mandag den 28. marts 2022

Rekorder

Vejret slår rekorder her i marts, og måneden er endda ikke slut endnu. Jeg kunne sagtens leve uden rekorder, men i det mindste giver det meteorlogerne lidt at snakke om, og de er vældig entusiastiske, når talen falder på rekorden i soltimer - og nu også rekordtørken. Jeg får bare bange anelser... Heldigvis havde vi en helt lokal rekord i februar, hvor det meste af haven stod under vand et par dage i træk, men effekten holder nok ikke evigt, og i marts har vi fået 1/2 mm regn. Det var dengang Saharas sand fyldte atmosfæren, så den halve millimeter vand var lige nok til at klistre sandet fast til samtlige vinduer... Selvfølgelig bød man solen velkommen i marts og trods kolde nætter har der været meget behagelige dage med 10-15 grader under den klare blå himmel, men jeg er nu glad for variation og ser frem til et par gode dage med rigtig forårsregn. Det kan godt have lange udsigter, for nu kommer kulden igen - dog med mindre sol.I marts har jeg som sædvanlig, skiftet til hornvioler i krukker og potter, og alle krukker har fået lidt ny jord og gødning. Så er det på plads til en nye sæson!


Lige for tiden er der friske farver på de første påskeliljer, 
og min sandten om ikke også Sorbus Dodong har tænkt sig at blomstre i år - i hver fald hvis frosten ikke bliver for skrap.
På sin vis er alt jo som det plejer når sommertiden er indført. Det er nu nerverne bliver sat på prøve når de kolde nætter vender tilbage:)


18 kommentarer:

 1. Hej Ulla!
  Jag tror att våren vände om, hos oss. De senaste dagarna har bestått av kalla vindar. Vi får hoppas att det vänder tillbaka igen. Mycket fint som blommar hos dig, här får jag ge mig till tåls. Får njuta på trädgårdsmässan istället. Där brukar våren vara närvarande med många fina växter.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt du har din messe at se frem til! Her er vinden også kold i dag, og om et par dage skal vi også have frostnætter. Lad os håbe vejret bliver mere vekslende i april!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja Ulla, det er virkelig litt av et bilde du viser av alt vannet i februar hos deg. Rekorder er noe en godt kan klare seg uten ja, for de er som regel negative på en eller annen måte. Selv om det stadig ligger snø i hagen her, så er det ikke mye nedbør vi har fått her i vinter. Det er skremmende når hageåret starter med tørke.
  Du har mye fint som blomstrer nå, og de små hornvioler er så søte.
  Dodong blomstret her i fjor, men det kom ingen rognebær på den. Blomstringen på den er uansett veldig fin!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret! Rekorder er for meteorologer - ikke for havefolk. Jeg kan jo ikke lade være med at tænke på 2018, hvor vi havde en frygtelig tørke, men håber selvfølgelig på det bedste. Jeg husker godt din Dodong blomstrede sidste år, men den er vist også lidt ældre end min. vi glæder os til at se den i blomst og håber på bær også:) Optimist må man være.

   Tak og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja det er en modbydelig blæst i dag, det kunne vi godt undvære. Men det er bekymrende, at vi ingen regn får, for hele sommeren plejer at være tør både hos jer og her. Vi må glæde os over februarrekorden. Sidste år var det endnu værre, og vi fik ingen regn af betydning i februar, marts og april. Heldigvis fik vi så til maj, det er ikke nemt med det vejr. Jeg gødede rhodoerne i går og måtte vande det ned bagefter, det var hårdt og træls. Skønt hvis du får blomster i Sorbus dodong.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de bange anelser er begyndt, og med god grund. De senere år har været mærkelige, og så vidt jeg forstår skal de bare blive værre. Jeg har lige været rundt og vande baljer og krukker, men gødningen må altså ligge til det begynder at regne. Her er heller ingen blomstrende buske der kræver gødning nu og her, så det gør det hele lidt nemmere.
   Ja, det er tredie år med Dodong, og den har fået rigtig godt fat.

