søndag den 6. marts 2022

Nostalgi

I december måned 2014 kom John hjem fra en gåtur i byen og fortalte at en kolonihaven var til salg ikke langt fra min lejlighed, og et par uger senere havde jeg skrevet under på andels-beviset og havde dermed givet mig selv - og John - en pænt stor julegave. Hvis John havde vidst hvordan denne 400 kvm. store have skulle inddrage ham selv, er det nok uvist om han havde turdet fortælle mig om den, for i virkeligheden var jeg på udkig efter en have til en af mine bekendte, og det var en overraskelse for os begge, at jeg kastede os ud i kolonilivet.
 

Jeg startede min haveblog den vinter samtidig med at kolonihaven blev målt op og store planer lagt, men da jeg endnu var helt grøn i blog-livet blev det ikke til så meget med skriveriet, og nu synes jeg det kunne være lidt morsomt at sammenstille billeder fra marts 2015 med billeder af haven som den siden kom til at se ud.
   Altså: 'A trip down memory lane', som starter lige indenfor havelågen.Det hele virkede ret uoverskueligt på dette tidspunkt, men som man kan se i august samme år, blev der faktisk en køkkenhave ud af det, og et par år senere så der sådan ud ved havelågen.


Som jeg husker det første år i kolonihaven blev der gravet og flyttet jord rundt - i en uendelighed! Vi gravede helt enormt meget netop i marts, hvor den runde køkkenhave skulle på plads, og al den megen overskudsjord og tørv blev lagt i kanten af haven rundt om køkkenhaven. Også fundamentet af et sammenstyrtet drivhus blev gravet op, og det er der hvor vinplanten står endnu.Her 5 år senere kan man se at dette hjørne af haven er faldet meget heldigt på plads i sin egen overdådige og vildtvoksende stil.
I løbet af marts 2015 kom vi ret langt med strukturen i denne ende af haven, men vi var helt fremme ved Skt. Hans før køkkenbedene var tilsået. I mellemtiden flyttede vi rundt på gamle frugtbuske og stauder, som blev plantet i kanten af haven, og hver weekend var fuldt besat med motion i rigelige mængder.
   Året efter så der allerede således ud fra samme sted,
og den anden side af haven virkede også helt etableret.


Vi sad da også ned engang i mellem og fik en lille pause. Det foregik på den lille terrasse foran huset, og skærmet af en cotoneaster-hæk, men mere om denne ende af haven en anden gang. Jeg kan huske hvor meget jeg nød havearbejdet efter flere års liv i en lille lejlighed, men dengang var jeg jo også 7 år yngre:)Som sagt endte det allerede i 2015 med en ganske tilfredsstillende køkkenhave fuld af grønsager og blomster, så jeg vil runde af med et par billeder taget i oktober samme år. 


Det sidste billede er taget fra øverste trin på en stige for at få mest muligt med:)


Når jeg kigger tilbage er det egentlig ret utroligt hvad vi nåede i vores weekender dette første år. jeg vender tilbage til den anden halvdel af haven senere, men den fik vi ikke fikset helt så nemt, og den arbejder vi stadig videre på her 7 år senere.


12 kommentarer:

 1. Jeg er så imponert over alt dere har fått til, Ulla! Deres kjøkkenhage har blitt som et smykke, for det ser bare så flott ut. Det er alltid morsomt å se tilbake på hvordan det så ut der tidligere :)
  Det er litt av en forvandling dere har utført!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit! Det er jo det man håber på når man går i gang med et haveprojekt; at det vil komme til at ligne ens forestillinger - bare lidt - og så vidt jeg husker lykkedes det meget godt her:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Jag är mycket förtjust i er koloniträdgård och köksträdgården är extra fin. När man tittar tillbaka i backspegeln så ser man hur mycket man fått gjort. Ni har lyckats väldigt bra med alla växtval, buskar och träd.
  Ha det fint /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Det er jo taknemmeligt at arbejde med planter, som allerede et år senere dækker jorden. Tålmodighed er nødvendig når det gælder buske og træer, men urter er en helt anden historie, og dem er man glad for i en ny have.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Sjovt at kunne se tilbage. Så kan I da se hvor mmeget i har nået. I har været flittige.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det første år i kolonihaven bliver ved med at undre mig, og havde jeg ikke haft billederne, ville jeg næsten ikke selv tro på de fremskridt der skete bare det første år. Men som skrevet til Marika, det er taknemmeligt at arbejde med urter!

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Godt du har taget billeder, så vi kan se, hvor langt I er nået. Begge haver har virkelig udviklet sig siden I startede. Jeg har en haveveninde, som har plantet en hel skov til, hun tager slet ikke billeder, det er lidt trist, for det er altså nemmere at se, hvad der sker og er sket, hvis man har billeder. Jeg kan slet ikke overtale hende til at bruge et kamera. Det er synd. Men du har heldigvis billeder, så man kan tydelig se, hvor meget der er sket. Du har virkelig haft travlt gennem de 7 år, men det er rigtigt, vi bliver jo ikke yngre. Godt mændene vil hjælpe til mere eller mindre frivilligt :)
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også meget glad for billederne, som støtter min hullede hukommelse på bedste vis, men man kan jo også nå dertil, hvor man ser hele verden i firkantede billeder, og måske glemmer at se hvordan virkeligheden ser ud. Af og til kan det være en hel lettelse at glemme kameraet derhjemme:) Det kender du måske fra dig selv...
   John gør hvad han kan for at støtte op om 'mine' projekter, og de er jo også til fælles bedste! Jeg er ret sikker på han er næsten lige så glad for vores have-resultater som jeg, men han vil ikke altid indrømme det, selvom vi har haft mange gode timer med fælles-arbejde i både hus og have. - Og når vi bliver tilfredse med det vi går og gør, er dagen jo reddet:)

   Mange tak Lisbeth!
   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Det har været 7 travle år med kolonihaven. Du har været god til at tage billeder lige fra starten, noget, vi andre bloggere også har glæde af. Jeg ser frem til at følge kolonihaven i 2022.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Ja, fotografierne er gode at have lige fra starten! Jeg har haft andre haver og lavet lige så store forandringer tidligere, men de står lidt tåget for mig efterhånden...

   Tak skal du have og i lige måde med din have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hold da op, hvor har I nået meget. Morsomt at se billederne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lisbeth! Det første år i kolonien står stadig for mig som lidt af et maraton, men man var jo yngre og mere 'fit' dengang. Nu om dage er jeg bare glad for der ikke skal ske helt så meget på én gang:)
   Glæder mig til at se hvor jeres nye pergola fører jer hen, og navnlig hvilke planter du nu skal til at eksperimentere med!

   Hilsner fra Ulla

   Slet