen af huset og en masse vildtvoksende stauder og buske i græsset foran terrassen.I september -15 havde vi fjernet det meste af cotoneaster-hækken og var begyndt at hugge os ind på gamle bregner, ukrudt og selvsåede buske i stenhøjen.

Efteråret gik med at sikre tærrænspringet med brædder og - atter engang - flytte, rense og nivellere en mængde jord.

Resten af dette første år gik med at anlægge to staudebede, men i årene der fulgte er der da også sket en masse andet her. I 2017 renoverede vi huset udvendigt og byggede et nyt skur der hvor bregnerne stod tidligere - ved gavlen. Siden fik vi flisegang og græsplæne, et langt trin/bænk langs huset og sidste år kronede vi værket med en genbrugs-kinesisk-japansk portal mellem staudebedene. 

Det er utroligt som vi har gravet og rodet med denne have i snart mange år, men nu er vi sådan set også meget tilfredse med hele anlægget, som er blevet overskueligt og nemt at vedligeholde. Der er sket ændringer i planerne undervejs, men den overordnede plan har vi fulgt, og nu har vi egentlig bare tilbage at få de sidste par meter bagved huset bragt i orden. Her venter et vildnis af tuja, humle, syrener og hyld på beskæring og bortskaffelse, men der er truffet aftale med en rigtig 'træmand', som kommer og tager det værste med maskinkraft. 


Det er i denne del af haven vi opholder os når vi holder pause, så det er dejligt den lille plæne fungerer godt som terrasse, hvor vi kan flytte havemøblerne rundt som det passer os. Her er god plads, og vi sidder med udsigt til staudebedene, aspargesbedet - og det lille hus, som også er blevet hyggeligt. 
   Herfra kan vi nemt se hvem der kommer ind af lågen i den ene eller anden ende af haven, og her har vi nydt mange gode timer med venner og familie. Jeg kunne ikke ønske mig meget mere af en lille kolonihave!
17 kommentarer:

 1. Det er alltid spennende å se før- og underveis-bilder! Utrolig flott den portalen. Så deilig å få det som man vil, men alltid noen utfordringer og ta fatt på. Luksus med aspargesbed!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et stort arbejde at finde de rigtige billeder fra de sidste 7 år, men jeg synes selv det er så sjovt at se en udvikling, så jeg har hygget mig med det:)
   Aspargesbedet er nok det bedste vi har gjort, for de friske aspages smager bare meget bedre end de købte, så det kan jeg anbefale. Et aspargesbed ser også godt ud i hele sæsonen, og får fine høstfarver til sidst.
   Udfordringer vil der altid være, og det er ok!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Ingen kan være i tvivl om, at I har rodet og gravet og tømret i timevis for at nå derhen, hvor I er nu. Det er rigtig sjovt i det her indlæg at kunne genkende jeres projekter fra de seneste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej vel? Det er et ordentligt job, men når man ser det færdige resultat for sit indre blik, så er man jo motiveret:) - Og henover 7 år er det åbenbart helt overkommeligt. Jeg vil gerne tro du kan genkende en del, for det er jo her jeg henter stof til mange indlæg.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hold da op hvor har I været flittige, jeg kan godt forstå, at John står og ser lidt stolt ud, det er der grund til. I har virkelig haft meget gavn af haven, jeg ved jo, at du er glad for grønsager, og det ser ud til at du har helt styr på det. Billedet med guldregnen er fantastisk.
  Spændende at følge med i årenes gang, I har været flittige.
  Knus fra Lisbeth
  Godt I skal have folk til det grove bag ved huset, så kan I hvile på laurbærrene, men det tænker jeg nu ikke, at I gør, men I kan da tage det lidt mere afslappet Vi må jo ikke glemme, at I også har været i fuld gang i haven ved huset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du kender jo haven så godt som du havde været der selv, og har fulgt vores projekter over årene. Jeg synes stadig det er utroligt hvor meget vi nåede det allerførste år, men det var jo de store linjer, og siden har vi brugt tiden på mere tidkrævende detaljer.
   Når træmanden kommer skal vi være med til at slæbe så det går ikke helt af sig selv, men heldigvis har naboen sagt ja til at det kan foregå fra hans have, så vi slipper for meget roderi hos os selv. Jeg glæder mig til at få lys ind i haven fra vest, og vores kæmpestore troldpil bliver også stynet.
   Vi har såmænd også bare godt af motionen - os uden hunde:)

   Tak og knus fra Ulla

   Slet
 4. Det er så morsomt å se sånne før og etter bilder, Ulla! Det er noe jeg liker veldig godt å se på :)
  Nydelig bilde av gullregnen ja!
  Så godt at dere skal få hjelp av en "tremann". Noen ganger er det verdt pengene. Aspargesbed høres bare så flott ut!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg holder også meget af at sammenligne billeder fra alle disse år - men det tager sin tid:) Guldregnen er det første træ jeg plantede, for jeg har ikke haft en guldregn siden jeg var barn, og nu er jeg så glad for den. Asparges fra egen have er det bedste der findes, og man skal intet gøre når først de er i jorden (bortset fra at vente et par år, og det er svært!).

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Jag kan gott förstå att ni trivs och är glada och nöjda över koloniträdgården. Ni har gjort en hel del där och det ser bara så fint ut.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, det er den allerbedste legeplads man kunne ønske sig, og nu er der snart kun vedligehold tilbage.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. øj, jeg har vist sagt det før, men I er godtnok flittige. Sjovt med de før og efter billeder. Dem har vi osse en del af. Så kan man se hvormeget det hele forandrer sig på få år.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er 7 år måske ikke så få år, men de der før og efter billeder er altid sjove at se - også i ens egen have:)
   Godt du også har billeder af din have!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Så kan man godt forstå, at haven ser så godt ud, når man kan se alt det arbejde, der er blevet lagt i den. Mange fine detaljer i en flot struktur. Godt gået!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh-ja, lidt er der da sket over årene:) Før vi startede var der egentlig ingen struktur, og det synes jeg jo er sjovt at få frem.

   Tak og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hei!
  Jeg blir virkelig imponert. Dere har har laget en inspierende hage, og for ikke å snakke om alt arbeidet dere har lagt ned. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak Anne! Det er dejligt du synes haven er inspirerende, og arbejde er der i hvert fald lagt i den:) Vi kender vores have godt efter vi har gravet den igennem på kryds og tværs, måske er det derfor man holder så meget af den.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Det er sjovt at følge havens og husets forvandling, for der er virkelig tale om en forvandling - efter mange, mange timers arbejde. Jeg er fuld af beundring over resultatet, det er blevet så godt.
  Du skriver "lille kolonihave". Hvor stor er den, den ser temmelig stor ud på billederne?

  Hilsen Elna

  SvarSlet