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Ja vejret er underligt. Og gys hvis de kolde nætter vender tilbage. Jeg er så småt begyndt at stille de spirebakker i drivhuset, der er længst fremme.
  Heldigvis grundgødede jeg hele haven i januar. Så det har regnet ned. Der var så meget grønt fremme allerede, at jeg ikke turde vente, var bange for jeg ikke kunne komme til uden at svide for meget. Selvfølgelig skal roserne have igen senere, men den tid den regn.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vejret er blevet ret forudsigeligt på en måde: én måned med regn, én måned med tørke, men hvad bliver det næste? Det skal vi lige finde ud af. Vi kan få frostnætter helt hen i maj, så du må være klar til udrykning hvis det går galt. Jeg vil hellere have frosten nu inden bladene folder sig ud, for det er så trist når de friske lysegrønne blade svides af.
   Her gøder vi ikke så meget, men lidt hønsemøg har jeg drysset rundt om træer osv. Det haster nok ikke med næringen så længe der ingen vækst er.

   Pøj-pøj hos dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Marts har godt nok været speciel. Selvom vi har nydt solen, er vi også begyndt at savne noget regn. Det skulle man ikke tro, når man ser den sø, I havde i haven for få uger siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kold og klar her hos os, og to dråber vand (dem må vi ikke glemme, det kan være de skal række længe:) Vores sø har forhåbentlig polstret os lidt mod tørken, men du har ret, det er store kontraster!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det har godt nok været et mærkeligt forår, men det siger vi nu tit, vi fik over 150 mm regn i februar, så selv her hos os oppe må bakken, stod der vand og så høj sol og ingen vand overhovedet i marts. Jeg er spændt på om alle planter har overlevet.
  Krukkerne ser fine ud og der ser ud til at være gang i dem og der er da masser af farver i din have.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det samme her, og det mærkelige er vel egentlig at vejret er så stabilt. Det er vi ikke vant til i marts! Der er lidt farve rundt omkring, men det meste står i stampe og det er måske meget godt så længe det stadig kan blive frost:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. det har været en dejlig måned :) - og endda næsten uden regn :), det var da glædeligt.. men mon ikke at april måned giver en smule vand

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er da godt du har været tilfreds med vejret. Flot har det i hvert fald været! April er jo kendt for skiftende vejr, men lad os nu se. Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det verkar som om vi får vänja oss med rekord, både bra och dåliga, numera. Verkliga extremer från en månad till en annan, om februari bjöd så mycket regn och mars (nästan) inget alls. Lagom är bäst, som vi brukar säga och visst är det bättre om det kommer lite växelvis.
  Även här skiftar vädret nu till kallare efter en månad med sol och värme men det innebär ju bara att våren blir lite längre så att växterna (och vi) hinner med. Härligt att se påskliljor blomma och jag håller tummarna för att knopparna på 'Dodong' klarar sig.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Ja, jeg ved godt vi skal vænne os til et nyt vejr, men det er jo ikke nemt at se tørken brede sig allerede i marts. Men med den nye kulde får vi god tid til at forberede os inden det bliver rigtigt forår, og påskeliljerne holder sig friske længere.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Jeg har lige som dig nydt det dejlige vejr i marts med oprydning og tid til at få krukkerne fremme. Men IH hvor er vinden bidende kold nu, så nogle andre forårsprojekter må vente nogle dage endnu. Humøret får et nøk opad når vi kan se dejlige billeder af hornvioler og påskeliljer og primula.

  SvarSlet
 10. Hornvioler er en gave til havens krukker. Hornviolerne fås i så mange farver, at man altid kan finde lige den farve, man ønsker sig. Og så er det en stor fordel, at de tåler nattefrost, så man ikke skal bære de tunge krukker ind om natten.
  Påskeliljerne med den orangefarvede trompet er så yndige. Friske farver hører forårshaven til.

  Hilsen Elna

  SvarSlet